Chyba kolega nie przemyślał co napisał zwarcie wyłącznika temperatury zewnętrznej na lewym schemacie F38 nijak nie może wpłynąć na uszkodzenie skraplacza ponieważ nie pozwoli na to presostat. A już na 100% nie ma takiej możliwości żeby rozerwało parownik ponieważ drogi kolego parownik jest to ta cześć układu klimatyzacji w której podczas pracy sprężarki panuje najniższe ciśnienie w układzie.
Poczytaj sobie kolego schemat układu sprzęgła sprężarki klimy manualnej do sharana TDI. Schemat serwisu VW.
Prawa strona schematu element N25- Sprzęgło sprężarki
Do sprzęgła idzie masa z zacisku 46 i + ze zwory przekaźnika załączającego sprzęgło sprężarki J44. Cewka przekaźnika J44 podłączona do masy w zacisku nr.48 i + z przeniesienia rysunku na nr 33. Na wysokości nr 33 (lewy schemat) przewód zasilający cewkę przekaźnika załączającego sprzęgło sprężarki jest podłączony do pinu nr 5 zwory rozwiernej przekaźnika J246 (przekaźnik wyłączający sprzęgło sprężarki) + na cewkę przekaźnika J246 idzie ciągle z zasilania sprzęgła sprężarki czyli z wyłącznika temperaturowego temperatury zewnętrznej F38 natomiast masa na cewkę idzie z zacisku T68/28 elementu J248 czyli z 28 pinu ECU.
Co z tego wynika?
Sterownik silnika ECU (na schemacie element nr J248) w każdej chwili pracy klimy jest w stanie wyłączyć sprzęgło sprężarki podając masę na pin nr 6 (pin cewki) przekaźnika J246.
To samo jest też w stanie zrobić element J217 (sterownik skrzyni automatycznej) ten obok J248.
Dodano po 19 [minuty]: Mam jeszce pytanie do kolegi milejow. Jak mi wytłumaczy to:
Zwarty czujnik temperatury zewnętrznej. Sinik zimny. Na zewnątrz -10. Odpalam auto klima działa daję ostro gazu na 1 biegu przełaczam na 2 gazu opór i stop. Klima już nie działa. Modlę się proszę błagam nic z tego. Nie działa. Gaszę silnik. Odpalam. Klima działa. Powtarzam przegazówę dosłownie pokonuję 10 metrów. Znów klima nie działa. Podmieniam licznik z sharana od szwagra. Odpalam. Klima działa. Gazuję ostro kilka jazd na ostrym gazie 1,2,3,4 klima pracuje i nie ma zamiaru się wyłączyć. Zakładam znów mój licznik i o dziwo znowu problemy KLIMA SIĘ WYŁĄCZA!!! A różnica jest tylko taka że po podłączeniu VAGA z moim licznikiem ECU nie widzi prędkości auta a z licznikiem szwagra prędkość w ECU zgadza się z licznikiem. I jeszcze jedno. Jak klima się wyłączy to w ECU zapisuje się błąd "nie prawidłowa wartość z czujnika prędkości pojazdu"