logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zbiornik lpg - legalizacja zbiornika gazowego czy wymiana zbiornika lpg

encore 10 Gru 2017 23:45 11868 15
REKLAMA
  • #1 16882757
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Przychodzi czas że mija 10 lat jazdy na gazie. Pora wymienić zbiornik lpg a może legalizacja butli zastanawia się człowiek.
    Myśli tak aż nie zobaczy jak wygląda zbiornik po tych 10 latach i jak rdza nie odpada z niego płatami.
    Niezły filmik jak wygląda zbiornik gazowy po 10 latach warto zobaczyć

i zastanowić się dopiero wtedy wo wybrać.
    Kupno nowego zbiornika czy legalizację pordzewiałej skorupy z która potem trzeba jeździć w samochodzie przez następne 10 lat.
  • REKLAMA
  • #2 16882778
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 306
    Jeżeli zbiornik jest pordzewiały nikt ci go nie zalegalizuje więc nie będziesz "musiał" jeździc z nim następne 10 lat :D tyle , że zapłacisz za obejrzenie zbiornika. Ceny NOWYCH zbiorników na znanym portalu bywają niższe niż koszt legalizacji.Jeżeli potrafisz wymienić sam zaoszczędzasz na robociźnie-oczywiście chodzi mi o wymianę ze sprawdzeniem szczelności i poprawny montaż,jak nie to warto kupić nowy na portalu i zawieźć do wymiany.Kupowanie u gazownika drożej wychodzi..Do zbiornika masz dokumenty i nawet przy samodzielnym montażu przedstawiasz diagnoście i nikt nie pyta kto go montował bo na przeglądzie i tak powinni sprawdzić prawidłowość montażu i szczelność całej instalacji-dlatego przegląd gazowy jest droższy od zwykłego.
  • #3 16882851
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    encore napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=mQVFD3Bryu4&t=7s

Poniemieckie miny przeciwczołgowe są w lepszym stanie.
    Zbiornik był zamontowany wewnątrz pojazdu?
  • #4 16882983
    przemek25l
    Poziom 29  
    Ocena: 372
    Jedz wymień zbiornik zbiornik i spokoj na 10 lat. Jeżeli sam wymieniasz zbiornik to pamiętaj o dokładnej szczelności. Najlepiej detektorem ponieważ jest bardzo bardzo czuły i do badania szczelności przy zbiorniku się nadaje. Trzeba pamiętać że za badanie techniczne płaci się przed. Więc w razie nieszczelności nie będzie ono wykonane i będziesz musiał jechać i usuwać nieszczelnosc.
    Jeżeli wymiesz sam to od razu nowa uszczelka pod wielozawor, komplet dociskow z barylkami bo nie wiadomo czy ponownie założysz na starych. Ja wymieniając klientom zbiorniki zmieniam na nowe skręcam szczelność i spokój na następne 10 lat.
  • #5 16883062
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1657
    encore napisał:
    Kupno nowego zbiornika czy legalizację pordzewiałej skorupy z która potem trzeba jeździć w samochodzie przez następne 10 lat.

Powiem ci tak - miałem w poprzednim aucie (Audi 80 B3) butlę w miejscu koła zapasowego. Po 10 latach nie było żadnej rdzy na zbiorniku. Legalizację prawdopodbnie przeszedłby bez problemu. Ale jak spytałem gazownika to wyszło, że legalizacja starocia to 300 PLN a kupno nowej butli z homologacją to 400 PLN. Więc chyba odpowiedź jasna, że nawet butli w dobrym stanie nie oplaca się legalizować, a co dopiero przerdzewiałą skorupę.
  • REKLAMA
  • #6 16883209
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Opłaca się, wyjdzie jak widzisz 100 taniej niż u gazownika, pod warunkiem, że nie jest zgnity.
    Wadą legalizacji jest czas - tydzień trzeba sobie zarezerwować a przynajmniej kiedyś tyle to trwało
    Co innego jak montujesz ją sam - wtedy wymiana na nowy taki sam jest najbardziej opłacalna i najtańsza... lecz jak miedź się urwie... trzeba będzie przedłużać, wyginać, nowe baryłki i dociski, nowa uszczelka wielozaworu... to zabawa jest przednia i czasem prościej zlecić to komuś.
  • REKLAMA
  • #7 16883689
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Porównując koszty i czas potrzebny do realizacji - wymiana. Ja wymieniłem dwa tygodnie temu - też skończyła się legalizacja. Zr
  • #8 16883738
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    misiek1111 napisał:
    encore napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=mQVFD3Bryu4&t=7s

Poniemieckie miny przeciwczołgowe są w lepszym stanie.
    Zbiornik był zamontowany wewnątrz pojazdu?

Zbiornik zewnętrzny był pod podłogą, Opel Zafiara.
  • #9 16884204
    przemek25l
    Poziom 29  
    To się nawet nie bierze bez kanału albo podnośnika. Do tego czasem trzeba doliczyć nowy wielozawór. Zdarzyło mi się że śluby były tak zgnite że nie podjąłem się ich wycinania. Dociski do wymiany na 100%.
  • REKLAMA
  • #10 16884293
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Ja wymieniłem z wielozaworem, ale to był kaprys - instalacja składak i nie dało się ustawić wskaźnika gazu. Stary wielozawór był w dobrym stanie, tylko ubłocony. Zbiornik wewnętrzny ale wielozawór na zewnątrz - takie dziwadło. Teraz mam wszystko w środku.
  • #11 16954422
    patgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Nie wiem co z tym zbiornikiem musialo sie dziac ze on tak wygladal, chyba jezdzil w miejscu zewnetrznego kola zapasowego w amfibii. Mi wlasnie sie skonczyla homologacja na butle, ale jeszcze przeglad na auto mam wazny i musze wymienic ja przed nastepnym. Ma ktos moze jakas instrukcje jak dokonac tego samemu?
  • #12 16954438
    przemek25l
    Poziom 29  
    Odkrecasz śluby od zbiornika, następnie przewody. Wyciągasz na zewnątrz i wyciągasz wielozawor..
    Składanie odwrotnie pamiętając o wymianie uszczelki pod wielozaworem.
    Przewody jeżeli nie będą miały szczelności, to należy wymienić dociski z barylkami na koncowkach.
  • #13 16954446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16954515
    fazer72
    Poziom 11  
    Ocena: 61
    Ostatni wymieniałem zbiornik lpg ( auto sprowadzone z DE, więc trzeba). Koszt 500 zł wraz z butlą. A poza tym wymiana może Cię przerosnąć i nikt tego nie podbije
  • #15 16954646
    bt04jugok
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Też mam butlę po 10 latach i nie wygląda nawet w 10% jak ta, właściwie to wygląda jak nowa. Ten filmik to jakaś ściema.

Sorka, nie doczytałem, że butla zewnętrzna.
  • #16 16964366
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    patgaw napisał:
    Mi wlasnie sie skonczyla homologacja na butle, ale jeszcze przeglad na auto mam wazny i musze wymienic ja przed nastepnym.

Czy tak można ? Zrobić przegląd tydzień przed końcem homologacji na zbiornik ... w ten sposób pojeżdzi ona 11 lat a nie 10 ....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wymiany lub legalizacji zbiornika LPG po 10 latach użytkowania. Użytkownicy podkreślają, że zbiornik w złym stanie, zwłaszcza pordzewiały, nie nadaje się do legalizacji. Koszty legalizacji (około 300 PLN) są często porównywane z ceną nowego zbiornika (około 400 PLN), co czyni wymianę bardziej opłacalną. Wymiana zbiornika wiąże się z koniecznością zapewnienia szczelności instalacji oraz wymiany uszczelek i docisków. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że niektóre zbiorniki po 10 latach mogą być w dobrym stanie, a ich legalizacja może być możliwa. Wymiana zbiornika w warsztacie jest zalecana, zwłaszcza dla osób, które nie mają doświadczenia w samodzielnym montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA