logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link 624 - Po restarcie świecą diody, brak wykrycia przez komputer

andrzejekgaj 28 Cze 2009 19:06 2279 6
REKLAMA
  • #1 6714903
    andrzejekgaj
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam problem z ruterem. Kupiłem go na allegro, wczoraj przyszła paczka, dziś miałem chwilę czasu i chciałem go podłączyć. Odpalam wszysko ok tylko, że po niemiecku, myślę trudno za taką cenę? Nie mój pierwszy D-Link więc pójdzie gładko standardowe czynności wyskoczyło okienko że nasyąpi restart rutera i czekam czekam czekam... Zawiesił mi sie poczekałem kilka minut i wyciągnąłem mu wtyczkę. Po włączeniu jej do zasilania świecą prawie wszystkie diody a komputer nie wykrywa rutera. Jest na to jakieś lekarstwo? Nie wiem czy wina była w ruterze czy ja go uszkodziłem?
    Proszę o fachową pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6714938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6715073
    andrzejekgaj
    Poziom 11  
    Wersja D. Tylko, że restart nie pomaga typowe d-linki resetuje sie przez 10-15 sek w tym czasie powinny zgasnąć wszyskie diody i jest ok. W moim przypadku po włączeniu rutera świecą prawie wszystkie diody prócz Status i WLAN po wciśnięciu reset świeci POWER i miga STATUS więc powinno być niby ok tylko że nie można nawiązać połączenie z ruterem :-(

D-Link 624 - Po restarcie świecą diody, brak wykrycia przez komputer

Dodano po 39 [minuty]:

Po dwuch godzinach leżakowania ruter jakby odżył i ten sam problem wklepuje ustawienia pokazuje sie okienko ze ruter wymaga restartu klikam restart i ponownie wszyskie diody świecą i nic a później jak wpisuje adesacje 192.168.0.1 to wyswietla mi...

Moderowany przez Gusioo:

Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek". Tym razem poprawiłem.

• REKLAMA
  • #4 6715324
    andrzejekgaj
    Poziom 11  
    Kolejny krok do przodu...
    Zauważyłem że ruter wymaga dłuższego odłączenia od prądu aby mógł na nowo wystartować?
    Czekam na wasze sugestie i pomoc...
  • REKLAMA
  • #5 7708021
    Andy_M
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A może to podobna sytuacja jak w opisanym przeze mnie przypadku, gdzie winny był stabilizator 1,9V ? Link
    Pozdrawiam AM
  • #6 7716311
    SteveBennet
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli tak to konieczna naprawa w w serwisie urządzenia... Ale moim zdaniem poszukaj jak zrobić reset.
  • #7 7717161
    andrzejekgaj
    Poziom 11  
    Dziekuje wszyskom za udział w dyskusji, ruter ma jakiś defekt sprzętowy, po wgraniu najnowszego softu (wcześniej był niemiecki). Zaczął prawie działać tj. Wszysko działa tylko jeżeli w ustawieniach się coś pozmienia i wymagany jest restart rutera, sam nie daje rady bo w dziwny sposób się zawiesza i świecą wcześniej wymienione diody. Natomiaś jesli się do wyłączy z zasilania na oko 10-15 minuy to startuje bez problemu i pamięta nowe ustawienia :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy routera D-Link 624 zakupionego na Allegro, który po restarcie zawiesza się, świecą prawie wszystkie diody, a komputer nie wykrywa urządzenia. Standardowy reset (przytrzymanie przycisku reset przez 10-15 sekund) nie przynosi efektu – diody nie gasną, a po restarcie router nie odpowiada pod adresem 192.168.0.1. Urządzenie wymaga dłuższego odłączenia od zasilania (około 10-15 minut), aby poprawnie się uruchomić i zapamiętać nowe ustawienia. Po wgraniu najnowszego oprogramowania (wcześniej był niemiecki firmware) router działa częściowo, lecz nadal zawiesza się przy próbie restartu po zmianie konfiguracji. Wskazano możliwość uszkodzenia sprzętowego, np. stabilizatora 1,9V, co wymagałoby serwisowej naprawy. Zalecane jest dokładne resetowanie zgodnie z instrukcją obsługi oraz rozważenie serwisu w przypadku defektu sprzętowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA