Witam serdecznie.
P0105 to MAP sensor złe napięcie
P0340 już wiesz
P1405 EGR
Źle podałeś błąd bo 1045 nie ma. Przed wymianą czujnika wałka rozrządu spróbuj go wyczyścić. Zrobiłem tak 3 miesiące temu o działa do dziś. Za duży luz paska rozrządu też ma wpływ na jego działanie. Nie będzie synchronizacji.
wyczyściłem czujnik i chwilę działał ale za chwilę to samo, wymieniłem na nowy, wykasowałem błędy, nadal pojawia się P0105 Ciśnienie bezwzględne kolektora (MAP) - wysokie napięcie czujnika oraz P1405 Zawór recyrkulacji spalin EGR - napięcie za wysokie, dodam ze zawór też nowy założyłem. przejechalem sie kawałek i to samo, max 3,5 tys obroty
✨ W samochodzie Opel Astra G z 2003 roku z silnikiem 1.6 16V występuje spadek mocy i ograniczenie obrotów do około 3,5 tys. pojawiają się błędy diagnostyczne P1045 (prawidłowo P1405) dotyczący zaworu recyrkulacji spalin EGR, P0105 związany z czujnikiem ciśnienia bezwzględnego (MAP) oraz P0340 dotyczący czujnika położenia wałka rozrządu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne wyczyszczenie czujnika wałka rozrządu, kontrola rozrządu oraz testowanie sygnałów czujników za pomocą oscyloskopu. Wymiana czujników i zaworu EGR nie rozwiązała problemu, co sugeruje możliwą usterkę sterownika silnika. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie podciśnień, wężyka od czujnika MAP oraz okablowania. Problemy z synchronizacją rozrządu i zbyt duży luz paska mogą wpływać na działanie czujnika wałka rozrządu i generować błędy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.