logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MZ etz 250 słabe ładowanie,żarówka ładawania nie świeci

Puzon_16 07 Lip 2009 23:23 2580 1
REKLAMA
  • #1 6751096
    Puzon_16
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam
    Mój pierwszy post na tym forum:)
    Mam problem z mz etz 250- rok 88.

Jak w temacie ma słabe ładowanie i wcześniej kontrolka ładowania przestawała świecić przy wysokich obrotach, teraz nie świeci wcale. Ale od początku:

Jakiś czas temu gdy nią jeździłem miała słabe ładowanie tzn. po przejechaniu 20 km na światłach, akumulator był na tyle słaby że światła słabo swieciły- wnioskuje że ładowanie było bardzo słaby skoro po dodaniu gazu nie swieciły mocniej.
    Przy tym lampka ładowania świeciła prawie cały czas. Przy okazji naprawy obrotomierza chyba styknąłem kabelek( ale nie jestem pewny) i od tamtego czasu nie wiem co sie działo bo wtedy rozbiłem żaróweczkę. teraz gdy założyłem nową po roku nie świeci wcale. robiłem nawet tak jak na skróconym schemacie czyli przykładałem ją bezpośrednio do masy i nadal lipa.

Chce żeby działała lampka i naprawiło się ładowanie

Od czego zacząć? kupiłem szczotki do alternatora ale stare na pewno są ok. poza tym sprawdzałem prostownik- przewodzi na pewno tylko w jedną stronę- ale tu jest dziwna sytuacja bo chyba nie w tą co trzeba( ale skoro tylko w jedną to może ja coś pomyliłem)

Regulator był elektroniczny- niebieski ale same styki nieco latały więc może żle przewodziły więc zamówiłem nowy czarny na 3 styki.

Jak sprawdzić resztę?
    Z góry dziękuje za rady.

ps jeszcze jedno pytanko: dlaczego na schemacie od żarówki ładowanie wychodzi 3 kable ( w czerwonym kwadraciku) a rzeczywistości 2?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 6828664
    Puzon_16
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    usterka - padnięty regulator i pomylone kable U V Z
REKLAMA