logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 125p - jak usprawnić hamulce, omijając reduktor ciśnienia?

mariusz83x83 23 Cze 2009 13:18 4827 6
REKLAMA
  • #1 6692467
    mariusz83x83
    Poziom 20  
    Ocena: 121
    Posiadam fiata 125p jedyny jego problem to słabe hamulce tarcze są nowe klocki też płyn zaciśki zrobione luzno chodzą odpowietrzony a ciężko zablokowac koła podczas hamowania po zablokowaniu reduktora cisnienia kół tylnych czyli podniosłem ten pręt idący do mostu w góre przód sie blokuje jeśli jest jak w oryginale to pedał miękki ale przy włączonym silniku przy wył. jest twardy ale hamowanie to porażka czy jest możliwość usprawnienia tych hamulców np.przez pominięcie tego reduktora.i puszczenie bezpośrednio przewodu na trójnik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6692630
    mariusz83x83
    Poziom 20  
    To tylne koła blokują się kiedy drążek reduktora idzie w góre (dociążony tył) czy w dół wsumie problemy zaczeły się po wymianie resorów z dwu na trzy pióra auto wyżej teraz stoi .
  • REKLAMA
  • #4 6692936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 6692991
    mariusz83x83
    Poziom 20  
    No właśnie też mi sie tak wydawało że jak tył siedzi to wtedy hamuje a wygląda na to że jest odwrotnie jak drążek od mostu podniosłem w góre i tak go zablokowałem to przód tylko łapie a w tym momencie powinien łapać tył chyba trza bedzie rozebrać wszystko i posprawdzać i jeszcze jedno odpowietrzać na klockach podłożonych pod bude (koła max w dół) bo ja miałem klocki pod mostem czyli tak jak by stał na kołach.
  • #6 6693020
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6693086
    mariusz83x83
    Poziom 20  
    Tarcze i klocki to nie mam pojęcia jakiej firmy jeszcze z starych zapasów w garażu znalazłem ok 100km. przejechane na tym co jest regulator chciałem odkęcić ale przewody nie puszczą wyczytałem o regulacji tego reduktora i zaraz spróbuje to opanowac dopiero co skonczyłem odpowietrzać zero pęcherzyków powietrza a auto ledwo hamuje płyn dot3 bo taki był .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem słabych hamulców w Fiacie 125p pomimo nowych tarcz, klocków i odpowietrzenia układu. Główną kwestią jest działanie reduktora ciśnienia, który reguluje siłę hamowania na tylne koła w zależności od obciążenia osi. Podniesienie tylnej osi (zmiana resorów z dwu- na trzy-piórowe) spowodowało, że reduktor mniej się otwiera, co skutkuje słabszym hamowaniem tyłu i blokowaniem głównie przednich kół. Próba pominięcia reduktora i bezpośredniego podłączenia przewodu do trójnika nie jest zalecana, gdyż reduktor jest niezbędny dla prawidłowego działania układu hamulcowego. Zaleca się wymianę reduktora na sprawny oraz dokładne odpowietrzenie układu hamulcowego przy ustawieniu tylnej osi na kołach, aby uniknąć zapowietrzenia. Nowe klocki i tarcze mogą wymagać czasu na dopasowanie, zwłaszcza jeśli pochodzą z różnych źródeł. Używany płyn hamulcowy DOT3 jest odpowiedni, ale ważne jest, by układ był wolny od pęcherzyków powietrza. Regulacja reduktora powinna uwzględniać aktualne ustawienie zawieszenia, gdyż zmiana wysokości nadwozia wpływa na jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA