logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CODEGEN 250X ver.2.01 - szum transformatora po naprawie, co zrobić?

LUCOM 18 Maj 2004 13:36 1644 3
REKLAMA
  • #1 647193
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 73
    Po naprawie zasilacza pozostaje cichszy lub głośniejszy szum w.cz. któregoś transformatora... Napięcia OK. Przypadek trafia się po naprawie co 4-go zasilacza.
    Ktoś rozwiązał ten problem i czy transformator do wymiany?
    .
  • REKLAMA
  • #2 647694
    Ptych
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mogę się mylić, ale to jest szum z cewek (tych za trafkiem) lub pisk z kondensatorów. Trafka się nie psują w ten sposób. Spróbuj przykleić kondensatory i cewki silikonem na ciepło. Kiedyś tak miałem, przykleiłem i pomogło. Ostatnio jednak mi się to nie zdarza.
  • REKLAMA
  • #3 647732
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Witam ! Kolega Ptych ma rację dodam od siebie jeszcze że kilka razy dopiero pomogła wymiana ich (cewek) oraz parę razy wymiana T1 i T2 te uszkodzenia po naprawie zasilacza są bardzo trudne do znalezienia i usunięcia ( małe gabaryty płytek , a za dużo możliwości ) . Pozdrawiam
  • #4 648081
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 73
    Takie zachowanie powodował jednak tranzystor Q5=C945.

Jego usterka w innym przypadku powoduje brak startu zasilacza lub start zasialcza z wyraźnym piskiem i leciutko obniżonymi napięciami podczas pracy.

Generalnie jest to pośredni przypadek suchego kondensatora elektrolitycznego 22µF/50V po stronie pierwotnej, leci wówczas TL494, a czasami 1-2-3 rezystory na zasilaniu TL-ki no i ten tranzystor.

Przy upartym operatorze PC-ta lubiącym więcej dymu leci strona pierwotna, a w niej KSC5027 i dwie diody 1N4148 i oczywiście bezpiecznik, czasami coś więcej np. transformator...
REKLAMA