logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego modem Neostrady rozłącza się na jednym komputerze, a na innym działa?

ojs 02 Lip 2009 23:35 1585 7
  • #1 6732789
    ojs
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam!
    Mam pewien problem którego nie umiem rozgryźć...
    Pewnego dnia sąsiadka poprosiła mnie o zaglądnięcia do komputera gdyż pojawiał się blue screen of death, metodą dedukcji doszedłem do uszkodzenia biosu/płyty głównej, zaproponowałem jej komputer zastępczy na czas wymiany płyty, po podłączeniu go chciałem się połączyć z internetem i tu zaczęły się klocki... modem niby się synchronizuje po czym znów pisze że linia rozłączona, dzwoniłem na TP przyjechali, sprawdzili i uznali że linia jest w porządku. No to format kompa, instalacja sterów do płyty głównej, SP3, dalej to samo...
    lekko wkurzony pobiegłem po moją maszynę do domu, co się okazało po podłączeniu wszystko działało jak należy, a na starym kompie takie cyrki :( nie wiem co może być nie tak... na starym kompie miałem internet z Netii i było wszystko w jak najlepszym porządku. W sumie sprawa rozwiązana sąsiadka zrezygnowała z komputera zastępczego ale ciekawi mnie to jak to się dzieje że na dwóch sprawnych maszynach tak różnie neostrada działa...
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Piotr

P.S Próbowałem instalowac aplikacje neostrady jak i same sterowniki, ciągle to samo było
  • #2 6732979
    lega-m
    Poziom 15  
    Gdy jeszcze korzystałem z badziewnego modemu na USB, to musiałem podłączać go do USB1.1, bo na USB2.0 niby wszystko było w porządku, ale nie dało się pobierać większych plików. Mam w moim "dziadku" dołożoną kartę USB2.0, ale nie ustaliłem co było powodem nieprawidłowości, karta czy modem.
  • #3 6733067
    slawak1
    Poziom 12  
    Szkoda że nie napisałeś jaki modem i jaki system.. Przy modemach z TP model ZTE ZXDSL błąd braku synchronizacji oraz jego złej instalacji jest taki sam, czyli 692. Natomiast przy innych modemach USB błędy te są inny (brak synchro to 680 a problemy ze sterownikami najczęściej 633 jednak zależy to od wersji OS) Zawsze warto zwrócić uwagę na diody.. o których też niestety nie napisałeś. Miganie lub brak to najczęściej brak synchronizacji, diody świecą wszystkie a błędy 692 lub 680 to problem ze sterami.

to tak na szybko..
  • #4 6733188
    ojs
    Poziom 13  
    Modem to SAGEM FAST800, system to winda XP SP3, dioda od ADSL miga powoli i w DSLMON'ie pisze ze linia rozlączona, następnie dioda zaczyna szybciej migać i pisze synchronizacja, potem się wyłącza całkowicie i znowu miga powoli i tak w kółko
  • #5 6736514
    slawak1
    Poziom 12  
    Można spróbować przełączyć tryb pracy modemu, klikając na DSLMON i potem chyba Alt+D w zakładce konfiguracja przełącza się z BULK/ISO na BULK. Czasem to problem rozwiązuje..
  • #6 6736562
    ojs
    Poziom 13  
    Dzwoniłem na informację i tam pani mi to poradziła... nic nie pomogło... jakieś fatum normalnie...
  • #7 6736651
    lukaszek_socho
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Spróbuj w menedżerze urządzeń rozwinąć gałąź "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" na "główny koncentrator USB" wejdź w właściwości > zarządzanie energią i odznacz tam "zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii"
    Kiedyś spotkałem się z sytuacją,że modem za nic nie chciał się synchronizować a po odznaczeniu tego czegoś załapuje w 99% prób.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy modemu Neostrady SAGEM FAST800, który rozłącza się na jednym komputerze z systemem Windows XP SP3, podczas gdy na innym działa poprawnie. Modem próbuje synchronizować się z linią ADSL, co sygnalizuje migająca dioda, jednak po chwili połączenie jest zrywane i proces się powtarza. Linia telefoniczna została sprawdzona i uznana za sprawną. Próbowano różnych rozwiązań, takich jak zmiana trybu pracy modemu w programie DSLMON (przełączanie między BULK/ISO a BULK), jednak bez efektu. Sugerowano również wyłączenie opcji oszczędzania energii dla kontrolerów USB w menedżerze urządzeń, co w podobnych przypadkach poprawiło synchronizację. Inne wskazówki to sprawdzenie napięcia na porcie USB, które może być zbyt niskie i powodować rozłączanie modemu. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące kompatybilności modemów USB z różnymi wersjami portów USB (1.1 vs 2.0) oraz błędów synchronizacji i sterowników, które mogą mieć różne kody w zależności od modelu i systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA