logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV J35 - magnetowid gaśnie po załadowaniu kasety, brak reakcji

dariohaker 24 Gru 2002 12:58 2793 13
REKLAMA
  • #1 70161
    dariohaker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    tym razem po moim majsterkowaniu magnetowid po zaladunku kasety. Nawet na glowice jej nie naciagnie a kompletnie gasnie wszystko tak jak by byl "trup" wyswietlacz nawet nie swieci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 70344
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Sprawdź przełącznik funkcyjny, czujnik obecności kasety w dolnym położeniu.
  • REKLAMA
  • #4 70353
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    nie jest to łatwy magnetowid co do złorzenia mechaniki ale własnie od niej zacznij przy właczeniu procesor sprawdza ustawienie i mechanika musi byc dobrze ustawiona tzn testuje ja jezeli jestes pewien ze masz ja bobra to pod lupe wez zasilacz a w nim kondensatory
  • #5 70388
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Chcialem tylko dodac ze mechanike ustawia sie na wlozonej kieszeni ale faktycznie jest to dosc skomplikowane i jezeli zrobisz to nieprawidlowo moze Ci poleciec pare kolek zebatych.Pozatym masz rowniez switcha w kieszeni trzeba go wyczyscic rowniez.Jezeli nie to wymien elki w zaislaczu napewno beda puste i sprawdz napiecia .Powodzenia Wesolych swiat.
  • #6 70413
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Tak z moich doświadczeń kolizyjne ustawienie czujników położenia mechanizmu objawia się w ten sposób. Nie pamiętam czy w takim PANASONICu tez tak miałem - ale kojarzę sobie - że nie zgadzały mi się odczyty z dwóch czujników - ze SWITCHa i czujnika położenia sanek windy. Sprawdź położenie SWITCHa czy jest napewno poprawne.
  • #7 71350
    studzinek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    gdyby była zle ustawiona mechanika to magnetowid przechodziłby w standby, a tu kolega napisał ze nawet wyświetlacz gaśnie, na mój rozum to coś z zasilaczem, wymień kondensator 1 mikro na 400V na płycie oznaczony jako C18
  • #8 71361
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Przetwornica jest sprawna skoro dariohaker pisze że: "magnetowid po załadunku kasety" itd... Swoją drogą może go już uzdrowił nic nie odpowiada?
  • #9 71380
    studzinek
    Poziom 16  
    ale dziwne wydaje mi się to że całkiem gaśnie, nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, zawsze albo przechodzi w standby albo strasznie strzela łamiąc połowę kół zębatych:-), proponowałbym zmierzyć napięcia po tym załadunku i zgaśnięciu wyświetlacza a dopiero potem osądzać że to wina mechanizmu
    pozdrawiam
    studzinek
  • REKLAMA
  • #11 71549
    ciapek79
    Poziom 2  
    Nie wiem czy to coś pomoze, ale mialem identyczne zachowanie w NV-G40. Źródłem problemu był tak jak piszecie zasilacz (kondensatory)

Pozdrawiam
  • #12 71595
    dariohaker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panowie wielki dzieki za pomoc ale niestety jak by ktos mial schemat porawnie ustawionego mechanizmu bylbym bardzo wdzieczny. Ten mechanizm chyba jest najgorszy jaki mialem w reku oprocz mechanizmu "charlie" philipsa.
  • #13 71597
    studzinek
    Poziom 16  
    a mnie się ten mechanizm bardzo podoba :D próbowałeś ręcznie wykonać proces ruchu mechanizmu?
  • #14 71642
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    ustawienie mechanizmu jest zamieszczone w serwisie elektroniki na cd nie wiem której

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NV J35 po załadowaniu kasety całkowicie gaśnie, nie reaguje, a wyświetlacz nie świeci. Problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia mechanizmu, zwłaszcza czujników położenia i przełącznika funkcyjnego w kieszeni kasety, co może powodować kolizje i błędne odczyty. Mechanizm jest skomplikowany i wymaga precyzyjnego ustawienia na założonej kasecie, przy czym niewłaściwe ustawienie może uszkodzić koła zębate. Wskazane jest także sprawdzenie i wyczyszczenie switcha w kieszeni. Alternatywnie, problem może leżeć w zasilaczu – szczególnie w kondensatorach elektrolitycznych (np. kondensator C18 1µF 400V), które mogą być uszkodzone i powodować całkowite wyłączenie urządzenia. Zaleca się pomiar napięć po załadunku kasety oraz ręczne wykonanie ruchu mechanizmu w celu diagnozy. Schematy i instrukcje ustawienia mechanizmu są dostępne w serwisach elektronicznych na płytach CD. Podobne problemy występowały w modelu Panasonic NV-G40, gdzie źródłem awarii był zasilacz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA