logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wspawać króciec do zbiornika LPG przy budowie kompresora?

wikingc1 20 Cze 2009 09:27 6144 10
REKLAMA
  • #1 6679438
    wikingc1
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam.
    Właśnie jestem w trakcie robienia kompresora i jako butle zostanie wykorzystany zbiornik LPG. no i jak wiadomo w tym przypadku muszę wspawać króciec a właściwie to 3 i tu powstaje moje pytanie. Ogólnie muszę wspawać korek który ma gwint wewnętrzny 1/2 cala i teraz jak lepiej to przyspawać, normalnie przyłożyć przyspawać szczelnie dookoła i przewiercić dziurę. Czy może lepiej przewiercić dziurę w środek wsadzić kawałek rurki przyspawać dookoła i dopiero na to przyspawać korek z większym otworem. A może lepiej wspawać rurkę i do rurki przyspawać korek?
    Jak sądzicie jak to najlepiej będzie bo materiał korka jest inny niż butli i nie będzie to w pełni mocno pospawane?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6679543
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Jak to materiał jest inny?
    Jeżeli jesteś początkujący to ja bym polecał ci wywiercić dziurę i włożyć w nią kawałek rurki np. 1/2 cala nagwintowanej z jednej strony (tutaj sobie później dokręcisz co będziesz chciał - korek/trójnik/zawór itp). I wtedy dopiero obspawać - tylko szczelnie.

PS. Też mam na butli po LPG zbudowany kompresor.
  • REKLAMA
  • #3 6679572
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Normalnie króćce wstawia się jak na rysunku niżej. Pod gwintownik 1/2cala wykonujesz otwór o średnicy 18,63mm.

Jak wspawać króciec do zbiornika LPG przy budowie kompresora?
  • REKLAMA
  • #4 6680203
    wikingc1
    Poziom 18  
    Witam.
    Wielkie dzięki za odpowiedzi.
    A materiał korka jest inny bo jest to odlew i chyba z żeliwa więc raczej ciężko było by to pospawać. A nie pomyślałem o wspawaniu rurki nagwintowanej i na to nypel czy jak to się tam nazywa i dopiero zawór.
    A mam jeszcze takie pytanie czy lepiej wspawać rurkę tak żeby była wpuszczona do środka baniaka czy przystawioną do baniaka (dospawaną od czoła) a w baniaku mniejszy otwór na przykład fi8. które rozwiązanie będzie mniej osłabiało butle (ja myślę że to pierwsze rozwiązanie będzie lepsze bo w końcu wszystko się tak spawa ale może się mylę)?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6680318
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    latwiej jak jest wpuszczona w srodek - nie trzeba obszlifowywac do ksztaltu butli, pozatym latwiej jest spawac. Zamiast rurki mozesz od razu wspawac nypel albo mufke
  • #6 6680448
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6680600
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Jeśli leżał kilka miesięcy z odkręconym wielozaworem, to można śmiało spawać. a co do spuszczania wody - robi się dziurkę fi 10, dookoła niej przyspawuje nakrętkę "12" - "14" i spust gotowy. Czasem trzeba tylko gwintownikiem poprawić.
  • #8 6682596
    wikingc1
    Poziom 18  
    Witam.
    Co do spustu wody to zrobię na nakrętkę i śrubę.
    A co do parafiny to nie wiedziałem spawałem już ten zbiornik właśnie z wodą ale to żeby pozbyć się resztek gazu a o parafinie to nie wiedziałem. Jak spuściłem z niego resztę gazu to wylałem ze szklankę wody.
    A tak w ogóle to w tym dziale nie ma przycisku "pomógł"?
    A i mam jeszcze jedno pytanko bo widzę że tu ludzie mający wiedzę o kompresorach :D
    Co sądzicie o odwadniaczu/odolejaczu zrobionego z kawałka dość grubej rury np. 2" zaspawanej z obu końców i u góry wlot przy dole wylot (czy może lepiej odwrotnie) i wypełnionej druciakiem (to do szorowania garów :D ) no i jak się będzie bardzo grzało to dospawać radiator z blachy tak dookoła?
  • #9 6682803
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    W zbiornikach LPG nie wydziela się żadna parafina.
  • #10 6699134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6699196
    wikingc1
    Poziom 18  
    No chyba z tą parafiną to się chyba jednak koledze Kazaaski pomyliło ale dzięki za troskę :D bo parafina się wytrąca ale z Diesla w niskich temperaturach.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody wspawania króćca do zbiornika LPG wykorzystywanego jako butla w kompresorze. Zalecane jest wywiercenie otworu i włożenie do niego nagwintowanej rurki (np. 1/2 cala), którą następnie szczelnie się spawa, umożliwiając późniejsze dokręcenie korka, trójnika lub zaworu. Lepszym rozwiązaniem jest wpuszczenie rurki do wnętrza zbiornika, co ułatwia spawanie i minimalizuje osłabienie konstrukcji. Należy pamiętać o wypełnieniu zbiornika wodą podczas spawania, aby uniknąć eksplozji, oraz o możliwości gromadzenia się wody wewnątrz rurki, co wymaga zastosowania spustu wody (np. otwór fi 10 z przyspawaną nakrętką i śrubą). W zbiornikach LPG nie występuje parafina, co potwierdzono na podstawie doświadczeń użytkowników. Dodatkowo poruszono temat konstrukcji odwadniacza/odolejacza z rury wypełnionej druciakiem i ewentualnym radiatorem dla lepszego chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA