Witam.W swoim domu(ok.200m2)posiadam instalację grzewczą z kotłem 2-funkcyjnym Ocean Solaria 2202(ok.15 letni).Połączenie kotła z rozdzielaczami(2 rozdzielacze po jednym dla kondygnacji)jest w miedzi,z rozdzielaczy rozprowadzenie ALUPEX-em.Niestety odcinki od kotła aż do odbiornika są dość spore,więc na ciepłą wode nieraz trzeba poczekać,oraz temperatura wody nieraz sie wacha i jest problem z ustawieniem jej na stałą temperaturę(w czasie kąpieli-poboru wody trzeba kręcić kranem).Kocioł w instalacji C.O.pracuje b.dobrze i jest w miarę oszczędny.W związku z tym chciałbym uruchomić ten kocioł jako jednofuncyjny i zastosować zasobnik wody,który byłby dodatkowo podgrzewany grzałką elektryczną(kiedy ogrzewanie nie pracuje).Czy jest to możliwe,czy po prostu trzeba myśleć o nowym kotle z zasobnikiem.Co wtedy lepsze-kondensacyjny czy zwykły atmosferyczny....?Prosze o poradę doświadczonych kolegow.
W planach mam jeszcze zainstalowanie w kotłowni pieca na paliwo stałe(węgiel,drewno),który bedzie podłączony do instalacji przez wymiennik ciepła.
W planach mam jeszcze zainstalowanie w kotłowni pieca na paliwo stałe(węgiel,drewno),który bedzie podłączony do instalacji przez wymiennik ciepła.