logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zapobiec wyłączaniu głównego bezpiecznika przy zwarcie żarówki?

MITAR 24 Sie 2019 14:42 4179 32
REKLAMA
  • #1 18132635
    MITAR
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mieszkam w bloku z lat 60-70 w którym jest stara instalacja na klatce, na klatce mam główny bezpiecznik 16A automatyczny taki wyskakujący, liczniki prądu wymieniali jakiś czas temu na takie ze zdalnym odczytem i nie widzę żeby taki licznik miał ewentualne bezpieczniki. W mieszkaniu mam około 10 letnia instalację miedzianą z 7 bezpiecznikami, 6 na 16A i są to bezpieczniki od gniazdek oraz bezpiecznik 10A tylko od oświetlenia górnego.
    Mój problem polega na tym, że mieszkam z osobą która lubi żarówki starego typu, nie są one niestety dobrej jakości i jak kończą swój przewidziany żywot to często się zdarza, że wybuchają, wyłącza się wtedy bezpiecznik od oświetlenia górnego ale niestety też główny na korytarzu 16A, i tutaj mam pytanie, czy da się coś zrobić, żeby gdy np wybuchnie taka żarówka to wyłączył się tylko bezpiecznik od światła a nie główny bezpiecznik ?
    Wymienić bezpiecznik na korytarzu na 25A ? ( zauważyłem, że sąsiad ma taki, czy jakieś dodatkowe zabezpieczenie obwodu od oświetlenia w mieszkaniu ?

Tak wyglądają bezpieczniki w mieszkaniu :
    Jak zapobiec wyłączaniu głównego bezpiecznika przy zwarcie żarówki?20190823_1..115.jpg (593.05 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18132640
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    Nie jestem ekspertem ale z pewnością wymiana na 16C rozwiąże problem. Wymiana na 25B nie jest według mnie dobrym pomysłem .
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Kol. rzeczywiście nie jest ekspertem bo żeby doradzać trzeba mieć podstawowy zasób wiedzy w instalacjach elektrycznych a konkretnie doborze zabezpieczeń.
    Wyłączniki nadprądowe to B16; C16 itp.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 18132650
    MITAR
    Poziom 13  
    Hawajek napisał:
    Nie jestem ekspertem ale z pewnością wymiana na 16C rozwiąże problem. Wymiana na 25B nie jest według mnie dobrym pomysłem .

Mówisz o tym bezpieczniku 10A w mieszkaniu ?
    Na korytarzu mam bezpiecznik główny taki jak ten:
    Jak zapobiec wyłączaniu głównego bezpiecznika przy zwarcie żarówki?Bezpieczni...S-101.jpeg (35.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18132674
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Wystarczy porównać charakterystyki tI wyłączników samoczynnych B oraz L, i stanie się jasne, że się pokrywają.
    W tym przypadku nie sposób zachować selektywność tych zabezpieczeń przy zwarciach.
  • #5 18133447
    michu-michu
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Myślę, że najprostszym rozwiązaniem tego problemu będzie zastosowanie jako bezpiecznika głównego wkładek topikowych, zamiast wyłączników samoczynnych.
  • #6 18133543
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    MITAR napisał:
    Wymienić bezpiecznik na korytarzu na 25A ?

To jest wyłącznik ograniczający moc więc pewnie plombowany, aby go wymienić trzeba wystąpić z wnioskiem o zwiększenie mocy.

Możesz spróbować wymienić nadprądowy od tego obwodu oświetleniowego na mniejszy. Ale to też niczego nie gwarantuje.
  • #7 18133562
    MITAR
    Poziom 13  
    kosmos99 napisał:
    MITAR napisał:
    Wymienić bezpiecznik na korytarzu na 25A ?

To jest wyłącznik ograniczający moc więc pewnie plombowany, aby go wymienić trzeba wystąpić z wnioskiem o zwiększenie mocy.

Możesz spróbować wymienić nadprądowy od tego obwodu oświetleniowego na mniejszy. Ale to też niczego nie gwarantuje.

Nie, absolutnie na korytarzu oprócz licznika nic nie jest plombowane,
    tak to wygląda :
    Jak zapobiec wyłączaniu głównego bezpiecznika przy zwarcie żarówki?20190823_1..342.jpg (12.43 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Obok siebie są wkręcone 4 bezpieczniki od 4 mieszkań, mam oczywiście możliwość wymiany na stare topikowe, miałem ten automatyczny dla wygody, ale jeśli faktycznie topikowy rozwiązałby problem to mogę wymienić na topikowy, tylko ile A ? tak jak było 16A ? czy zwiększyć ? Sąsiad obok ma np. automatyczny 25A
  • REKLAMA
  • #8 18133569
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6389
    kosmos99 napisał:

Jedyne rozwiązanie to wymiana wyłącznika od obwodu oświetenia na B3.
    Ale to tez pewne nie jest jak na zwarciu selektywność wyjdzie.
  • #9 18133596
    MITAR
    Poziom 13  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    kosmos99 napisał:

A wymiana głównego bezpiecznika na topikowy, tak jak zasugerowała osoba wyżej ?
  • REKLAMA
  • #10 18133624
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Możesz spróbować, charakterystyka gL
  • #11 18133643
    Poziom 43  
    MITAR napisał:
    A wymiana głównego bezpiecznika

Tego nie zmieniaj bo to jest dokładnie zdefiniowane w warunkach.
  • #12 18133789
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    MITAR napisał:
    kosmos99 napisał:

Nie wolno zmieniać bezpieczników ani na takie o większym amperażu, ani na takie o innej charakterystyce, bez analizy instalacji, bez sprawdzenia przekrojów i wykonania pomiarów co najmniej IPZ! Czyli bez upewnienia się, że taka zmiana nie wprowadzi do instalacji zagrożenia!
    Proszę to zapamiętać raz na zawsze
  • #13 18133795
    MITAR
    Poziom 13  
    retrofood napisał:
    MITAR napisał:
    kosmos99 napisał:

Nie wolno zmieniać bezpieczników ani na takie o większym amperażu, ani na takie o innej charakterystyce, bez analizy instalacji, bez sprawdzenia przekrojów i wykonania pomiarów co najmniej IPZ! Czyli bez upewnienia się, że taka zmiana nie wprowadzi do instalacji zagrożenia!
    Proszę to zapamiętać raz na zawsze

W takim razie skontaktuję się z PGE w tej sprawie.
  • #15 18134133
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    Czy rzeczywiście PGE będzie interweniować w zabezpieczenia i instalacje za licznikiem po stronie odbiorcy?
  • #16 18134217
    retrofood
    MITAR napisał:

W takim razie skontaktuję się z PGE w tej sprawie.

To jest sprawa dotycząca administracji obiektu, a nie PGE.
  • #17 18134389
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Jeżeli problem jest wyłącznie z żarówkami to po prostu wymień w domowej rozdzielnicy zabezpieczenie oświetlenia na mniejsze.

edit:
    Nie przypuszczam żeby w całym mieszkaniu był kilowat żarówek jednocześnie się świecących. Prawie na pewno można wymienić B10 na B6 bez pogorszenia czegokolwiek w mieszkaniu.
  • #18 18134398
    MITAR
    Poziom 13  
    gag70 napisał:
    Jeżeli problem jest wyłącznie z żarówkami to po prostu wymień w domowej rozdzielnicy zabezpieczenie oświetlenia na mniejsze.

No właśnie tylko z żarówkami, policzyłem, że gdybym włączył wszystkie jednocześnie to będą zużywać około 600W
  • #19 18134401
    gag70
    Poziom 24  
    Więc można założyć i B4
  • #20 18134432
    retrofood
    gag70 napisał:
    Prawie na pewno można wymienić B10 na B6 bez pogorszenia czegokolwiek w mieszkaniu.

Oczywiście, że wymienić na mniej amperów można zawsze. Tylko nie bardzo wiem w czym to pomoże, skoro w poście #1 czytamy:
    Cytat:
    Mój problem polega na tym, że mieszkam z osobą która lubi żarówki starego typu, nie są one niestety dobrej jakości i jak kończą swój przewidziany żywot to często się zdarza, że wybuchają, wyłącza się wtedy bezpiecznik od oświetlenia górnego ale niestety też główny na korytarzu 16A, i tutaj mam pytanie, czy da się coś zrobić, żeby gdy np wybuchnie taka żarówka to wyłączył się tylko bezpiecznik od światła a nie główny bezpiecznik ?

"Wybuchowe" przepalanie się żarówek oznacza zapalenie się łuku elektrycznego wewnątrz bańki, a więc de facto zwarcie w instalacji, więc wszystkie zwyczajne zabezpieczenia zadziałać muszą. Zmniejszanie amperażu tych wcześniejszych w niczym nie pomoże.
    Problem rozwiązałoby zastosowanie bezpieczników o działaniu bardzo szybkim, stosowanych do zabezpieczania tyrystorów. Gdzie je obecnie kupić, tego nie wiem. W latach 90-tych zakład w którym pracowałem sprowadzał je z Japonii za ciężkie pieniądze.
  • #21 18134440
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Lub wymienić zabezpieczenie "główne", przedlicznikowe na wyłącznik (ogranicznik mocy) bez członu zwarciowego (za zgodą ZE).
  • #22 18134455
    gag70
    Poziom 24  
    Wkładki typu gF i podobne są do dostania bez większego trudu.
    "Eski" typu A występują w katalogach ale nikt tego nie stosuje.

W kwestii podstawowej, to że w żarówce wystąpi łuk nie ma najmniejszego znaczenia i zabezpieczenia zwarciowe dobiera się tak jak zawsze.
  • #23 18134466
    retrofood
    gag70 napisał:
    Wkładki typu gF i podobne są do dostania bez większego trudu.
    Zgadza się, ale to jest porównanie "simsonka" do "mercedesa" przed startem Rajdu Monte Carlo.
  • #24 18134523
    gag70
    Poziom 24  
    W początkach swojej kariery zawodowej we wczesnych 90-tych, zajmowałem się m.in. serwisem tyrystorowych spawarek trakcyjnych, stąd wiem że bezpieczniki do tych półprzewodników były produkowane w Polsce i dostępne conajmniej od lat 80-tych (vide Elpor Mysłowice).

Jeżeli bezpiecznik trzyma klasę określoną katalogowo, to jest dobry, jeśli nie, to się nie nadaje. Nie ma za bardzo przestrzeni na podziały typu "mercedes" i "maluch".

Import wkładek mógł mieć swoje uzasadnienie wynikające z nietypowej konstrukcji mechanicznej, kiedy typ gniazda lub montażu w urządzeniu wymuszał zastosowanie jednego konkretnego modelu bezpiecznika. Zwłaszcza gdy urządzenie było importowane z USA lub Japonii (Busmann, etc.).
  • #25 18134551
    retrofood
    gag70 napisał:

Jeżeli bezpiecznik trzyma klasę określoną katalogowo, to jest dobry, jeśli nie, to się nie nadaje. Nie ma za bardzo przestrzeni na podziały typu "mercedes" i "maluch".

Cały czas mam na myśli jedynie czas reakcji. Dlatego napisałem, że teraz nie wiem gdzie takie kupić. Może są dostępne w najbliższym sklepie, ale nie jestem w temacie.

PS. Gdyby potrzebne bezpieczniki w latach 80-tych były w Polsce lub RWPG, kombinat nie sprowadzałby ich z Japonii. Widocznie te dostępne bliżej nie spełniały wymagań.
  • #26 18149287
    MITAR
    Poziom 13  
    PGE mi wreszcie odpisało, że zgodnie z umową mam mieć bezpiecznik 20A, a typ bezpiecznika dowolny, oni w to nie ingerują.
  • REKLAMA
  • #27 18150157
    Poziom 43  
    Ale pisze Bezpiecznik czy zabezpieczenie?
  • #28 18150165
    MITAR
    Poziom 13  
    Ale pisze Bezpiecznik czy zabezpieczenie?

PGE : "W Pana przypadku zgodnie z zawartą umową kompleksową na sprzedaż energii elektrycznej i usługi dystrybucji zabezpieczenie główne ma wynosić 20A. Jeśli chodzi o typ zabezpieczenia głównego, PGE Dystrybucja S.A. nie wymuszamy na właścicielu lub zarządcy budynku konkretnego typu zabezpieczeń"
  • #29 18151495
    MITAR
    Poziom 13  
    Więc jak myślicie ?
    wymienić bezpiecznik na topikowy 20A ?
  • #30 18151576
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    elpapiotr napisał:
    Lub wymienić zabezpieczenie "główne", przedlicznikowe na wyłącznik (ogranicznik mocy) bez członu zwarciowego (za zgodą ZE).
    Tego zrobić nie może bo musiałby wymienić oprawę. Najprościej zastosować bezpiecznik topikowy gF16A. Będzie zwłoczny do tych w mieszkaniu. Musi kupić kilka wkładek i porcelanową oprawkę. Niewielka kwota.

Podsumowanie tematu

✨ Mieszkaniec bloku z lat 60-70 zmaga się z problemem wyłączania głównego bezpiecznika 16A przy zwarciu żarówek starego typu. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym wymianę bezpiecznika głównego na topikowy o charakterystyce gL, co pozwala na selektywne wyłączanie tylko obwodu oświetleniowego. Wskazano również na możliwość zastosowania bezpieczników o mniejszym amperażu dla obwodu oświetleniowego, co może pomóc w uniknięciu wyłączenia głównego bezpiecznika. Użytkownik ostatecznie wymienił bezpiecznik na topikowy 20A, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA