logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zamek na kartę chipową na mikrokontrolerze '51?

24 Gru 2002 15:12 6180 11
REKLAMA
  • #1 70203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 70244
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Poszukaj w necie dostawców, powinieneś znaleźć bez problemu pamieci typu 24cxx w postaci karty. A jak sie zdecydujesz na rozwiazanie z tego typu pamieciami to już nawet BASCOM i kilka artykułów z EdW wystarczą aby to zrobić.
    POZDRAWIAM :multi:
    patryk
  • REKLAMA
  • #3 70472
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Ja widziałem nawet rozwiązanie w tej postaci, że zamiast karty wykorzystywana byłą pamięć 24CXX SMD przylutowana do laminatu. Laminat był docięty do wymiarów karty, a scalak miał wyprowadzenia podłączone do standardowego układu punktów stykowych, jak na karcie chipowej. Na to naklejone były odpowiednio wykonane folie samoprzylepne. Wyglądało to i działało całkiem nieźle.
  • #4 70967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 75148
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    TPSA i inne do automatow to karty synchroniczne
    C+ SHELL GSM ORLEN asychoniczne
    te pierwsze jest prosciej obslugiwac bo podaje sie impuls RESET na wyjsciu danych pojawia sie pierwszy bit potem na kazdym zboczu (nie pamietam ktorym) CLK kolejne bity.
    te drugie jest prosciej zrobic samemu na karcie Gold/Silver/Green Wafer lub kartach FUN
    W poszukaj w sieci opisow SLE4406 lub 4436 na tych scalakach sa robione karty EUROCHIP do automatow (TPSA DeutheTelekom BritishTelecom OTE (greckie)) Francuskie NIE sa zgodne z nimi
    Jak chcesz więcej info to pytaj
  • REKLAMA
  • #6 75165
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Teraz to ja sie bardziej sprawą zainteresowałem, szukam kart z zabezpieczeniem odczytu i zapisu, widziałeś coś takiego. Ja trafiłem jedynie na karty z zabezpieczenie zapisu. Elektryk jeżeli masz jakieś pomysły to bede wdzięczy.

POZDRAWIAM :multi:
    patryk
  • #7 75293
    elektryk
    Poziom 42  
    Chyba nie ma synchronicznych kart z zablokowanym odczytem (wg mnie to nie ma sensu bo zawsze mozna podsłuchać i przechwycić kod) co do kart asynchronicznych to możnaby zaprojektować/zaprogramować karte wafer/fun.
  • #9 75325
    elektryk
    Poziom 42  
    Ten układ jest zrobiny na karcie zawierającej TYLKO pamięć I2C. Ten projet moim zdaniem jest poroniony bo takie karty nie ma problemu skopiować (chyba że zależy nam na tym)
  • #10 75342
    tadzioor
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A może zamiast kart chpowych użyć kart zbliżeniowych, są dostępne takie, które mają zabezpieczenie przed odczytem i zapisem
  • REKLAMA
  • #11 94554
    Mironus
    Poziom 12  
    Proponuje zajżećdo ostatniego numeru EP (1/2003), jest tam gotowy taki zamek
  • #12 3759278
    krish16
    Poziom 1  
    Witam jestem tu nowy wiec z góry przepraszam jeśli popełnię jakiś błąd. Mianowicie chodzi mi o ten : Zamek elektroniczny na karty chipowe - AVT-5054. Wiem że według niektórych jest to skopany projekt ale dla mnie wystarczy. Mój problem polega na tym że nie mam zielonego pojęcia gdzie kupić "KARTĘ CHIPOWĄ" do obsługi. Ta którą zaleca projektant " Xicor X24026 " jest dla mnie nie osiągalna . Czy wie ktoś gdzie można kupić takową kartę lub jej zamiennik. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy elektronicznego zamka na kartę chipową z wykorzystaniem mikrokontrolera rodziny '51. Proponowane rozwiązania obejmują użycie pamięci typu 24Cxx w formie kart lub układów SMD na laminacie, które można obsługiwać za pomocą BASCOM i dostępnych artykułów. Wskazano na różnice między kartami synchronicznymi (np. TPSA) a asynchronicznymi (np. C+, Shell, Orlen), gdzie karty synchroniczne są prostsze w obsłudze dzięki impulsowi RESET i sygnałom CLK, a asynchroniczne można realizować na kartach Gold/Silver/Green Wafer lub FUN. Omówiono także kwestie zabezpieczeń kart, zwracając uwagę, że karty synchroniczne zwykle nie mają blokady odczytu, a asynchroniczne można programować samodzielnie. Wskazano na scalaki SLE4406 i SLE4436 stosowane w kartach EUROCHIP do automatów (TPSA, Deutsche Telekom, British Telecom, OTE). Podano, że w Elektronice Praktycznej (nr 3/2002 i 1/2003) dostępne są gotowe projekty zamków elektronicznych, choć niekoniecznie na mikrokontroler '51, lecz np. na PIC16F84A. Wspomniano projekt AVT-5054, który wykorzystuje kartę chipową Xicor X24026, jednak pojawiły się problemy z dostępnością tej karty. Zasugerowano także rozważenie kart zbliżeniowych z zabezpieczeniem przed odczytem i zapisem jako alternatywę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA