logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 18 CB Radio – brak nadawania i nie świeci linijka, VCO i końcówka OK

Reich 07 Lip 2009 11:07 6787 19
REKLAMA
  • #1 6747922
    Reich
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam, mam Alana 18 który nie nadaje, VCO wygrzane kilkukrotnie już bez wosku, końcówka mocy ma napięcie i została wymieniona, po podłączeniu głośnika i przełączeniu w tryb megafonu słychać w głośniku. Przy nadawaniu nie podświetla się linijka. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 6748070
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Reich napisał:
    ... końcówka mocy ma napięcie i została wymieniona...

Może na pomalowankę ?
  • #4 6749492
    Reich
    Poziom 12  
    sq6ade napisał:
    Reich napisał:
    ... końcówka mocy ma napięcie i została wymieniona...

Może na pomalowankę ?

Co dokładnie masz na myśli?
  • REKLAMA
  • #5 6749529
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Reich napisał:
    Witam, mam Alana 18 który nie nadaje

Czyli nie ma tzw. mocy w.cz. przy nadawaniu. ???

Sprawdź na sztucznym obciążeniu jaka jest moc nadawania.
    Możesz tez sprawdzić na innym odbiorniku CB, czy jest sygnał w tego radia (z modulacją).
    Cytat:
    Przy nadawaniu nie podświetla się linijka.

Może to wręcz "prozaiczna sprawa", że :
    - C41 utracił swoja pojemność (1,5pF)
    - D13 jest popsuta i nie detekuje sygnały ze wzmacniacza w.cz. nadajnika
    - RV3 nie ma kontaktu i jest do wymiany

Stawiam na RV3 . :D

Pozdrawiam.
    PS. Malowanki to takie tranzystory , które mają napis np. C2078 (2SC2078) a nie są tymi podanymi tranzystorami. TO plaga u "tanich" i NIE rzetelnych sprzedawców. :cry:
  • REKLAMA
  • #6 6749833
    Reich
    Poziom 12  
    SP5ANJ napisał:

Czyli nie ma tzw. mocy w.cz. przy nadawaniu. ???

Jutro kupię części na sondę i wtedy będę mógł sprawdzić.

SP5ANJ napisał:

Sprawdź na sztucznym obciążeniu jaka jest moc nadawania.
    Możesz tez sprawdzić na innym odbiorniku CB, czy jest sygnał w tego radia (z modulacją).

Nie mam reflektometru ale postaram się od kogoś pożyczyć i sprawdzić.

Razem z częściami na sondę kupie też drugą końcówkę mocy i potencjometr RV3.

PS. Chcę zrobić taką sonde http://www.elportal.pl/pdf/k04/03_01a.pdf Czy muszę ją kalibrować? Czy wystarczy by pokazywała czy jest sygnał czy nie?
  • #7 6750128
    szpara
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Wystarczy, że będzie pokazywała czy jest sygnał.
  • #8 6750253
    Reich
    Poziom 12  
    znalazłem jeszcze, że ktoś kombinował i poprzecinał ścieżki tak jak na zdjęciu
    Po co mógł to robić? Dwa czerwone (na zdjęciu wyglądają na pomarańczowe) kabelki nie są nigdzie podłączone. Coś mi się wydaje, że ktoś tu ładnie namieszał.
  • #9 6750332
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Reich napisał:
    Nie mam reflektometru ale postaram się od kogoś pożyczyć i sprawdzić.

Sam reflektometr NIE jest tu potrzebny.

Na elektrodzie jest podobny schemat "sondy w.cz." i właśnie taki możesz wykonać.
    Bardzo pożyteczny układ pomiarowy.

Pozdrawiam.
  • #11 6751170
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Sonda pokazuje numer buta jak powielacz jest rozjechany.
    Przyda się raczej oscylomiarka lub hercmiarka - choć jak geneza awarii nie jest w stylu "nasi tu byli" tylko "coś nagle padło" to obwodów moża nie tykać.
  • #13 6751915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6754838
    Reich
    Poziom 12  
    jednak będę musiał się trochę z tym wstrzymać bo w sklepie w którym się przeważnie zaopatrzam nie ma NIC z tego co potrzebuję. Nie mam z czego zrobić sondy, sztucznego obciążenia, nawet potencjometra nie ma. Jak tylko kupie potrzebne rzeczy to odświeżę temat.

Dodano po 1 [minuty]:

aha a co do genezy radia to nic nie wiadomo, na pewno już ktoś w nim grzebał ale nie wiadomo co namieszał a co zrobił.
  • #16 6759988
    krecik0001
    Poziom 2  
    Reich napisał:
    znalazłem jeszcze, że ktoś kombinował i poprzecinał ścieżki tak jak na zdjęciu
    Po co mógł to robić? Dwa czerwone (na zdjęciu wyglądają na pomarańczowe) kabelki nie są nigdzie podłączone. Coś mi się wydaje, że ktoś tu ładnie namieszał.

Czasami pod przełącznik szybkiej 9 iub CB\PA montowano +5 lub dziury między kanałowe
  • #17 7255796
    Dogu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

odkopie troszkę temat

mój Alan 18 do wczoraj jeszcze nadawał:/ jednak dzis po postawieniu nosnej przy sztucznym obciazeniu stracił modulacje:/ potem chwilke nadawał a teraz juz całkiem lipa:/

przjrzałem luty i są ok.

na tranzysotrach (mocy i driverze) jst napiecie około 12v niezaleznie od tego czy nadaje czy nie:/ co moze byc rzyczyną takiefo faktu rzeczy??

pozdrawaim
  • #18 7543548
    Reich
    Poziom 12  
    zrobiłem sobie sondę i sztuczne obciążenie. Problemem było znalezienie mieszacza nadajnika więc postanowiłem od drogiej strony czyli od końcówki mocy. Tutaj jednak szybko się pogubiłem. Czy mógłby ktoś napisać które elementy sprawdzać? Ewentualnie odkąd zacząć.

Dodano po 16 [minuty]:

a i zauważyłem jeszcze, że przy nadawaniu RX nie gaśnie, tylko lekko przygasa.

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

jeszcze coś, podczas nadawania na c107 pojawia się napięcie 8V a na bazie Q19 już go nie ma. Czy zatem mogę rozumieć, że winny jest ten kondensator?
  • #19 7544770
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Reich napisał:
    Czy mógłby ktoś napisać które elementy sprawdzać? Ewentualnie odkąd zacząć.

Zacznij od podłączenia sztucznego obciążenia na wyjściu nadajnika.
    Następnie stroić cewkami (w kółkach czerwonych) na maksimum sygnału na sztucznym obciążeniu.

Tu masz wycinek schematu z całym nadajnikiem w.cz. .

Cytat:
    a i zauważyłem jeszcze, że przy nadawaniu RX nie gaśnie, tylko lekko przygasa.

Tranzystorem przełączającym odbiornik jest Q21 i na jego emiterze powinno być :
    + 8,5 V w czasie odbioru a 0V w czasie nadawania.

Tranzystor przełączający nadajnik to Q23.

Cytat:
    jeszcze coś, podczas nadawania na c107 pojawia się napięcie 8V a na bazie Q19 już go nie ma. Czy zatem mogę rozumieć, że winny jest ten kondensator?

Wszystko jest prawidłowo. Jeżeli C107 byłby zwarty to pokazało by się napięcie +plusa i natychmiast spaliłoby tranzystor Q19.

Pozdrawiam.
  • #20 7550418
    Reich
    Poziom 12  
    SP5ANJ napisał:

Tranzystorem przełączającym odbiornik jest Q21 i na jego emiterze powinno być :
    + 8,5 V w czasie odbioru a 0V w czasie nadawania.

Tranzystor przełączający nadajnik to Q23.
    Pozdrawiam.

Na Q21 mam podczas odbioru 7,5V a przy nadawaniu 4,5V więc we wtorek wymienię go i przy okazji Q23. Wtedy sprawdzę czy coś ruszyło i ewentualnie zacznę zabawę z cewkami. Na razie wielkie dzięki za pomoc.

wymieniłem Q23 na BC 327 ale zostało bez zmiany, później wymieniłem Q21 na BC 550C i wtedy cały czas świeci się RX i TX. Domyślam się, że to wina złego zamiennika Q21 więc na jaki mogę go wymienić? W oryginale jest MPS9634C.

jeszcze mała poprawka, wlutowałem BC639 za Q21 i BC640 na Q23 i radio cały czas odbiera i nadaje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Alan 18 nie nadaje, a podczas nadawania nie podświetla się linijka mocy. Wymieniono końcówkę mocy i sprawdzono napięcia, jednak problem pozostał. Sugerowano użycie sondy w.cz. do pomiarów od mieszacza nadajnika w stronę końcówki mocy, z zastosowaniem sztucznego obciążenia. Wskazano na możliwe uszkodzenia elementów takich jak kondensator C41, dioda D13 oraz potencjometr RV3, który często traci kontakt. Autor planuje wykonać sondę w.cz. według schematu dostępnego w sieci, bez konieczności kalibracji, aby wykrywać obecność sygnału. Zauważono, że w radiu mogły być dokonane nieautoryzowane modyfikacje, np. przecięte ścieżki i niepodłączone przewody. W dyskusji podkreślono, że reflektometr nie jest konieczny, a przydatne mogą być oscyloskop, częstotliwościomierz lub oscylomiarka. W późniejszych postach autor opisuje, że po wymianie tranzystorów Q21 i Q23 na zamienniki (BC639, BC640) radio cały czas odbiera i nadaje, co wskazuje na problemy z doborem tranzystorów zastępczych. Podano, że oryginalny tranzystor Q21 to MPS9634C. Zalecane jest strojenie cewek nadajnika na sztucznym obciążeniu oraz sprawdzanie napięć na tranzystorach przełączających odbiornik i nadajnik (Q21 i Q23). Problem z brakiem modulacji i podświetlenia linijki mocy może wynikać z uszkodzeń elementów w torze w.cz. i sterowania nadajnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA