logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować szum powietrza w subwooferze na GDN 25/80/7?

Marcin.Ł 03 Sie 2009 21:41 1792 10
REKLAMA
  • #1 6853715
    Marcin.Ł
    Poziom 11  
    Witam!
    Zbudowałem subwoofer na tonsilu gdn 25/80/7 wersja 4 om.
    Buda ma 70l netto(bez odejmowania głośnika i br).
    Strojenie bodajże coś koło 39Hz bass refleks 10cm średnicy i 15,5 długości.
    Napędzam to Jabelem J-35. Przy większej głośności słychać straszny szum powietrza w tunelu.Czy zwiększenie średnicy br wystarczy by pozbyć się świstów???
  • REKLAMA
  • #2 6853909
    KmiecikSe
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Moim zdaniem lepszym pomysłem byłoby wstawienie rury bass refleks o 'opływowych' kształtach. Też miałem taki problem i to rozwiązanie pomogło ;)
  • #3 6854622
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    a czy przypadkiem w okolicy wlotu tunelu nie ma czegos? np scianka lub jakies wzmocnienie?
    10cm dla 10" to duzo i nie powinno byc z tym porblemow :???:

witam osobe z koszalina ;)
  • REKLAMA
  • #4 6860986
    Marcin.Ł
    Poziom 11  
    Też myślałem że taka średnica wystarczy. W WinISD napisane było że nawet 82mm średnicy będzie dobrze wiec nie wiem co jest. Ale raczej dam szerszy br.

Ja też witam osobe z Koszalina i Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 6861910
    Pawel S.
    Poziom 39  
    zwiekszenie srednicy niewiele pomoze - przyczyna musi byc gdzie indziej

obudowa jest szczelna?
  • #6 6863170
    Marcin.Ł
    Poziom 11  
    Obudowa szczelna, głośnik gumą okleiłem. Jeszcze spróbuje krawędzie zaokrąglić troszkę. Dodam tylko że br nie jest profilowany.
  • REKLAMA
  • #7 7332911
    Marcin.Ł
    Poziom 11  
    Trochę dawno ostatni post tu pisałem ale mam pytanie:
    może lepiej jednak ten głośnik zagra w obudowie zamkniętej??
    Ostatnio naładowałem obudowę książkami aby zmniejszyć jej pojemność do 40 litrów i nie zauważyłem zbyt wielkiej różnicy. Z br dmucha jak podczas sztormu :D i głośnik przy pewnym poziomie głośności zaczyna jakoś dziwnie grać co mi się wcale nie podoba. Może jednak obudowa zamknięta będzie dla niego lepszym rozwiązaniem ??

Dodaję parametry bo w necie będzie ciężko znaleźć.
    Jak wyeliminować szum powietrza w subwooferze na GDN 25/80/7?
  • #8 7334690
    Pawel S.
    Poziom 39  
    QTS nie wskazuje jednoznacznie na obudowe zamknieta...
    tak wiec poprostu zatkaj ten tunel i posluchaj czy ci sie podoba
  • #9 7570801
    Marcin.Ł
    Poziom 11  
    Jakiś czas temu zbudowałem do tego głośnika obudowę zamkniętą około 37l.
    Jest dużo lepiej choć bas nie jest taki mocny jakbym tego chciał. Mam pokój 20m^2 i się zastanawiam czy takie pomieszczenie nie jest za duże dla tego głośnika.
  • #10 7571055
    rucin_
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Świsty z br mogą być powodem zbyt wysokiego strojenia.
    Ja przy głośniki magnat xpress 10 miałem pierw tunel 96 mm i świszczało aż nie miło,wrzuciłem tunel 76 mm i git ale strojenia sie obnizyło.
  • #11 7572135
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Cytat:
    Mam pokój 20m^2 i się zastanawiam czy takie pomieszczenie nie jest za duże dla tego głośnika.
    nie
    jednym 12" w 8m2 to malo a innym starcza 2x18cm w 20m2...
    ale wiele tez zalezy od akustyki pomieszczenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem szumu powietrza (świstów) w tunelu bass reflex subwoofera zbudowanego na głośniku Tonsil GDN 25/80/7 4 Ω, w obudowie o pojemności netto 70 l i strojeniu około 39 Hz, z tunelem BR o średnicy 10 cm i długości 15,5 cm, napędzanym wzmacniaczem Jabel J-35. Użytkownicy sugerowali, że zwiększenie średnicy tunelu BR może nie rozwiązać problemu, zwracając uwagę na szczelność obudowy oraz profilowanie krawędzi tunelu. Proponowano zastosowanie rur o opływowym kształcie, zaokrąglenie krawędzi oraz sprawdzenie, czy wlot tunelu nie jest zaburzony przez elementy konstrukcyjne. Wskazano również, że zbyt wysokie strojenie tunelu może powodować świsty, co potwierdzono na przykładzie innego głośnika (Magnat Xpress 10). Rozważano także zastosowanie obudowy zamkniętej o mniejszej pojemności (około 37-40 l), która poprawiła jakość dźwięku, choć bas był mniej mocny. Dyskusja podkreśliła, że dobór obudowy i strojenia powinien uwzględniać parametry głośnika oraz akustykę pomieszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA