logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ładowania w MZ ETZ 250 - kontrolka nie świeci, nowa elektryka

mateuszlol33 22 Paź 2010 16:59 28571 16
REKLAMA
  • #1 8623641
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z ładowaniem w motorze, a mianowicie kiedy włączam zapłon, kontrolka ładowania się nie świeci. Tak samo jest w przypadku pracy silnika. Motocykl przeleżał parę lat w garażu, więc postanowiłem się za niego wziąć :D Elektrykę musiałem podłączać od nowa, podłączałem za pomocą tego schematu
    myślę że jest dobrze, sprawdzałem chyba ze 3 razy, :D jest w nim mechaniczny regulator napięcia, oraz cewka na 12v. Bardo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8623952
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Jeżeli jesteś pewien instalacji spraw sobie elektroniczny reg. na allegro są po 35zŁ. ja swojego czasu jak miałem mz też taki założyłem pracował wyśmienicie.
  • #3 8628016
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    Zakładam, że żarówka i oprawka są OK. Instalacja połączona bez pomyłki? Akumulator OK.
    Odepnij kabel zielono-czerwony od końcówki 61 regulatora i dotknij do masy. Kontrolka ładowania (czerwona lub zielona przy jednym "zegarze") powinna zaświecić. Jeżeli nie świeci podążaj w/w kablem do "zegara" i tam szukaj.
    Jeżeli świeci, to dotknij tąże końcówką kabla do DF regulatora. Ma też świecić!
    Jeżeli nie świeci, to masz problem z alternatorem. Szczotki lub wirnik nie mają przejścia do kabla masy. Jeżeli zaświeci, to uszkodzony regulator.
    Tak czy siak kup regulator elektroniczny. Pasuje od dowolnego alternatora byle był przystosowany do układu połączeń: "szczotka do masy". Np RNA-1.
    Ważne:
    Regulator ma masę na metalowych częściach obudowy i musi być do niego doprowadzony kabel masy!
  • #4 8629255
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    Macie racje, regulator napięcia nie działał. Wymieniłem na ten elektryczny i wszystko śmiga :D
  • #5 8650320
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    witam, mam kolejny problem z mz. poprzednio kontrolka ładowania mi się nie świeciła więc wymieniłem regulator napięcia na elektroniczny i wszystko działało. teraz, ta kontrolka świeci mi się cały czas nawet gdy zapłon jest wyłączony. nie wiem co mogło się popsuć. przypuszczam że ładowania nie ma ponieważ w czasie pracy silnika zdjąłem jeden z przewodów od akumulatora i motor zgasł (a chyba nie powinien). pomóżcie!!
  • REKLAMA
  • #6 8650633
    jack63
    Poziom 43  
    Po pierwsze masz coś sknocone w instalacji. + aku na kontrolkę powinien iść przez stacyjkę. Jeżeli stacyjka rozłącza to jak może świecić kontrolka ładowania? Może przyciąłeś kabel deklem od filtra powietrza lub coś zwarło ci się w zegarach. Jaką masz kontrolkę ładowania zieloną czy czerwoną (jeden lub dwa zegary) ? Nie wolno odłączać akumulatora na pracującym silniku!!! Grozi sto spaleniem regulatora. Takie operacje można było robić tylko na regulatorze mechanicznym.
  • #7 8651816
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 465
    Mateusz sprawdź prostownik.
    Ps.A podpis jest po to by drażnić ważniaków.
  • #8 8652783
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    jack63, kontrolkę ładowania mam czerwoną

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

aha, i jak mogę sprawdzić ten prostownik???
  • #9 8655545
    jack63
    Poziom 43  
    Sprawdź instalację czy wszystko w na drodze od stacyjki do żarówki kontrolki jest OK. Żarówka kontrolki nie ma mieć połączenia z masą! Popatrz na schemat.
    Kablem czarnym doprowadzany jest plus po stacyjce. Sprawdź czy stacyjka go wyłącza.
    Podejrzewam spalony regulator. Odłącz kabel zielono-czerwony od regulatora. Kontrolka powinna zgasnąć.
    O sprawdzanie prostownika zapytaj wpsowa692.
  • #10 8661337
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    Stacyjka wyłącza ten czarny kabel. Zauważyłem że kabel plusowy od prostownika był podłączony przed stacyjką, przez bezpieczniki do akumulatora, więc podłączyłem go do kabla czarno-czerwonego, i teraz kontrolka nie świeci się jak zapłon jest wyłączony. Gdy rozłączam kabel zielono-czerwony od regulatora to kontrolka nie gaśnie tylko świeci mocniej. Przypomnę że regulator kupiłem nowy, elektroniczny.

Dodano po 5 [minuty]:

I dlaczego kontrolka po odłączeniu tego kabla miała by gasnąć ??
  • #11 8661478
    jack63
    Poziom 43  
    Kabel czerwono-żółty ma być podłączony jak był ! Nie radziłem aby coś tu zmieniać! Załóż go z powrotem!!!!! Nie kombinuj!
    Nie napisałeś wcześniej czy kontrolka świeci pełnym światłem i czy nie świeci się (żarzy) jakaś inna kontrolka.
    Po powrocie do ww. połączeń odepnij kabel żielono-czerowny od regulatora i od prostownika. Kontrolka powinna zgasnąć.
    Jeżeli nie zgasła szukaj w zegarach. Wszystkie operacje rób na NIEPRACUJĄCYM silniku.
    Sprawdź prostownik. Opisałem procedurę w temacie: Link
    Daj zdjęcia podpięcia regulatora.
  • REKLAMA
  • #12 8674629
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    Kontrolka gaśnie po odłączeniu tego kabla od prostownika.
    Tutaj jest zdjęcie instalacji:
    A to wyniki pomiarów:

1 dioda - końcówka v\ohm podłączona do diody a druga COM do D+ wynik - 167 do D- wynik - nic nie pokazało. Po zamianie końcówek, końcówka COM do diody, druga v\ohm do D+ wynik 263 do D- wynik - 720

2 dioda - końcówka v\ohm podłączona do diody a druga COM do D+ wynik - 633 do D- wynik - nic nie pokazało. Po zamianie końcówek, końcówka COM do diody, druga v\ohm do D+ wynik - nic nie pokazało do D- wynik - 720

3 dioda - końcówka v\ohm podłączona do diody a druga COM do D+ wynik - 633 do D- wynik - nic nie pokazało. Po zamianie końcówek, końcówka COM do diody, druga v\ohm do D+ wynik - nic nie pokazało do D- wynik - 720

Myślę że mierzyłem dobrze :D

Proszę zamieścić zdjęcie zgodnie z zasadami forum. mod. Rycho T

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Link do zdjęcia

Ty sobie rzewne jaja robisz! Na górze działu jest instrukcja jak umieszczać zdjęcia. Masz OSTATNIĄ próbę! [Błażej]
  • #13 8676747
    jack63
    Poziom 43  
    Popraw post i wklej zdjęcia "po bożemu". Jak nie, to temat wyląduje w koszu i cała masa twojej mojej i innych kolegów pracy pójdzie na marne!
    Umyj prostownik w benzynie! Trochę wstyd zamieszczać zdjęcie tak zasyfionego prostownika. :cry:
    Co z masą regulatora? Na zdjęciu nie widać kabla masy, który jest obowiązkowy!
    Coś podejrzany pierwszy wynik pomiaru diod (a nie diody!) Po umyciu prostownika powtórz pomiary. Są jeszcze 3 diody wzbudzenia. Te najmniejsze. Je też trzeba pomierzyć.
  • REKLAMA
  • #14 8681358
    mateuszlol33
    Poziom 10  

Jak to nie widać kabla masy? Na regulatorze są podpięte 3 kable, a masowy to jest ten po lewo (brązowy). A jeśli chodzi o masę całego regulatora to jest on mocno przykręcony do ramy więc musi ją mieć :D

Wyniki pomiarów (po umyciu prostownika):
    Końcówka COM do D+, końcówka V/ohm do diod

Dioda W - 171
    Dioda V - 636
    Dioda U - 636

Diody wzbudzenia:

1 dioda - 167
    2 dioda - 640
    3 dioda - 640

Końcówka COM do diod, końcówka V/ohm do D- dla wszystkich diod wynik był ten sam:720
  • #15 8692162
    jack63
    Poziom 43  
    Po pierwsze. Jaki masz typ regulatora? Na zdjęciu nie widać a ty nie byłeś łaskaw napisać.
    Czy pomiary diod robiłeś na odłączonym prostowniku? Nie trzeba przytykać końcówki pomiarowej miernika do diody (a do które jej "końca" przytykałeś?) ale do styków XYZ i styków D+ D- i DF !!!!
    Oczyść dobrze mechanicznie (skrobak) prostownik i ponów pomiary.
    Sprawdź to o czym pisałem wcześniej - obwód kontrolki ładowania!
  • #16 8708385
    mateuszlol33
    Poziom 10  
    Typ alternatora RA2/West. Mierząc prostownik przykładałem końcówki miernika do tych właśnie styków. Po ponownym oczyszczeniu pomiary znów wyszły takie same. Prostownik mierzyłem na włączonym zapłonie i wszystkie przewody idące do niego były podłączone. Żeby go zmierzyć muszę odłączyć jakieś przewody? Jakie? Obwód kontrolki jest prawdopodobnie dobry. Jeden przewód od kontroli jest podłączony do regulatora a drugi właśnie nie niewiem czy ma być podłączony do masy czy gdzieś do plusa za stacyjką?
  • #17 8716733
    jack63
    Poziom 43  
    Widzę że nie czytasz uważnie postów i linków do innych postów. Trochę mi przykro. Ja się staram. Piszę jak coś ma być zrobione, a ty i tak robisz "po swojemu".
    Na twoja obronę pracuje tylko moja pomyłka. Na prostowniku nie ma złącza DF oraz XYZ! Jest złącze oznaczone 61 oraz UVW, co nie zmienia faktu, że pomiary są nic nie warte!
    Obwodu kontrolki też nie sprawdziłeś. Przecież to tylko kilka sekund roboty!
    A gdzie ma być podpięty jakiś przewód, to jest na schemacie!
    Może któryś z kolegów będzie miał więcej cierpliwości ode mnie i ci pomoże. Moja się już skończyła. Sorry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ładowaniem w motocyklu MZ ETZ 250, gdzie kontrolka ładowania nie świeciła ani przy włączonym zapłonie, ani podczas pracy silnika. Po wymianie elektryki i podłączeniu według schematu, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie instalacji, regulatora napięcia oraz akumulatora. Po wymianie na elektroniczny regulator, kontrolka zaczęła świecić cały czas, co wskazywało na dalsze problemy z instalacją. Wskazówki obejmowały sprawdzenie połączeń, masy regulatora oraz pomiary diod w prostowniku. Ostatecznie, po poprawkach w instalacji, problem z kontrolką został rozwiązany, jednak użytkownik nadal miał wątpliwości co do działania prostownika i obwodu kontrolki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA