logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym jest zjawisko stroboskopowe i jak wpływa na postrzeganie ruchu?

afro1 24 Maj 2004 23:42 3513 1
REKLAMA
  • #1 658358
    afro1
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Nie wiem, gdzie miałem wrzucić to pytanie, ponieważ nie znalazłem żadnej odpowiedniej kategorii. Postanowiłem umieścić je tutaj.

Na czym polega zjawisko stroboskopowe? Słyszałem, że jego przykładem jest złudzenie obraacających się do tyłu kół samochodu, podczas gdy te obracają się szybko do przodu...
  • REKLAMA
  • #2 658386
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Cytat -
    Stroboskop jest urządzeniem wysyłającym krótkie, ale bardzo intensywne impulsy światła. Są one na tyle silne, że obiekt nimi oświetlony jest łatwiej wychwytywany przez ludzki wzrok. Jeżeli spojrzymy na ruszający się obiekt, widzimy płynny ruch. Jeżeli ten sam obiekt oświetlimy światłem stroboskopowym o częstotliwości kilku – kilkunastu herców, efekt będzie podobny do filmu wyświetlanego klatka po klatce – będziemy mogli niemalże widzieć kolejne fazy zmian obiektu. W przypadku wirującej tarczy z narysowanym na niej obrazkiem – jeżeli dopasujemy częstotliwość impulsów świetlnych stroboskopu do prędkości wirowania tarczy, będzie się nam wydawać, że obrazek na niej umieszczony jest nieruchomy. Wzrok ludzki widzi obraz jako płynny (bez migotania), jeżeli częstotliwość kolejnych zmian obrazu będzie równa lub większa 24 na sekundę.
REKLAMA