logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1996 1.6 benzyna - przyczyny ubywania płynu chłodzącego?

COBAR 08 Sie 2009 13:38 17082 28
REKLAMA
  • #1 6869948
    COBAR
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    W A3 zaczął mocno ubywać płyn chłodzący.Nie widzę zadnego wycieku, do oleju sie nie dostaje poniewaz stan oleju jest ciagle taki sam i nie ma w oleju piany ani nie zmienia konsystencji.
    Jedyny pomysł ktory przychodzi mi do głowy to taki ze płyn dostaje sie walnieta uszczelka na cylinder i wyparowuje.
    Jest to A3 z 96r, Silnik 1.6 benz.
    W poniedziałek zmierze cisnienie na kazdym garze i bede wiedział cos wiecej bo chyba szkoda na razie zwalac glowice...
    Macie jakies pomysły co by jeszcze sprawdzic ?

Ubytek plynu to prawie 1L na dwa dni (przejechane max 150km)
  • REKLAMA
  • #2 6870023
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Sprawdź jeszcze pompę wodną , przy nieszczelnej pompie płyn wycieka przez otworek odpowietrzający a koło pasowe rozpryskuje go i wcale nie ma śladu po wycieku, jednak przy otworku odpowietrzającym powinien być jakiś ślad po płynie.
  • #3 6870145
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Przy jednym litrze ubytku byłby zapewne problem przy odpalaniu zimnego silnika-do czasu osuszenia cylindra silnik pracowałby na trzy, aczkolwiek takie uszkodzenie jest jak najbardziej możliwe-sam takiego doświadczyłem.

Ps. dywaniki suche?
  • #4 6871068
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Bo wyciek płynu trzeba potrafić zlokalizować :? . Płyn gorący wycieka i szybko odparowuje i często nie widać żadnych wilgotnych miejsc wycieku. A na postoju najczęściej nie cieknie bo nie ma ciśnienia w układzie. Musisz szukać tzw. wyschniętej smugi po wyparowanym płynie na wszystkich łączach węży termostacie i jak kolega wyżej napisał na pompie wody..
  • #5 6871107
    COBAR
    Poziom 13  
    Sprawdzałem przy pompie wody i nie ma śladu...zimny tez odpala dobrze.Ciężko zlokalizowac ten wyciek o ile to jest to...
  • REKLAMA
  • #6 6871215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6871358
    romanhoks
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Mi się trafił Passat 1.8 te same objawy. Niestety zdemontowałem głowice z silnika do sprawdzenia na gorąco . Okazało się że delikatnie pęknienta na kanale ssącym przy zaworze i tam przy rozgrzanym silniku pociągał płyn. Co najlepsze na wydechu nie było widać żadnych objawów.Może to ci pomoże ale jak chcesz sprawdzić najlepiej na gorąco.Powiedzieli mi że na zimno nic nie było widać .
  • #8 6871436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6871495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6871511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 6871535
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 522
    Ja to robie tak że pompuje do układu chłodzenia cisnienie z butli (dwutlenek lub powietrze) około 1 bara przy uszczelnionym korku i samo wyłazi po 30 minutach. Jak głowica to nie pali na jeden jak wyciek to widac.

Nagrzewnica może?
  • #12 6871552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6871639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6872734
    COBAR
    Poziom 13  
    owik napisał:
    Litr na 150 przejechanych kilometrów i nigdzie śladu nie ma? Żadnych osadów? Na jakim płynie jeśli można zapytać? Czy też woda od dawna tam siedzi w układzie? Skoro nigdzie nie cieknie, rano dobrze pali i nie kopci na biało to co to może być? Pomóżmy koledze COBAR, wzywam Was koledzy do pomocy! :D

Kolego układ jest zalany płynem chłodzącym Prestone'a ...

rbiesiada napisał:
    Heh 2 litry płynu na 150 km. Wg mnie powinno już trafić świece zapłonową, w tym czasie, lub powinno być widać w wydechu lub czuć zgnitymi jajami.

Powiedzmy sobie szczerze laik nie potrafi zdiagnozować czy poszła mu uszczelka czy nie.

Proponuje pozaglądać czy wody nie ma w dywanikach -> nieszczelność nagrzewnicy.

Czy pompa wody nie cieknie -> bardzo prawdopodobne
    Czy na przewodach nie ma wycieku
    Czy chłodnica się nie rozszczelniła

Te dwa oststnie to nie koniecznie muszą lać na pracującym gorącym silniku. Płyn ma to do siebie że będzie sobie uchodził najszybciej kiedy zimny. Czyli zapalić zimny silnik i zaglądać co się dzieje -> jeśli będzie się chciało.

Pisałem o 1L a nie o 2.
    Na dywanikach nie ma wody.
    Pompa wody nie cieknie,ani przewody, chłodnica też nie cieknie

owik napisał:
    Wiesz, ja zakładam, zgodnie przecież z regulaminem, że osoba która tu pisze, wie o czym pisze, jest pewna swojej diagnozy. W tym konkretnym przypadku ufam autorowi, że wycieków nie ma. Bo tak mi każe wiara w ludzi. Rozsądek mówi coś innego ale cóż poradzić. Najgorsze jest to, że moim zdaniem z 95% ludzi co tu się pytają czy później wymądrzają, w życiu klucza nie miało w ręce.

owik mimo ze nie jestem mechanikiem mysle za nie jestem laikiem.Ostatnio wymieniłem w cordobie sprzegło i jest ok...Poza tym naprawiam motocykle
  • #15 6872754
    tiniu1
    Poziom 11  
    Miałem to samo w zimie,auto paliło i jeżdziło normalnie a to była uszczelka przepalona na 1-2 i na dodatek jeszcze ciągło płyn.Dwa tłoki aż sie świeciły jak ściągnołem głowice.-----Poznasz to bo olej po jakimś czasie bedzie powoli zmieniał kolor.----Ewentualnie może porównaj świece.----Lub sprawdź czy nie osadzają ci się kropelki wody na korku od oleju.Dobrze że jeszcze nie masz na gazie bo parownik by Ci ciągle zamarzał.

Prawie jak mechanik
  • #16 6872795
    COBAR
    Poziom 13  
    Dlatego chce sprawdzic cisnienie na garach.Mysle ze to wiele wyjasni i zdecyduje czy wyciagac głowice...
  • #17 6873006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #18 6873051
    COBAR
    Poziom 13  
    Wiem ze bede miał cisnienie ale jesli uszczelka bedzie walnieta to moze wykaze roznice na cylindrach
  • #19 6873172
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 6873267
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Sprawdź jeszcze czy czasem płyn nie jest wydmuchiwany przez ciśnienie z uszkodzonej uszczelki lub uszkodzonej głowicy- przy zimnym silniku i odkręconym korku naczynia wyrównawczego zapal silnik i obserwuj czy nie pojawią się bąbelki w płynie.Jeżeli tak to najprawdopodobniej płyn w wyniku wzrostu ciśnienia w układzie jest wydmuchiwany przez rurkę przelewową i nigdzie nie ma śladu wycieku.
  • #21 6873283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 6873302
    romanhoks
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Owik nie musi być widać po świecy w moim przypadku nie było to zauważalne. A po drugie nie miałem na myśli pisząc post demontaż na gorącym silniku tylko sprawdzenie pod ciśnieniem w warsztacie do tego przygotowanym ( naprawa głowic) tego chyba nie trzeba tłumaczyć normalnemu mechanikowi z praktyką . Chyba że się uczy z postów i nie wie o co chodzi.
  • #23 6873340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 6873361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 6873373
    COBAR
    Poziom 13  
    rbiesiada napisał:
    Auto stoi w nocy na dworze czy w garażu, w którym jest ładniutka wylwewka betonowa ??

A co to ma do rzeczy? ten płyn to nie kamfora zeby od razu wyprował
  • #26 6873385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 6873390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 6873402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 6874132
    COBAR
    Poziom 13  
    owik napisał:
    Daj spokój, już gość ma stresa. Dajmy mu jakoś przeżyć niedzielę, toż zwarty i gotowy jest by zwalać głowicę. Wywali, kupi uszczelkę i założy nowy post. Ciekawe jaki tym razem.

Spoko panowie nie spieszy mi sie zwalania głowicy!
    Wytarłem porządnie silnik i bede szukał przecieków.

Moderowany przez robokop:

I od tego należało zacząć, a nie od zakładania tematu żeby się pochwalić. Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Audi A3 z 1996 roku z silnikiem 1.6 benzynowym występuje problem z ubytkiem około 1 litra płynu chłodzącego na 150 km, bez widocznych wycieków ani zmian w oleju silnikowym. Możliwe przyczyny to uszkodzona uszczelka pod głowicą, pęknięcia głowicy, nieszczelna pompa wody, nieszczelności przewodów, chłodnicy lub nagrzewnicy. Płyn może wyciekać pod ciśnieniem przez rurkę przelewową i szybko odparowywać, co utrudnia lokalizację wycieku. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia sprężania na cylindrach, obserwacja świec zapłonowych pod kątem obecności płynu, kontrola obecności bąbelków w płynie chłodzącym przy odkręconym korku naczynia wyrównawczego oraz dokładne oględziny silnika po wyczyszczeniu w celu znalezienia wyschniętych smug po płynie. Demontaż głowicy powinien być poprzedzony dokładną diagnostyką, najlepiej pod ciśnieniem w warsztacie. Warto również zwrócić uwagę na miejsce postoju auta, gdyż wilgotne podłoże może ukrywać wycieki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA