logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przedłużacz z bolcem zapewnia uziemienie urządzenia?

blankito111 21 Sie 2014 11:25 2088 9
REKLAMA
  • #1 13895222
    blankito111
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mój problem polega na tym, że posiadam urządzenie które musi być podłączone do gniazda uziemionego(z bolcem).Niestety w ścianie mam gniazdko bez bolca ale podłączyłem do niego przedłużacz ,który zakończony jest gniazdem z bolcem i do niego podłączyłem urządzenie.Czy w ten sposób urządzenie jest bezpieczne(uziemione)?
  • REKLAMA
  • #2 13895270
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Nie jest.
  • REKLAMA
  • #3 13895336
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Kolego uruchom wyobraźnie.

Wskazówka: przewody w przedłużaczu idą równolegle, nie łączą się nawzajem.
  • #4 13895387
    blankito111
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    tak podejrzewałem ale nie byłem na 100% pewny.więc mam problem bo jest to stary domek i przewody są dwużyłowe...czy dla elektryka będzie to duży problem zamontować gniazdo z uziemieniem?
  • #5 13895420
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Jeśli masz instalację w TN-C to da się to łatwo zrobić, wystarczy gniazdo ze stykiem ochronnym (bolcem) i odpowiednio zrobiony mostek, według zasady najpierw chronimy potem zasilamy.

Moderowany przez kkas12:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Zabrakło informacji, że w jednym pomieszczeniu nie mogą występować gniazda ze stykiem ochronnym i bez niego.

A jeśli nie jest to układ (jak kolega nieprawidłowo nazwał) TN-C?

I na pewno nie jest to zadanie dla amatora.

Proszę więc w przyszłości dobrze przemyśleć treść swych wypowiedzi.

• REKLAMA
  • #6 13895565
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Do książek! Uczyć się, a nie pisać o zerowaniu TN-C nie wiedząc, czym jest TN-C. Stare budownictwo! Proponuję poprawić powyższą gafę.
  • #7 13895690
    zbich70
    Poziom 43  
    Adam_Bandit napisał:
    Jeśli masz instalację w TN-C to da się to łatwo zrobić

Nie kolego, TN-C na pewno tam nie ma.

Po raz kolejny (i nie ostatni) zadziwia mnie szastanie tymi "literkami" w odniesieniu do "wiekowych" instalacji, istniejących wcześniej niż nadano znaczenie tym literkom.
  • #8 13895714
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    No tak wiadomo, że przewód PEN w instalacji TN-C powinien mieć przekrój 10mm2 w Cu i 16mm2 w alu, ale jak więc nazwać taką instalację dwu lub cztero-przewodową, jeśli to nie jest TN-S z wydzieloną żyłą ochronną PE?

Dodano po 1 [minuty]:

pol102 napisał:
    Do książek! Uczyć się, a nie pisać o zerowaniu TN-C nie wiedząc, czym jest TN-C. Stare budownictwo! Proponuję poprawić powyższą gafę.

Wiedząc czym jest TN-C.
  • REKLAMA
  • #9 13895767
    zbich70
    Poziom 43  
    Adam_Bandit napisał:
    jak więc nazwać taką instalację dwu lub cztero-przewodową, jeśli to nie jest TN-S z wydzieloną żyłą ochronną PE?

Tak jak ją nazywano w czasach kiedy powstała.

Więc zamiast szastać literkami doradź autorowi tematu dlaczego jego myślenie jest błędne. Wytłumacz mu że żyły ochronnej nie uzyska z 3-żyłowego przedłużacza przyłączonego do gniazda bez styku ochronnego.
  • #10 13895795
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    pol102 napisał:

Do książek to ja zapraszam. Trzeba wiedzieć co i do kogo się mówi. Proszę przeczytać co jest napisane na stronie 394 w książce "Instalacje elektryczne" prof. Henryka Markiewicza (wydanie ósme zmienione)!

Moderowany przez kkas12:

Profesora Markiewicza proszę do swych teorii nie mieszać.
    Proponuję zastosować się do wskazówek poprzedników i zabrać się za naukę a nie za nauczanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące bezpieczeństwa podłączenia urządzenia wymagającego uziemienia do gniazdka bez bolca, poprzez przedłużacz z gniazdem uziemionym. Odpowiedzi wskazują, że takie połączenie nie zapewnia odpowiedniego uziemienia, ponieważ przewody w przedłużaczu nie łączą się z uziemieniem w gniazdku. Użytkownik zaniepokojony stanem instalacji elektrycznej w starym budynku pyta o możliwość montażu gniazda z uziemieniem. Odpowiedzi sugerują, że jeśli instalacja jest typu TN-C, można to zrobić, ale podkreślają, że wiele starszych instalacji nie spełnia współczesnych standardów. Wskazano również na potrzebę zrozumienia zasad dotyczących instalacji elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA