logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitarowiec 5W - spadek mocy po minucie grania, przyczyny?

aftys6 08 Lip 2009 23:39 1836 10
REKLAMA
  • #1 6756605
    aftys6
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    Witam.
    Mój problem może wydawać się dla niektórych dziwny, ale przeszukałem elkę i inne fora i odpowiedzi mi brak.
    Składam ten otóż wzmacniacz http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html
    Na obecną chwile mam już gotowe całe zasilanie, żarzenie oraz anodowe.
    Końcówka jest także gotowa.
    Złożyłem także obydwa stopnie przedwzmacniacza tak na próbę z tym że bez korekcji.
    Jest jedynie potencjometr wzmocnienia.
    Użyłem TG 5-46-666 jako głośnikowego oraz trafa nieznanego pochodzenia o mocy ok 60 W jako zasilającego.
    Lampę preampu żarzę stałym wg schematu z audiotonu.
    Lampe mocy żarzę natomiast zmiennym.

Ale idąc do sedna.
    Po około minucie grania głośność zaczyna powoli spadać aż do zera.
    Jednak odłączenie gitary dosłownie na sekundę powoduję powrót do maksymalnej głośności.
    Zauważyłem także że przy stosowanej lampie ecc81 czy 83 ów ściszanie zaczyna się ciut później niż przy 6N1P.
    Zarówno w preampie jak i końcówce montowałem różne lampy i nic nie pomaga ;/

Co może być przyczyną i powodem ??
    Dodam że już kilka razy sprawdzałem luty i poprawność wlutowania elementów.
  • REKLAMA
  • #2 6756629
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    1) Co masz włączone zamiast oznaczonego na szaro korektora? Powinien to być kondensator 10-47nF/400V.
    2) Monitoruj napięcie na zasilaczu anodowym.
    3) Czy samo poruszenie wtyku/gniazda/układu nie powoduje przywrócenia brzmienia?
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #3 6756630
    aftys6
    Poziom 19  
    Mam kondensator 33n/650 V
    Poruszenie wtyku nie powoduje zmiany, powoduję ja za to zwarcie styków wejścia masy z sygnałowym
  • REKLAMA
  • #4 6756662
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Jaka rezystancja R3?.
  • REKLAMA
  • #5 6756672
    aftys6
    Poziom 19  
    R3 = 995 K przed chwilką zmierzone ;)
    Sprawdzę wszystkie rezystory jeszcze raz.
    Kondensatory wszystkie mają spory zapas napięciowy.
  • #6 6756713
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Zwieranie siatki pierwszej lampy do masy przywraca życie wzmacniacza,tu bym szukał,podłącz woltomierz na anodę tej lampy i pograj,zobaczymy,zakładam że R3 gwarantowany,sprawdź jeszcze R1/R2.Że też mnie ,staremu elektronikowi, takie zabawy się nie przytrafiają...
  • #7 6757049
    Mariowy
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Piszesz że wymieniasz ECC81/83 na 6N1P , masz przełącznik żarzenia?
    Bo ruskie lampy mają inaczej je doprowadzone-piny 4 i 5 żarzenie a 9 do masy a w przypadku ECC81/83 piny 4i5 zwarte i 9-tak podłączamy żarzenie.

yo
  • REKLAMA
  • #8 6757475
    aftys6
    Poziom 19  
    Mam zworkę ;) Jak kiedyś nie dostanę ecc to przekładam zworę i montuję ruska ;)
    Co do problemu to siedział on w C21 ( ten przy trafie - przy uzw anodowym)
    Zmieniłem na taki sam o wartości 560 p/630 V i problem zniknął.
    Nie wiem jak to wytłumaczyć ale to w nim siedział problem.
    Jeżeli ktoś wiedział czemu się tak działo to proszę o info ;) bo sam wytłumaczenia nie mam.
  • #9 6758052
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Ten kondzioł jest tam wogóle nie potrzebny...
  • #10 6758139
    Mariowy
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mówisz , żeby w gitarowcach nie stosować tych kondensatorów co były na uzwojeniu wtórnym TG w telewizorach i innych gramofonach lutowane ?
    One mają przecież zapobiegać indukowaniu sie wysokiego napięcia czy jakoś tak?
  • #11 6758300
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Cytat:
    Mówisz , żeby w gitarowcach nie stosować tych kondensatorów co były na uzwojeniu wtórnym TG w telewizorach i innych gramofonach lutowane ?

Uzwojenie wtórne a pierwotne to lekka różnica :?

Cytat:
    One mają przecież zapobiegać indukowaniu sie wysokiego napięcia czy jakoś tak?

Generalnie tak. Sęk w tym, że zaindukowanie się przepięcia mogącego uszkodzić TG lub lampę w zdrowym układzie jest niemożliwe.

Problem rozwiązany, temat zamykam.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza lampowego Gitarowiec 5W, który po około minucie grania tracił moc aż do całkowitego zaniku głośności. Po odłączeniu gitary na sekundę głośność wracała do normy. Wzmacniacz zbudowany był według schematu z audioton.republika.pl, z użyciem głośnika TG 5-46-666 oraz transformatora zasilającego około 60 W. W układzie zastosowano różne lampy preampu (ECC81, ECC83, 6N1P) z odpowiednim przełącznikiem żarzenia. Problem nie ustępował przy wymianie lamp ani rezystorów. Kluczową przyczyną okazał się kondensator C21 (560 pF/630 V) przy uzwojeniu anodowym transformatora, którego wymiana na nowy o tych samych parametrach rozwiązała problem spadku mocy. Dyskusja poruszyła także kwestię stosowania kondensatorów na uzwojeniu wtórnym głośnikowym transformatora (TG) w celu ochrony przed przepięciami, jednak uznano je za zbędne w tym układzie. Monitorowanie napięcia anodowego i testy zwarcia siatki lampy do masy wskazywały na stabilność elementów, a problem był związany z kondensatorem C21.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA