logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wizualizacja 3D robotow na podstawie rysunkow technicznych

JIIIS 31 Lip 2009 00:11 2894 6
REKLAMA
  • #1 6841129
    JIIIS
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Postanowilem ostatnio podszkolic sie w wykorzystywaniu programow CAD do wizualizacji 3D, a ze akurat zaczynam szerzej interesowac sie robotyka postanowilem pomodelowac roboty / manipulatory.

I tutaj mam prosbe do Was, czy znacie miejsca w sieci, gdzie znalazlbym rysunki techniczne manipulatorow/robotow zawierajace kompletne dane wymiarowe, tak jakby byly przygotowane do wykonania czesci. Domyslam sie, ze raczej nikt nie umieszcza w sieci rysunkow technicznych robotow komercyjnych, ale np. jakies projekty studenckie, amatorskie, czy cos w tym rodzaju. Po kilku godzinach szukania nie znalazlem wiele przydatnych mi informacji (wiekszosc zawiera tylko ogolne rzuty robota z roznych stron), a chcialbym sie skupic na typowym procesie modelowania majac juz gotowe wymiary.

Dziekuje :)

PS. bede je modelowal w programie SolidWorks (90-dniowa darmowa licencja w celach edukacyjnych)
  • REKLAMA
  • #2 6842281
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Cięzko znaleść gotowe rozwiązania techniczne, przeważnie projektanci nie chcą zdradzać swoich projektów. Można samemu pomyśleć i wybrać odpowiednie wymiary do własnych potrzeb.
    Ja polecam do tworzenia 3D Inventor-a
  • REKLAMA
  • #3 6842353
    JIIIS
    Poziom 17  
    dzieki za odp. :)

co do schematow to tak wlasnie myslalem, ale czasem niektorzy umieszczaja :) znalazlem np. 2 prace mgr z dobrymi rysunkami technicznymi (linkow nie podam, bo nie wiem, czy prace zostaly umieszczone przez autorow, a nie chce mi sie sprawdzac legalnosci ich umieszczenia ;))

co do Inventora, mi nie chodzi o konkretny program, ale o koncepcje modelowania 3D, to prawie jak z programowaniem, umiesz w jednym jezyku, szybko nauczysz sie innych, a SolidWorksa wybralem ze wzgledu na mozliwosc zdawania certyfikatu za darmo (normalnie 100$, nie wiem, czy jeszcze mozna dostac kupon na darmowy egz. pytajcie w razie czego tu: http://www.cns.pl/Edukacja/Program-Aktywizacj...-Stimulus-Package---Program-Aktywizacji.aspx), poza tym jest to tez potezne narzedzie, nie wszyscy musza sie wiazac z Autodeskiem :D
  • #4 6844203
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ja nie twierdze, że SolidWorks jest gorszy ani nie zachecam do Inventora. Poprostu ja wole Inventora :) Każdy może używać czego tylko chce i w czym czuje się dobrze.
  • REKLAMA
  • #5 6844240
    JIIIS
    Poziom 17  
    Uzytkowniik napisał:
    Ja nie twierdze, że SolidWorks jest gorszy ani nie zachecam do Inventora. Poprostu ja wole Inventora :) Każdy może używać czego tylko chce i w czym czuje się dobrze.

jasne, bo jakbysmy zaczeli rozwazac, ktory jest lepszy to do przyszlego roku nie skonczymy, a za chwile przyjdzie ktos nastepny i powie, ze to CATIA jest najlepsza :D

jak w danym programie mam mozliwosc zrobic to co chce to jest on dla mnie w sam raz, ani gorszy, ani lepszy od innych ;)

wracajac do tematu na razie radze sobie robiac modele na podstawie rysunkow z podrecznikow do rysunku technicznego :D
  • REKLAMA
  • #6 6847614
    ekomont
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Posiadam trochę modeli 3D robotów FANUC i KUKA...niestety rysunków wykonawczych nie posiadam... Jeżeli wystarczą modele to służę pomocą...

Co do prac studentów to sam mam taką jedną - niestety po wykonaniu adaptera wg tej pracy otwory mocowania do kiści nie pasowały...tak, że nie ufałbym tym pracom w przypadku realizacji elementów związanych wymiarowo z robotem...do modelowania wystarczyć
  • #7 6847893
    JIIIS
    Poziom 17  
    dzieki ekomont, ale wlasnie chodzilo mi o rys. wykonawcze ;) myslalem, ze w sieci znajde latwo rys. wykonawcze czesci robotow, ale sie przeliczylem ;) zostalo mi modelowanie na podstawie ksiazek do rysunku technicznego, no i wyszukiwarka grafiki google tez okazala sie pomocna, a i zapomnialbym, trafilem tez na rosyjska ksiazke z rysunkami do AK47 :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania rysunków technicznych manipulatorów i robotów z kompletnymi wymiarami do celów modelowania 3D w programie SolidWorks. Uczestnicy podkreślają, że gotowe rysunki wykonawcze robotów komercyjnych są trudno dostępne, gdyż projektanci rzadko udostępniają szczegółowe dane. Proponowane rozwiązania to korzystanie z prac studenckich lub amatorskich projektów, choć ich dokładność wymiarowa może być niewystarczająca do produkcji. Alternatywnie sugeruje się samodzielne dobieranie wymiarów na podstawie podręczników do rysunku technicznego oraz wykorzystanie wyszukiwarek grafiki. W dyskusji pojawia się także porównanie programów CAD – SolidWorks, Autodesk Inventor oraz CATIA – z podkreśleniem, że wybór narzędzia zależy od indywidualnych preferencji i dostępności funkcji. Jeden z uczestników oferuje modele 3D robotów marek FANUC i KUKA, jednak bez rysunków wykonawczych. Autor planuje modelować na podstawie dostępnych materiałów edukacyjnych i grafik znalezionych w sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA