logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 91' 1.8 90KM - usterki wskaźników temperatury i paliwa na desce rozdzielczej

maly126 20 Maj 2004 10:45 3009 13
  • #1 650462
    maly126
    Poziom 11  
    Mam problem ... bylem juz z tym u elektryka i stwierdzil ze chip na desce rozdzielczej jest padniety ! a chodzi o to ze czasami nie wiadomo skad i dlaczego temp. spada, a poziom paliwa sie podnosi i po chwili jest tak jak byc powinno z temp. i stanem paliwa ?!, jest tez problem tego typu ze temp. jest ok 80/90stopni a kontrolka mruga, co tu moze byc problemem bo juz nie wiem co robic ... wentylator mi sie włącza przy tej temp. :-/
    aaa i jeszcze jedno orientuje sie ktos czy w tym modelu
    Passat 91. 1.8 90KM jest kontrolka rezerwy paliwa ?!
    Dzięki z góry!
  • #2 650506
    andrew751
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Hej, wogóle w VW niema kontrolek rezerwy, a z tym chipem to byłbym ostrożny, najpewniej to gdzieś masz słaby kontakt a pomiar jest w mostku więc wychodzą odchyły i prosty układzik mryga.Sprawdz podł. czujn. Temp i konektory przy zbiorniku paliwa. Pozdrawiam.
  • #3 650521
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Na tablicy wskaźników masz stabilizator 10V, który zasila m.in. wskaźniki.
    Nie jest on chyba lutowany a jedynie włożony w coś w rodzaju podstawki - może tam połączenie zaśniedziało ?
    Nie pamiętam teraz typu tego stabilizatora ale ew. mogę to sprawdzić.
    Może ten objaw mieś jeszcze inna przyczynę - jakieś zwarcie w wiązce przewodów ale na początek sprawdź ten stabilizator. Nie obędzie się oczywiście bez wyjęcia tablicy.

Pozdrawiam !
    Marek
  • #4 651121
    maly126
    Poziom 11  
    Dzięki za odp.
    andrew751 dzięki zerkne też na te konektory bo czujnik juz byl sprawdzany i jest OK

mkos1
    "Na tablicy wskaźników masz stabilizator 10V, który zasila m.in. wskaźniki" nie wiem czy chodzi Ci o to o czym ja myśle, a mianowicie ten chip jak to nazwal elektryk (stabilizator) masz na myśli który jest umieszczony na desce pod zegarkiem ? bo jest tam wsuwany wlasnie taki ... dzisiaj go wyciągałem i podgiąłem stópki żeby się nie gibał za bardzo 3ma się lepiej, i powiem Wam że narazie jest ok.
    Może już nie będzie z tym problemu. Od czasu do czasu działy się cuda na desce wiec czy będzie juz ok to sie okaze jak pojeżdze ... :)

Dzięki wielkie za odpowiedzi ... Pozdrawiam
  • #5 662560
    maly1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Heja kumpel mial ten sam problem w omedze, tam byla padnieta jakas dioda na desce i nie bylo tez dobrej masy.
  • #6 665549
    maly126
    Poziom 11  
    Witam ponownie ... (nie bede kleił kolejnych postów, wszystko w jednym )
    Dzięki wszystkim za odp. jak narazie wszystko jest w jak najlepszym porzadku ... ale mam jeszcze pyt. czy licznik z obrotomierzem z vr6 pasowałby do passata 1.8 90KM który tego obtoromierza nie ma ... ? nie wiem czy to zalezy od silnika czy ma obrotomierz czy nie ?! znalazłem na allegro oferte wlasnie takiego licznika i widze ze tez ma wyjscie na jedną linke + kostka z kablami !

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=25847893
  • #7 680334
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Jeśli chodzi o ten licznik to:
    - po pierwsze - może być problem z działaniem tych wyświetlaczy do komputera;
    - po drugie - obrotomierz pewnie będzie działać bo VW bierze sygnał z alternatora (tylko pytanie: co będzie wskazywać)
    - po trzecie - jak masz dostęp do giełdy samochodowej to tam poszukaj licznika bardziej odpowiedniego do twojego silnika i zapłać znacznie mniej.

Ja kupiłem za niewielkie pieniądze licznik z obrotomierzem, co prawda mam kłopoty z zegarkiem ale ...
  • #8 697671
    adi 17
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    hej jestem elektromechanikiem i moge ci powiedzieć że pomimo że na orginalnej desce niemasz tego obrotomierza to wiązka i tak jest do niego przystosowana i licznik z VR6 powinien działać bo odczyty z alternatora są te same
  • #9 697676
    traba
    Poziom 13  
    z tego co sie orjetuje to wszystkie instalacje elektryczne wtych passatach sa takie same, sam ma takiego i tez chce sobie orotosciomierz zalozyc, wiec powinien pasowac, ale nie daje gwarancji, kolega robil to w audi i dzialala
  • #10 701834
    maly126
    Poziom 11  
    Aha no to super ... po wypłacie kupuje i montuje :)))))))
  • #11 718332
    traba
    Poziom 13  
    ale nia daje zadnych gwarancji, ja jeszcze na swoim nie sprawdzalem, nie mam czasu pojechac na szrot i kupic licznika
  • #12 724410
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Sygnał do obrotoścomierza w VW "benzynie" jest brany z zapłonu a nie z alternatora. Obrotościomierz z VR-a powinien działać po zamontowaniu deski ale najprawdopodobniej będzie przekałmywał obroty (tu 4 gary a tam 6 garów). Pozdawiam.
  • #13 725738
    traba
    Poziom 13  
    lol te elektromechanik jak mozna odczytac ilosc obrotow silnika w samochodzie z alternatora???? no chyba ze masz zamontowana pradnice tachometryczna ( chyba tak sie to nazywale), przciez alternator jest stabilizowany i ma stale napiecie juz przy minimalnej ilosci obrotow silnika, a prad ladowania zalezy od obciazenia tego lternatora, a co do przklamamnia to jest to mozliwe, mam juz taki licznik z komputerem pokladowym i pelnym bajerem, jeszcze nie podlaczylem ale niedlugo to zrobie.... zobaczymy jak to bedzie :D
  • #14 725844
    sasic123
    Poziom 11  
    SYGNAŁ DO OBROTKA W VW Z ALTERNATORA JEST YLKO W DIZLU

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie 91' 1.8 90KM występują problemy z wskaźnikami temperatury i poziomu paliwa na desce rozdzielczej, objawiające się nieregularnym spadkiem temperatury i wzrostem poziomu paliwa, a także migającą kontrolką temperatury przy prawidłowej wartości 80-90°C. Elektryk zasugerował uszkodzony chip (stabilizator 10V) na desce, jednak zalecane jest sprawdzenie połączeń, konektorów czujnika temperatury oraz masy, gdyż często przyczyną są słabe styki lub zaśniedziałe połączenia. W VW Passat 91 nie ma kontrolki rezerwy paliwa. Stabilizator na desce jest wsuwany i może mieć luźne styki, co powoduje niestabilne wskazania. Wymiana lub poprawa kontaktów stabilizatora może rozwiązać problem. Dyskutowano także o możliwości montażu licznika z obrotomierzem z modelu VR6 do Passata 1.8 90KM, co jest możliwe ze względu na podobną wiązkę elektryczną i sygnał obrotów pobierany w benzynowych VW z zapłonu, choć obrotomierz może wskazywać nieprecyzyjnie z powodu różnicy w liczbie cylindrów. Sygnał do obrotomierza z alternatora jest stosowany tylko w silnikach Diesla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA