logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie lasera CD: ręcznie czy za pomocą płyty czyszczącej?

19 Gru 2002 07:57 31907 8
REKLAMA
  • #1 67731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 67742
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Miałem wczoraj na warsztacie wieże Philipsa która stała w pokoju a obok w łazience był remont , klient po remoncie chciał sobie posłuchać muzyczki a tu NO DISC, pojechał do sklepu kupił płytę czyszczącą ale ona nic nie dała, po przeczyszczeniu na warsztacie dokładnie soczewki zaczęła grać.Nie polecam tych płyt do czyszczenia, nie są wstanie wyczysćić soczewki, poprostu mają za któtkie włoski, nie są wstanie usunąć zanieczyszczeń z soczewki.
  • REKLAMA
  • #3 67905
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    po drugie płyta czyści tylko wtedy gdy laser widzi płytę i obraca ją jeżeli laser nie widzi płyty to nie włączy obrotu i wtedy nie wyczyśći wcale ja zawsze polecam czyszczenie na warsztacie a pużniej co jakiś czas profilaktycznie czyśćić płytą po trzaecie laser wyczyśćić trzeba też w srodku a to już płyta nie zrobi nigdy
  • REKLAMA
  • #4 68024
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2310
    Tą płytę co kupił klient to miała dwa utwory i po przeciwnych stronach włoski czyszczące ale według mnie trochę za któtkie bo zawet nie drasneły soczewki, może dobrze nie było by zarobku.Na płycie po odpaleniu mówiła pani co nalezy robić i do czego ta płyta służy a na drugim utworze był głos przypominający secacą wodę z kranu.
  • #5 68499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 68512
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Ja także nie polecam płyt czyszczących, jest też ryzyko, że taka płyta po prostu porysuje soczewkę lasera.

Wesołych Świąt :!:
    8O
  • #7 68691
    mcclaud
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ja rowniez uwazam, ze czyszczenie reczne jest lepsze. Po pierwsze, to widzisz w jakim stanie jest soczewka, i czy juz jest faktycznie czysta.
    po drugie to cena. Nie wiem ile kosztuje czyszczenie lasera (wiekszosc z Was ma wlasne warsztaty), ale wydac 20zl na cos tak niepewnego? No nie wiem. A z reszta to nie jest trodne u przy zachowaniu delikatnosci i precyzji nie zagraza sprzetowi. Narka. Pozdrawiam wszystkich i zycze wesolych swiat.
  • #8 68749
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    No tak, wiedziałem że ten temat powróci.
    Płyta czyszcząca, nie ma mazać po soczewce, niczem mop po podłodze. Tytanowe soczewki jeszcze nie weszły do użycia i nie wejdą, dopóki ktoś nie wymyśli przezroczystego tytanu. :lol: :lol:
    Z racji tego, ze na optyce osiada przeważnie kurz, kudełki na płytce mają za zadanie zrobić odpowiedni wiatr. Pomysłodawcy nie przewidzieli, że ten kurz się przykleja, do... tłuszczów, które osiadają na wszystkim, na czym tylko taka mała drobinka ma okazję "usiąść". Owe zaś przenoszone są za pomocą powietrza (z kuchni, z dworu etc.), dlatego polecam czyszczenie ręczne. Jak i czym, wyjaśnione jest poniekąd w poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3994.html
  • #9 11504253
    mziwg
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    A mi płyta czyszcząca "e5 CD/DVD DRIVE LENS CLEANER" - POMOGŁA !
    Przed jej zastosowaniem nagrywarka odtwarzała i nagrywała bez problemu CD,
    natomiast z DVD działy się rożne rzeczy - czasami odtwarzała, czasami nie, czasami nawet płyty nie widziała !
    Około 15 minut i nagrywarka śmiga jak nowa !
    Nagrywarka GSA-T20N z WQ02 zainstalowana na compie z procesorem Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2390@1,866 Hz 1,86 Ghz - 1,87 GB RAM oraz Windows XP Professional wersja 2002 z service Pack 3 - uaktualniony poprawkami na dzień 8.11.2012
    Moderowany przez Grzegorz Markowski:

3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skuteczności czyszczenia lasera CD/DVD ręcznie versus za pomocą płyty czyszczącej. Większość uczestników wskazuje, że płyty czyszczące często nie usuwają skutecznie zanieczyszczeń z soczewki lasera, ponieważ mają zbyt krótkie włoski i nie docierają do wszystkich zabrudzeń, a także mogą nie uruchomić obrotu, jeśli laser nie wykryje płyty. Czyszczenie ręczne pozwala na wizualną kontrolę stanu soczewki i dokładniejsze usunięcie zabrudzeń, jest też tańsze i bezpieczniejsze dla sprzętu. Istnieje ryzyko porysowania soczewki przez płyty czyszczące. Jednakże jeden użytkownik podał przykład skutecznego użycia płyty "e5 CD/DVD DRIVE LENS CLEANER" w napędzie LG GSA-T20N, która poprawiła działanie napędu DVD. Ogólnie zaleca się czyszczenie ręczne jako bardziej precyzyjne i skuteczne, a płyty czyszczące traktować raczej jako profilaktykę lub uzupełnienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA