logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieregularnie rozładowuje akumulator Citroen c3 1.1 2003r

masterkm 07 Lip 2009 08:53 10594 6
REKLAMA
  • #1 6747517
    masterkm
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam.
    Mam problem jak w temacie, w autku czasami rozładowuje się akumulator, sprawdzany na amperomierzu pobór prądu to 0.02A przy zamkniętym albo otwartym autku. Gdzie szukać, jeśli usterka nie występuje permanentnie tylko czasami, czyli tak jak mówiła klientka, że raz na tydzień jej rozładuje?
  • REKLAMA
  • #2 6747532
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Może warto sprawdzić sam akumulator ? Może jest już stary?
  • REKLAMA
  • #3 6748136
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6748538
    masterkm
    Poziom 12  
    nowy akumulator klemy tez jak nowe autko ma 27tys przebiegu, jeszcze jedna sprawa po każdym zamknięciu/otwarciu auta jest pobierany prąd około 1A przez minute później spada do 0,02A i tak zostaje

Schematy byłyby pomocne ale nie mogę nigdzie znaleźć
  • #5 6748915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6749160
    masterkm
    Poziom 12  
    myślałem już o masach wszystkie przeczyszczone a schematy to najchętniej bym przyjął wszystkie jakie są tego nigdy za wiele a niejedna c-trójka jeszcze pewnie do mnie trafi :)
  • #7 6763799
    masterkm
    Poziom 12  
    Już był prawie naprawiony... znalazłem jedną masę w komorze silnika zaśniedziała została poprawiona, akumulator został wymieniony, ogólnie wszysko cacy ale dzisiaj spadł deszcz i w samochodzie zaczęły błyskać awaryjne światła ale bez syreny alarmu zaznaczam ze syrena jest sprawna i włącza sie normalnie gdy alarm jest uruchomiony. juz nie wiem co robić z tym autem co moze byc przyczyną włączania sie awaryjnych w deszcz?? help!! prosze o jakis schemat fabrycznego alarmu + centralnego zamka

Podsumowanie tematu

✨ Problem nieregularnego rozładowywania akumulatora w Citroenie C3 1.1 z 2003 roku objawia się sporadycznym spadkiem napięcia, mimo że pomiar prądu upływu wynosi około 0,02A przy zamkniętym lub otwartym pojeździe. Po każdym zamknięciu i otwarciu auta przez około minutę występuje pobór prądu rzędu 1A, który następnie spada do 0,02A i utrzymuje się na tym poziomie. Zalecane jest sprawdzenie stanu akumulatora oraz poprawności montażu i czystości zacisków, gdyż złe styki mogą uniemożliwiać uśpienie sieci elektrycznej pojazdu, co prowadzi do rozładowania. Szczególną uwagę należy zwrócić na masy, zwłaszcza na masę na skrzyni biegów oraz inne połączenia masowe w komorze silnika, które mogą być skorodowane lub uszkodzone. W przypadku deszczowej pogody pojawił się dodatkowy problem z samoczynnym miganiem świateł awaryjnych bez aktywacji syreny alarmu, co sugeruje możliwe usterki w układzie alarmu lub centralnego zamka. Wskazane jest posiadanie schematów elektrycznych fabrycznego alarmu i centralnego zamka dla Citroena C3 w celu dokładnej diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA