logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o podłączenie lodówki do listwy zasilającej Diall 5 x 16 A biało-szarej

Namerty 07 Sty 2021 08:52 2211 14
  • #1 19164889
    Namerty
    Poziom 4  
    Cześć,
    mam taką sprawę.
    Posiadam w kuchni gniazdko w której biegnie zasilanie dochodzące 2 żyłowe (faza i neutralny) i potem dalej łączą się z 2 żyłami które biegną do gniazdka w sypialni. Do tego gniazdka w kuchni była podłączona lodówka. Niestety było zwarcie w gniazdku i zostało teraz to wymienione, i podłączono w miejsce gniazdka połączenie listwy zasilającej. Wykonano to następująco: połączone kabel neutralny dochodządzy do gniazka + biegnący do sypialni + neutralny od listwy zasilającej i tak samo z fazą. Czy w takim przypadku należy to wymienić na zwykłe gniazdko i wykonać zerowanie go, aby lodówka na bolcu ochronnym miała połączenie z neutralnym kablem ? Posiadam listwę jak niżej.
    Listwa przedłużacza Diall 5 x 16 A biało-szara
    Co ciekawe w łazience już jest wymieniona instalacja i jest tam normalnie przewód PE, oraz w puszce do kuchni też takowy przewód jest, ale na puszce się kończy)
  • #2 19165291
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Mieszkasz w Polsce czy w Pakistanie.
  • #3 19165431
    Namerty
    Poziom 4  
    Właśnie mnie to zastanawia, wynajmowane mieszkanie.
  • #4 19165563
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    To niech właściciel mieszkania doprowadzi instalację do ładu. Lodówka zawsze powinna być podłączona do gniazda z bolcem i to sprawnego.
  • #5 19165575
    Namerty
    Poziom 4  
    Dlatego pytam się jak to rozwiązać gdy w kuchni mam dwie żyły w gniazdku.
  • #6 19165591
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    Namerty napisał:
    Właśnie mnie to zastanawia, wynajmowane mieszkanie

...

Dlatego pytam się jak to rozwiązać gdy w kuchni mam dwie żyły w gniazdku

Za instalację w wynajmowanym mieszkaniu odpowiada jego wlasciciel a nie najemca. Płacisz za mieszkanie to wymagasz aby było w należytym stanie technicznym.
    Tak jak było wyżej napisane:
    osiniak75 napisał:
    To niech właściciel mieszkania doprowadzi instalację do ładu. Lodówka zawsze powinna być podłączona do gniazda z bolcem i to sprawnego.
  • #7 19165625
    Namerty
    Poziom 4  
    Ja rozumiem, ale mam taką sytuację o której nie chcę tutaj opowiadać, dlatego proszę o pomoc bo jestem zmuszony poradzić sobie z tym problemem samodzielnie.
  • #8 19165649
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No to odtwórz sytuację jaka była - to spalone gniazdko było z "bolcem" ??? - wskazywałoby to że instalacja jest w układzie TN-C i można "zerować" - ale pewności nie ma - to wie na pewno dostawca prądu, być może zarządca budynku/elektryk z administracji...
  • #9 19165669
    Namerty
    Poziom 4  
    Gniazdko było z bolcem, kable aluminiowe i bolec był podłączony do żyły N.
  • #10 19165692
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Namerty napisał:
    bolec był podłączony do żyły N

Nie mogło tak być, żyła "N" nie może służyć do ochrony. Chyba że to co nazywasz "neutralny" nie jest neutralnym tylko jest "zerem" i tylko wówczas można dokonać tzw. zerowania. Dlatego potrzebna wizyta elektryka.
    Namerty napisał:
    w kuchni gniazdko w której biegnie zasilanie dochodzące 2 żyłowe

Czy to jest jedyne gniazdo w kuchni ? Bo jeśli inne są wyposażone w PE (żyła żółto-zielona), to zerowanie nie wchodzi w rachubę.
  • #11 19165754
    Namerty
    Poziom 4  
    W salonie, kuchni, sypialni są po dwa kable a bolec ochronny nie jest do niczego podłączony. W łazience są 3 kable, Brązowy, Niebieski i Żółto - Zielony.
    A tutaj dwie z trzech puszek i tablica.
    Pytanie o podłączenie lodówki do listwy zasilającej Diall 5 x 16 A biało-szarej Pytanie o podłączenie lodówki do listwy zasilającej Diall 5 x 16 A biało-szarej
  • #12 19166281
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1144
    Pytanie o podłączenie lodówki do listwy zasilającej Diall 5 x 16 A biało-szarej
  • #13 19166465
    Namerty
    Poziom 4  
    Jakiś mostek do kuchni, tak już zastałem to wszystko.
  • #14 19167970
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Na początek już zostało wspomniane należało by się dowiedzieć jaki jest układ sieci i czy można zastosować zerowanie.

Najlepszym i najbezpieczniejszym wyjściem będzie wezwać elektryka i niech dokona przeglądu instalacji elektrycznej i doprowadzenia jej do stanu używalności i aby było zachowane bezpieczeństwo.

Bo z przedstawionych zdjęć nic dobrego nie wróży. Sam nic nie zrobisz jak nie masz wiedzy ani doświadczenia.
  • #15 19191767
    Namerty
    Poziom 4  
    Układ sieci WLZ jest to TN-C-S. Czekałem ciągle na odpowiedź od administracji.
    W międzyczasie przejrzałem całą instalacje w kuchni, jak i salonie. W kuchni wszystkie gniazdka są wyzerowane (sprawdziłem mierząc miernikiem połączenie fazy i bolca, fazy i neutralnego).
    Tam gdzie lodówka jest zrobione w następujący sposób. Dwie żyły przychodząca i idąca dalej do następnego pokoju są wpięte z jednej strony kostki (zarówno na fazy jak i neutralnego), a z drugiej dla fazy jest wpiety tylko kabel fazowy od przedłużacza z uciętą kostką, a do drugiej kostki od kabla neutralnego jest wpięty kabel od przedłużacza neutralny i ochronny. Dalej już jest dzięki temu przedłużacz z bolcem i lodówka do niego podłączona.
    Natomiast w pokoju przy pomiarze bolca i fazy miernik wskazuje 0, także czy tutaj też nie rozsądniej będzie wykonać zerowanie ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia lodówki do listwy zasilającej Diall 5 x 16 A w wynajmowanym mieszkaniu, gdzie instalacja elektryczna składa się z dwóch żył (faza i neutralny). Po zwarciu w gniazdku, które było podłączone do lodówki, wymieniono je na listwę zasilającą. Użytkownik zastanawia się, czy powinien wymienić listwę na standardowe gniazdko z uziemieniem, aby zapewnić prawidłowe połączenie ochronne. W odpowiedziach podkreślono, że lodówka powinna być podłączona do gniazda z bolcem ochronnym, a także zasugerowano wezwanie elektryka do oceny instalacji, ponieważ istnieje ryzyko niewłaściwego podłączenia przewodów. Użytkownik potwierdził, że w kuchni wszystkie gniazdka są wyzerowane, co może sugerować możliwość zastosowania zerowania, ale wymaga to dalszej weryfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA