logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ETZ 250, Ładowanie akumulatora tylko na wolnych obrotach.

lukaszxxx181 05 Mar 2012 19:36 1452 4
  • #1 10638146
    lukaszxxx181
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Posiadam etz 250 87r, mam problem z ładowaniem, jeżeli akumulator jest na full naładowany to wszystko jest ok, kontrolka ładowania nie świeci nawet przy włączonych światłach, problem pojawia się jak zrobię motorem około 15 km, wtedy przestaje mi ładować i kontrolka świeci. Ładuje jedynie na wolnych obrotach, a przy większych obrotach i przy włączonych światłach brak ładowania. Szczotki wymieniałem, proszę o rade w czym może tkwić problem.
  • #2 10638183
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 107
    Proszę sprawdzić napięcie ładowania, w Pana systemie odpowiedzialny za ładowanie jest regler, czyli dwa przekaźniki, jeden jest do odłączania/załączania prądnicy gdy na niej jest napięcie mniejsze od sieci, drugi zmniejsza prąd ładowania gdy jest za duży(ten jest nawinięty grubym drutem). Zła wiadomość nie sprawdzi Pan tego bez przyrządów, dobra wiadomość, nie jest to skomplikowane.
    Jerzy
  • #3 10638206
    lukaszxxx181
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    rozumiem, to podjadę do kolegi co ma ten przyrząd, a jeszcze takie pytanie wina akumulatora to raczej nie jest?
  • #4 10639854
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 107
    Witam
    Trudno to na odległość jednoznacznie określić, ponieważ ja podążam za informacją którą Pan podaje. Myślę jednak że jest sprawny. Proszę jednak pamiętać że ten układ może trochę inaczej się zachowywać z napięciem ładowania niż układy z alternatorem.
    Napięcie ładowania będzie mniej stabilne.
    Jerzy
    Może być również że ładowanie jest dobre, tylko styk kontrolki ładowania jest wadliwy.
    Proszę również poczytać posty na ten temat, znajdują się na dole tej strony
  • #5 10641168
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    Panie Jerzy Bartnicki. Chciałem zauważyć że temat dotyczy ETZ250!
    W tym motocyklu "od urodzenia" był alternator!
    Nie wiadomo jaki rodzaj regulatora ma aktualnie kolega lukaszxxx181 w motocyklu?
    Jeżeli nawet stary oryginalny elektromechaniczny, t i tak pana opisy nijak maja się do rzeczywistości bo dotyczą regulatora do prądnicy bocznikowej a nie ALTERNATORA.
    Tematów o ładowaniu w ETZ250 było już ponad tysiąc. Wystarczy użyć szukaj...
REKLAMA