logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego końcówki bezpiecznika 16A się upalają i migają światła?

Shel 09 Lip 2009 19:21 5796 16
REKLAMA
  • #1 6759485
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Witam, mam problem ciągle upalają mi się końcówki korków jak na rysunku w gnieździe identycznie.
    Efekt jest taki, że jak włączę np żarówkę to widać ja miga podobnie reaguje stara lodówka (włącza się i wyłącza - 0,5s).
    Prędzej wyczyściłem wszystkie styki, powymieniałem końcówki, ale po miesiącu dalej po upalane - bezpiecznik 16A - automat lub zwykły.

• REKLAMA
  • #2 6759511
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    Najwidoczniej stópkę w gnieździe masz wygrzaną lub brak sprężynki wymień gniazdo
  • #3 6759781
    Shel
    Poziom 27  
    spirytusik84 napisał:
    Najwidoczniej stópkę w gnieździe masz wygrzaną lub brak sprężynki wymień gniazdo

Stópkę w gnieździe wymianiałem na nową i dalej to samo - a o jakiej sprężynce mówisz bo ja tam nie mam żadnej?
  • #4 6759937
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Często te automaty ciężko wkręcić do końca.
  • REKLAMA
  • #5 6759985
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Masz słaby styk między gniazdem bezpiecznikowym a bezpiecznikiem. Szlifowanie bezpieczników automatycznych jeszcze tę szczelinę powiększa. Wymień bezpieczniki i podstawę.
  • #6 6760205
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Shel napisał-
    Cytat:
    Stópkę w gnieździe wymieniałem na nową i dalej to samo

Stópkę...Masz na myśli śrubę stykową, czy tą blaszkę w podstawie? Jeśli śrubę stykową, to powinna być dobrana stosownie do zastosowanego zabezpieczenia i powinna być mocno dokręcona. Czasami też zdarza się, że "końcówka automatu" ciężko "wchodzi" w porcelanę śruby stykowej. Lepiej, żeby to obejrzał elektryk- ale z pewnością masz zły (słaby) styk w gnieździe i dlatego się wygrzewa...
  • #7 6760415
    Shel
    Poziom 27  
    Akrzy74 napisał:

Stópkę...Masz na myśli śrubę stykową, czy tą blaszkę w podstawie? Jeśli śrubę stykową, to powinna być dobrana stosownie do zastosowanego zabezpieczenia i powinna być mocno dokręcona. Czasami też zdarza się, że "końcówka automatu" ciężko "wchodzi" w porcelanę śruby stykowej.

Wymieniłem wszystko - śrubę stykową, blaszkę w podstawie z obudową i wszystko skręciłem było mocno...
    Cytat:
    Lepiej, żeby to obejrzał elektryk

i co on mi doradzi, wymień Pan na nowe i będzie ok ;)
  • #8 6760515
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Shel napisał:

Wymieniłem wszystko - śrubę stykową, blaszkę w podstawie z obudową i wszystko skręciłem było mocno...

Istnieje jeszcze hipoteza, że śrubę stykową /stopkę/ wkręciłeś zbyt głęboko.

Cytat:

i co on mi doradzi, wymień Pan na nowe i będzie ok ;)

Nie, dobry elektryk wymieni sam i zapomnisz o całym temacie :)
  • REKLAMA
  • #9 6761746
    Shel
    Poziom 27  
    Łukasz-O napisał:
    Istnieje jeszcze hipoteza, że śrubę stykową /stopkę/ wkręciłeś zbyt głęboko.

Tego także nie rozumiem, przecież dokręca się o samego końca nie może być nie dokręcona!?

Łukasz-O napisał:
    Nie, dobry elektryk wymieni sam i zapomnisz o całym temacie :)

Tak się składa, że ten problem występuje już od 2 może trzech lat i było już kilku elektryków znawców, wymianiali wszystko i korki i podsawki i komplety biorąc przy tym niezła kasę co mnie zaczeło denerwować (bo to w mieszkaniu rodziców i oni ciągle płacą), a problem się powtarza...

Zaczyna mnie także zastanawiać fakt, że to nie jest wina słabego styku między gniazdem bezpiecznikowym a bezpiecznikiem, ale wina instalacji bądz źle dobranych zabezpieczeń, ale dokładnie się na tym nie znam dlatego pytam?

Dodano po 20 [minuty]:

Zapytam jeszcze przy okazji co to jest to zaznaczone na zdjęcou strzałką (zawsze mnie to zastanawiało) - kiedyś była podłączona przez to siła, ale kilka hmm może kilkanaście lat temu zmieniono nam licznik na nowy i nie mamy już siły i właśnie po zmianie jednego z kolejnych liczników (bo w ciągu dwóch ostatnich lat padły 3) i wymianie pionu zaczeły sie palić bepieczniki?
  • #10 6762167
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Wygląda na trójfazowy bezpiecznik termiczny 10-17 A.
  • REKLAMA
  • #11 6762233
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    Ta metalowa skrzynka to jest obudowa stycznika podejrzewam ze musiało być tam ogrzewanie elektrycznew II taryfie. Ten stycznik załączał napięcie na obwodach ogrzewania razem z II taryfą
  • #12 6762257
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Łukasz-O napisał:

Istnieje jeszcze hipoteza, że śrubę stykową /stopkę/ wkręciłeś zbyt głęboko

Witam .
    A może po prostu przewód fazowy dochodzący do stopki jest nie dokręcony ?
    Pozdrawiam .
  • #13 6763563
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Też od razu podejrzewałem, że zasilanie podstawy bezpiecznika jest pod tablicą słabo dokręcone - choćbyś urwał gwint przy dokręcaniu bezpiecznika, to dalej będzie grzało.
  • #14 6763596
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    To chyba by najpierw upaliło przewód zasilający (gniazdo), niż by tak wygrzało końcówkę bezpiecznika :?
  • #15 6763871
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Niestety zastosowanie automatów wkrętkowych /dziwna nazwa ale prawdziwa / z tymi obudowami nigdy nie było najszczęśliwszym rozwiązaniem. Często nowe egzemplarze z nowymi obudowami od początku zainstalowania, sprawiały użytkownikom kłopot. Problem stwarzał również kołnierz bakielitowy który uniemożliwiał dokręcenie wyłącznika do końca. Jedni wyłamywali kołnierze, drudzy luzowali stopki wykręcając je nieznacznie w celu zniwelowała różnicy między stykami. Byli jeszcze trzeci, którzy wkładali monety lub inne dziwne przewodzące przedmioty :)
    Tak jak kolega wyżej zauważył, zły styk na mosiężnej podstawie powoduje z reguły upalenie przewodu a nie uszkodzenie stopki. Oczywiście od każdej reguły są wyjątki - nadmierne grzanie niszczy wszystko po kolei.

Szkoda, że zainteresowany milczy :|
  • #16 6763892
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    Tak sobie myślę: konowki tych bezpieczników są niklowane, prawda?
    A może to na styku mosiądz- nikiel powoduje zwiekszony opór?
    Może wystarczy oszlifować końcówkę z niku i bedzie OK?
  • #17 6764073
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    A-Mail- Ale autor napisał:
    Cytat:
    ale po miesiącu dalej po upalane - bezpiecznik 16A - automat lub zwykły.

Czyli na zwykłym Bi również... :cry: Jeśli jest śruba stykowa i bezpiecznik Bi, to chyba można wyeliminować słabe dokręcenie :?

Shel-Tak się zastanawiam, skoro Bi dokręcone, podstawy wymienione (raczej dokręcili), to czy przewody podłączeniowe do gniazda też były nadpalone (przegrzane)? To ważne.

Ps. A może jest słaby styk w tablicy na przewodzie PEN (solidnych rozmiarów) i stąd taki cyrk?
    Sam się dziwię, ale mi już brakuje koncepcji :cry:

Przydałoby się tam "wpaść" z miernikiem :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na przegrzewaniu się końcówek bezpieczników 16A w gniazdach oraz miganiu podłączonych urządzeń, takich jak żarówki i lodówka. Przyczyną jest najczęściej słaby styk między bezpiecznikiem a gniazdem, co prowadzi do wygrzewania się elementów. Wymiana samej stopki, śruby stykowej czy podstawy bezpiecznika nie rozwiązała problemu, co sugeruje, że może to być również kwestia instalacji elektrycznej lub źle dobranych zabezpieczeń. Możliwe przyczyny to: niewłaściwe dokręcenie przewodów fazowych dochodzących do stopki, uszkodzenia lub zużycie mosiężnych styków, powiększenie szczeliny przez szlifowanie bezpieczników automatycznych, a także słaby styk na przewodzie PEN w tablicy rozdzielczej. Dyskusja wskazuje, że stosowanie automatów wkrętkowych z bakelitowymi kołnierzami może utrudniać prawidłowe dokręcenie i kontakt. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualna wymiana całej podstawy bezpiecznikowej oraz kontrola styków i połączeń w tablicy rozdzielczej przez wykwalifikowanego elektryka. Dodatkowo, na zdjęciu widoczny jest trójfazowy bezpiecznik termiczny 10-17A oraz obudowa stycznika, który mógł być używany do sterowania ogrzewaniem elektrycznym w taryfie nocnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA