logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana bezpiecznika na Automat 20A powoduje mryganie światła?

krychap 16 Sie 2014 17:26 1770 6
REKLAMA
  • #1 13882028
    krychap
    Poziom 9  
    Witam

Mam taki problem a mianowicie jak zapalę światło np. w kuchni to światło mryga. Ale nie cały czas. Czasami jest że nie mryga a czasami mryga co kilka sekund.

Zauważyłem że tak się dzieje od kiedy mój Ojciec wymienił bezpiecznik na Automat 20a.

Jaka to może być wina ? Czyżby bezpiecznik był za duży?

Mam w mieszkaniu jeszcze instalację aluminiową.
  • REKLAMA
  • #2 13882046
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    No to skoro wiesz od kiedy tak się dzieje, to w czym problem? Podmień ten bezpiecznik na inny i się wyjaśni... choć to może być zbieg okoliczności.

Jak nie bezpiecznik to szukanie: przewody, puszki, kostki, oprawki, wyłączniki...

20A na światło to faktycznie trochę dużo, ale nie wartość jest tu problemem.
  • REKLAMA
  • #3 13882066
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    To się dzieje tylko w kuchni?
    Najprawdopodobniej poluzowane połączenia, uszkodzona oprawka żarówki lub problem ze stykiem wyłącznika wkrętkowego.
    Sytuacja wbrew pozorom bardzo niebezpieczna, gdyż może dotyczyć również przewodu zerowego. Jak najszybciej zaprosić elektryka na przegląd i usunięcie usterki.

Tak na marginesie, nominał tego wyłącznika powinien być nie wyższy niż 10A.
  • REKLAMA
  • #5 13882710
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1499
    Racjonalną decyzję podejmować można tylko wtedy, kiedy się posiada dostateczny zasób informacji. Ciężko ruszyć głową czy ręką, lepiej zapytać, nie trzeba ruszać się sprzed komputera! W tym dziale należy podać efekty podjętych czynności w celu zdiagnozowania usterki/uszkodzenia!
    Co dadzą udzielone rady, skoro możliwe, że kolega jest (mówiąc kolokwialnie) "zielony jak trawa" i absolutnie nic nie dadzą udzielone rady a wystarczy rada- skontaktuj się z elektrykiem!
    Więc? :|
  • REKLAMA
  • #7 13883355
    mikolaj.
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Ja byłem kiedyś w domu dwurodzinnym [bliźniaku] w którym parę opraw również mrugało. Problem polegał na tym ze wspomniane oprawy oświetleniowe podłączone były do [Sic!] obwodu kuchennych gniazd...sąsiada zza ściany. W momencie załączenia urządzeń typu zmywarka u sąsiada mrugało oświetlenie drugiego mieszkańca ze względu na spadek napięcia, a wszystko to na przewodzie 1.5mm, takie cyrki można spotkać w starszych domostwach.

W moim domu do podłączenia włącznika schodowego za fazę posłużyła żyła PE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mrygającym światłem w kuchni, które występuje od momentu wymiany bezpiecznika na Automat 20A. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być poluzowane połączenia, uszkodzona oprawka żarówki, problemy ze stykiem wyłącznika lub zbyt duży bezpiecznik. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodów, a także na ryzyko związane z instalacją aluminiową. Zaleca się wezwanie elektryka do przeglądu instalacji, aby zdiagnozować i usunąć usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA