logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podłączenie lodówki Electrolux bez uziemienia jest bezpieczne?

Wawrzyniaczka27 27 Cze 2009 15:02 7287 8
REKLAMA
  • #1 6710036
    Wawrzyniaczka27
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Wiąże się z takim pytaniem,wiem że może jest głupie itp. ale no i ja się nie znam a chciałam się dowiedzieć wiec proszę o pomoc.
    A więc:
    Mam lodówkę electrolux i jest ona teraz podłączona do kontaktu z bolcem ,no czyli chyba z tym uziemieniem ale ja do końca nie wiem czy jest w domu uziemienie bo jest to stare budownictwo i instalacje sa powojenne.
    We wszystkich kontaktach oprócz łazienki są kontakty bez bolców,więc tak naprawdę nie wiem czy jest tam uziemianie czy nie, tak naprawdę to nie wiem w ogóle co to jest te uziemianie ale ok.
    Sprawa wygląda tak że chciałam tą lodówkę teraz przenieść w inne miejsce i tam by była podłączona pod kontakt bez bolców i chciałam się dowiedzieć czy będzie dalej wszystko ok i czy nic się nie stanie ,czy np nie uszkodzi się w ten sposób lodówka i czy będzie to bezpieczne?
    Bo w sumie można by tez zrobić tak że kupić przedłużacz z bolcami i podłączyć do innego kontaktu ale to chyba nie ma najmniejszego sensu?
    Z reszta ja się nie znam to nie wiem.
    Liczę na Wasza pomoc,z góry bardzo dziękuję i Pozdrawiam oczywiście.
    Moderowany przez mrhari:

Regulamin 8.1

• REKLAMA
  • #2 6710067
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 6710078
    Wawrzyniaczka27
    Poziom 11  
    aha, a to nie mogę tej lodówki podłączyć pod zwykłe te gniazdko bez bolców?
  • REKLAMA
  • #4 6710115
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 6710267
    Wawrzyniaczka27
    Poziom 11  
    Nie,nie ja sama tego nie będę instalować bo się nie znam kompletnie,jak coś to zawołam elektryka,tylko ja to myślałam że do uziemienia to musi być nowa instalacja i na takiej starej sie za bardzo nie da.
    Czyli reasumując wystarczy kupić gniazdo z tym bolcem zaprosić elektryka i wstawić gniazdo z tym bolcem w miejsce gniazda zwykłego (bez bolca).
    dobrze mowie?
    A jeszcze takie małe pytanie ,bo np. jak wstawi już te gniazdo z bolcem to to wtedy tam uziemianie już będzie tak? i np. będę mogła od tego gniazda z bolcem podpiąć przedłużacz tez z bolcami i np. podłączyć pod przedłużacz ten z bolcami to tam tez będzie uziemienie?
  • REKLAMA
  • #6 6710317
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 6710348
    Wawrzyniaczka27
    Poziom 11  
    No zrobienie czegoś takiego w czym pomoże?
    Bo ja juz trochę się pogubiłam,to w tym gniazdku co teraz jest lodówka podłączona ( to jest to gniazdo z bolcem) to,to jest to samo co gniazdo bez bolców?
    Bo już teraz się pogubiłam najgorzej.
    Do tej pory lodówka jak stała tak stoi i prądem nie raziła ale aż się boje teraz.
    To już teraz nie wiem co zrobić ,muszę tą lodówkę przenieść do innego pomieszczenia i tam jest gniazdo bez bolców... ale teraz już nie wiem co mam zrobić.
  • #8 6710367
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1708
    Kup gniazdko z bolcem i zaproś elektryka on będzie wiedział co ma z tym zrobić a i frtykownicę przy okazji naprawi :D
  • #9 6710811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie lodówki Electrolux do gniazdka bez uziemienia jest technicznie możliwe, ale niezalecane ze względów bezpieczeństwa. W starych instalacjach elektrycznych, typowych dla powojennego budownictwa, często brak jest prawidłowego uziemienia, a stosuje się tzw. zerowanie, czyli połączenie styku ochronnego z przewodem neutralnym. Wymiana gniazdka na takie z bolcem ochronnym wymaga jednak fachowej oceny i montażu przez elektryka, aby uniknąć podłączenia bolca do przewodu fazowego, co grozi porażeniem prądem. Uziemienie zapewnia ochronę przeciwporażeniową, a jego brak zwiększa ryzyko uszkodzenia sprzętu i zagrożenia dla użytkownika. Przedłużacz z bolcami podłączony do gniazdka bez prawidłowego uziemienia nie zapewni ochrony. Zaleca się zakup gniazdka z bolcem i konsultację z elektrykiem, który oceni instalację i wykona odpowiednie połączenia zgodnie z obowiązującymi normami. Do sprawdzania przewodów przydatna jest neonówka (tester napięcia). W przypadku braku możliwości wykonania prawidłowego uziemienia, stosuje się tylko zerowanie, które jednak jest mniej bezpieczne niż uziemienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA