logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS50B451 - automatyczne wyrównywanie poziomu dźwięku

tobi79 12 Sie 2009 15:11 5383 11
REKLAMA
  • #1 6884806
    tobi79
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Witam

od niedawna posiadam plazmę Samsunga i zaciekawiła mnie funkcja "Automatyczne wyrównywanie poziomu dźwięku ", która ma powodować, ż podczas oglądania programu TV nie będzie problemu z nagłą zmianą natężenia dźwięku przy przeskakiwaniu kanałów lub wejściu bloku reklamowego. Funkcja sama w sobie jest OK, przynajmniej dzieci nie obudzi, ale ..... NIE DZIAŁA. Może ktoś wie coś na temat funkcjonowania tego bajeru i czy to trzeba jakoś dodatkowo ustawiać, czy włączenie w menu wystarczy?
  • REKLAMA
  • #2 6886081
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Bo w tym kraju to niedziała. Funkcja miała faktycznie normalizować poziom głośności na kanałach ale po włączeniu tej funkcji głośnośc jest tylko lekko podniesiona wyżej o kilka tonów a efektem ubocznym jest czasami podczas oglądania filmu pływanie fonii (pogłaśnia się i ścisza minimalnie) Z doświadczenia lepiej to wyłączyć.
    Pozdr.

Moderowany przez Mirek Z.:

Proszę nie pisać podobnych teorii - p.12 regulaminu.
    Działanie funkcji jest "układowe" i nie ma nic wspólnego z np. systemem nadawania.

• REKLAMA
  • #3 6887566
    tobi79
    Poziom 12  
    Co za kraj. Nic tu nie działa :twisted:
    To samo z dekoderem MPEG4 wbudowanym w ten telewizor. Wg producenta wystarczy podłączyć kabel, ewentualnie dołożyć kartę dekodującą do slotu i wszystko będzie działać. A wg operatora kablówki niestety, muszę od nich wypożyczyć/kupić dekoder i dopiero cieszyć się programami cyfrowymi. Bo coś takiego jak karta dekodująca do telewizora leży poza ich możliwościami percepcyjnymi.
    No ale cóż - jaki kraj taka kablówka. Niby działa a zawsze co nie w tę stronę :)
  • #5 6888214
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Problem w tym że kablówka koduje programy w innym systemie nie jest to raczej MPEG ani 2 ani 4 bo często jest to system Conox to taki sposób kablówki na piractwo i dodatkowy zarobek.
    Co do automatycznej regulacji siły głosu czy działa to można dość łatwo sprawdzić trzeba układ włączyć i np. poruszyć wtyczka antenową tak aby powstał w fonii lekki trzask po tym trzasku dźwięk powinien być cichszy jeżeli jest to układ działa a jeżeli nie to znaczy że nie działa.
    Co prawda sprawdzałem układ na 100hz kineskopowym samsungu ale u nie działa dobrze.
  • #6 6891840
    tobi79
    Poziom 12  
    h jaworski napisał:

Co do automatycznej regulacji siły głosu czy działa to można dość łatwo sprawdzić trzeba układ włączyć i np. poruszyć wtyczka antenową tak aby powstał w fonii lekki trzask po tym trzasku dźwięk powinien być cichszy jeżeli jest to układ działa a jeżeli nie to znaczy że nie działa.

Ale co z tego, że mi zadziała po poruszeniu wtyczką. Jeśli ma działać, to niech działa w normalnych warunkach eksploatacji, czyli podczas oglądania TV. A tu zonk. Jak wchodzą reklamy to jest taka różnica poziomu dźwięku, że czasami się można przestraszyć 8-O.
    Ale myślę że jest to też wina nadawców sygnału, którzy nie znakują wejść reklamowych. A po drugie - jak nawet przyśniemy na filmie to reklamy nas obudzą :spoko:
  • #7 6894314
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Jeżeli zakłócenie (trzask w fonii) powoduje ściszenie dźwięku to znaczy że układ działa, ale jest pewne ale układ działa do pewnego stopnia powyżej którego układ przestaje działać albo nie słychać aby działał. W twoim przypadku może być tak ustawiony próg że nie słychać działania u nie za to działa dobrze i sobie chwalę. Jest to prosty kompresor dynamiki podobny do znanego układu ze starych kaseciaków zwanym automatycznym nagrywaniem. O jakim znakowaniu reklam kolega myśli nic takiego nie jest nadawane i raczej nie będzie bo po to są nadawane reklamy aby je oglądać i już kiedyś się mówiło że Philips chce wprowadzić tak skonstruowany tv że w czasie reklamy nie da się przełączyć tv na inny program to może wtedy coś takiego wprowadzą tylko my już na to raczej nic nie poradzimy bo też co można poradzić w tv gdzie cały telewizor ot 1 wielki procesor z Textem pipem i innymi blokami i praktycznie żaden sygnał nie wychodzi na zewnątrz. Wtedy to dopiero będzie zaczynają się reklamy chwytasz za pilota a tu zonk nie da sie przełączyć tv na inny program i trzeba oglądać 20 minutowy blok reklamowy i może newet głosu nie da się ściszyć ręcznie.

Moderowany przez Mirek Z.:

Niech Kolega w końcu przypomni sobie o interpunkcji! Jak można szybko i ze zrozumieniem przeczytać powyższy tekst? W poprzednim poście jest podobna sytuacja.

• REKLAMA
  • #8 6899326
    tobi79
    Poziom 12  
    h jaworski napisał:
    Jeżeli zakłócenie (trzask w fonii) powoduje ściszenie dźwięku to znaczy że układ działa, ale jest pewne ale układ działa do pewnego stopnia powyżej którego układ przestaje działać albo nie słychać aby działał. W twoim przypadku może być tak ustawiony próg że nie słychać działania u nie za to działa dobrze i sobie chwalę.

Może więc jest jakiś sposób, żeby podnieść/obniżyć ten próg? Może jest jakieś ustawienie w menu serwisowym, ale nie mam pojęcia jak się do niego dostać.

h jaworski napisał:

O jakim znakowaniu reklam kolega myśli nic takiego nie jest nadawane

Swego czasu, pod koniec lat '90, w szacownej gazecie "Life-Video", czy o podobnym tytule, czytałem artykuł poświęcony właśnie blokom reklamowym. I wtedy opisywany był magnetowid, bodajże Philipsa, który podczas nagrywania filmu z TV odczytywał znaczniki reklam i wstrzymywał nagrywanie. Po bloku reklamowym wracał w tryb zapisu. Tak więc miałem wrażenie, że i obecnie także bloki reklamowe są w jakiś sposób znakowane podczas nadawania. Ale chyba się myliłem...
  • #9 6902318
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Z tego co słyszałem na temat tego układu w magnetowidzie to firma która to sprzedała wytwórcom sprzętu po czasie sprzedała stacją nadawczym patent jak ominąć układ i skasowała kasę 2 razy nie wiem ile w tym prawdy może nic. Układ ten wykrywał czarny ekran który był między normalnym programem a blokiem reklamowym tylko teraz czarne ekrany często wstawiają między normalne sceny i całe wykrywanie jest do bani. Prawda jest taka że stacje nadawcze żyją z reklam i im więcej my ich obejrzymy tym więcej oni zarobią i nie chce mi się wierzyć w to żeby nadawali jakiś sygnał który powodował by zmniejszenie oglądalności reklam bo to jest jakby biegacz strzelił sobie w nogę.
    Jest też obszerna dyskusja na forum na temat głośności reklam wystarczy poszukać ale z tego co kiedyś to czytałem nic z tego nie wynika.
  • #10 6902370
    tobi79
    Poziom 12  
    No wiec zostaje mi tylko zaakceptować stan rzeczy, jaki jest. Ewentualnie może podregulować parametry tego systemu w telewizorze. Ale niestety, nie wiem, jak w tym modelu wejść w tryb serwisowy. Sekwencja z LCD-ków nie pasuje :(. Może ktoś podrzuciłby na forum, jak odpalić service-menu w plazmie Samsunga?
  • REKLAMA
  • #11 6903794
    baki
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam.
    Tak jak w każdym nowym tv samsunga.
    Wyłączyć na czuwanie a potem :
    Display - Menue - Mute - Power ON tylko szybko.
    Uważaj bo jak coś zmienisz to plazma polegnie.
    Ta funkcja jest ustawiona programowo i jak powiedziałem na początku
    niedziała w PL.
    pozdr
  • #12 6904817
    tobi79
    Poziom 12  
    Akurat u mnie sprawdziła się konfiguracja Info-Menu-Mute-PowerON. Ale nic ciekawego się tam ni dowiedziałem. Poza tym, kiedy wyprodukowano TV. Wolałem nie grzebać, bo potem rzeczywiście może być kiszka :sm31:
    No i oczywiście na nowo musiałem poustawiać poziomy obrazu i dźwięku. Dopóki nie będę miał jakiejś rozpiski z poszczególnymi elementami Menu to daję sobie spokój.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy funkcji "Automatyczne wyrównywanie poziomu dźwięku" w telewizorze plazmowym Samsung PS50B451, która ma zapobiegać nagłym zmianom głośności podczas zmiany kanałów lub wejścia reklam. Użytkownicy zgłaszają, że funkcja ta w praktyce nie działa poprawnie w Polsce – zamiast normalizacji głośności, dźwięk jest jedynie lekko podbijany, a czasem pojawia się efekt "pływania" fonii (minimalne zmiany głośności). Funkcja działa jako prosty kompresor dynamiki, który reaguje na zakłócenia (np. trzaski w fonii), ale próg działania jest ustawiony tak, że nie zawsze jest zauważalny podczas normalnego oglądania. Problem pogłębia brak znakowania bloków reklamowych przez nadawców, co uniemożliwia automatyczne wykrywanie i regulację głośności w tych momentach. W dyskusji pojawiły się także informacje o problemach z wbudowanym dekoderem MPEG4 w tym modelu, który działa poprawnie tylko z anteny naziemnej, a nie z kablówki, która często stosuje inne systemy kodowania (np. Conax). Użytkownicy próbowali uzyskać dostęp do menu serwisowego (np. sekwencją Display - Menu - Mute - Power ON), aby ewentualnie zmienić próg działania funkcji, jednak bez szczegółowej dokumentacji i ryzyka uszkodzenia telewizora. Ogólnie funkcja jest oceniana jako niedopracowana i mało skuteczna w warunkach polskich nadawców i operatorów kablowych.
REKLAMA