logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić ciśnienie gazu i posuw drutu w migomacie dla początkujących?

Gregorowski 11 Sty 2025 18:35 4944 8
REKLAMA
  • #1 21388343
    Gregorowski
    Poziom 4  
    Ocena: 12
    Witam, potrzebuję pomocy, bo jestem laikiem, chodzi o spawanie migomatem. Jakie ciśnienie powinno być na zegarze z prawej strony? Gdy odkręcam pokrętło w lewo, to na zegarze jest na maxa. Czy odkręcając w lewo, zmniejszamy gaz? Logicznie niby powinno się zwiększać ciśnienie. Jeszcze posuw drutu ustawiłem na +1, chyba to za wolny posuw. Wiadomo, że nikt mnie tu nie nauczy spawać, ale chociaż podstawowe parametry ustawić. Załączam zdjęcia oraz pierwszą spoinę.

Manometr butli gazowej z dwoma zegarami wskazującymi ciśnienie. Pierwsza spoina wykonana migomatem na metalowej powierzchni. Zbliżenie na panel sterowania migomatu z żółtymi pokrętłami i wyświetlaczem LED.
  • REKLAMA
  • #2 21388481
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21388521
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1005
    Z zamieszczonego zdjęcia spoiny można wywnioskować że masz ustawiony za mały prąd spawania oraz za duży posuw drutu.Gaz uchodzący z uchwytu spawalniczego chroni spoinę przed utlenianiem ustaw pokrętłem experymentalnie na 4atm samo spawanie powinno odbywać się w pomieszczeniu zamkniętym i nie w terenie otwartym aby wiatr nie zdmuchiwał wydostającego się gazu z końcówki uchwytu gdyż wtedy następuje pogorszenie jakości spawu.
  • #4 21389513
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Do ustawiania prądu i posuwu służy górne pokrętło. Na dolnym pokrętle ustawienie +1 to nie jest posuw, ale napięcie. Górnym pokrętłem ustaw prąd o 10% większy i naciśnij i zmniejsz posuw o 10%. Dolne zostaw jak jest.
    Manometry wskazują prawy ciśnienie gazu w butli, dla CO2 wskazuje ze butla jest pełna. Lewy manometr wskazuje ciśnienie za reduktorem. Ilość wypływu gazu mozna ustawiać i manometrem ale wymaga to praktyki i zależy od długości węża. Powinieneś mieć w tym miejscu rotametr i wtedy ustawiasz na nim od 5 - 20 litrów/min, zależnie jaką łuską spawasz. Można też i wypływ gazu ustawiać za pomocą manometru, ale to wymaga trochę wprawy i poznania swojego sprzętu.
    Kolor butli jest trochę dziwny dla CO2 ponieważ powinien być szary. Butle z zielonym kołpakiem wskazują na mix corgon lub sam argon, ale może to i jest CO2,
    Poczytaj też jak się prowadzi palnik przy spawaniu, nie dusimy go w złącze ale łukiem prowadzimy powoli od lewej do prawej jest dużo filmów instruktażowych..
  • Pomocny post
    #5 21389663
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21389797
    arch_x
    Poziom 21  
    Cytat:
    Za wysokie ciśnienie na CO2

Dokładnie, ciśnienie gazu jest za wysokie dla CO2. Dla CO2 byłoby to około 50 bar, nie doczytałem opisów na manometrach. To nie jest CO2, to jest prawdopodobnie argon, zresztą malowanie butli też na to wskazuje. Gaz jest od biedy OK, tylko zmniejsz wypływ do np. 15 litrów/min (prawy manometr). Następną butlę zabezpiecz z CO2, a reszta to już technika spawania.
  • #7 21390540
    Gregorowski
    Poziom 4  
    d]Dzięki myślałem że od posuwu jest dolne pokrętło. Tak butla to mieszanka ponoć lepsza do spawania choć droższa. Co2 jest ponoć po 50 xl a mieszanka 70 albo 80 zł. Zamówiłem sobie jeszcze ekonomizer gazu ponoć zmniejsza zużycie i jeszcze zam miernik przeplygazu ręczny. Czyli dolne pokrętło jest ok tylko zmniejszyć górnym posuwu drutu..?
  • #8 21390772
    arch_x
    Poziom 21  
    Cytat:
    butla to mieszanka ponoć lepsza do spawania choć droższa.

Tak, do spawania stali mieszanka jest najlepsza i po spoinie widać, że to może być corgon. Nie widać żadnych rozprysków. Co do kosztów to mieszanki wchodzi mniej niż CO2 do butli, pomimo wyższego ciśnienia.

Cytat:
    Zamówiłem sobie jeszcze ekonomizer gazu ponoć zmniejsza zużycie i jeszcze zam miernik przeplygazu ręczny.

Miernik przepływu gazu już jest (po prawej stronie) więc po co dodatkowy? Dobre są rotametry kulkowe, jeden rzut oka i widać jaki jest przepływ. Są także wskazówkowe jak tutaj.
    Zamiast reszty dodatkowych urządzeń polecałbym na przyszłość podgrzewacz do gazu, nie jest niezbędny, ale znacznie poprawia jakość zwłaszcza na samym gazie CO2. Do nauki jest całkowicie zbędny, skoro masz mieszankę to teraz tylko dużo ćwiczyć.
  • REKLAMA
  • #9 21479045
    Gregorowski
    Poziom 4  
    Zastosowanie wskazuwek kolegi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia ciśnienia gazu i posuwu drutu w spawarce migomat dla początkujących. Użytkownik ma wątpliwości co do działania pokręteł regulujących ciśnienie gazu i posuw drutu. Wskazano, że dolne pokrętło reguluje napięcie, a górne prąd i posuw drutu. Manometry pokazują ciśnienie gazu w butli (prawy) oraz ciśnienie po reduktorze (lewy). Zalecane jest eksperymentalne ustawienie ciśnienia gazu na około 4 atm (lub 15 l/min przepływu), przy czym ważne jest, aby spawanie odbywało się w pomieszczeniu zamkniętym, by wiatr nie zdmuchiwał gazu ochronnego. Butla z zielonym kołpakiem sugeruje użycie mieszanki gazów (corgon lub argon), która jest lepsza do spawania stali niż czyste CO2, mimo wyższej ceny. Zbyt wysokie ciśnienie gazu i zbyt duży posuw drutu powodują słabą jakość spoiny. Zaleca się zmniejszenie posuwu drutu o około 10% i zwiększenie prądu o 10%. Wskazano, że rotametr jest najlepszym narzędziem do precyzyjnego ustawienia przepływu gazu, a dodatkowe urządzenia jak ekonomizer gazu czy ręczny miernik przepływu są opcjonalne. Podgrzewacz gazu może poprawić jakość spawania na CO2, ale nie jest niezbędny przy mieszance gazów. Kluczowe jest praktyczne ćwiczenie techniki spawania i prawidłowe prowadzenie palnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA