logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamek na kartę chipową, karty telefoniczne.

joboo 20 Cze 2007 09:59 75795 184
  • Zamek na kartę chipową, karty telefoniczne.
    Witam !!!
    Przedstawiam układ zamka elektronicznego wykorzystującego chipowe karty telefoniczne.
    Oczywiście zastosowań tego układu napewno znajdzie się więcej, to tylko zależy od pomysłowości lutującego. :)

Projekt zaczerpnięty ze strony http://www.serasidis.gr/circuits/safety_lock/safety_lock.htm gdzie można znaleźć jeszcze kilka ciekawych pomysłów.

Zamek oparty jest na Attiny26 i kilku elementach zewnętrznych, czyli prostota i możliwość zmontowania tego układu na pająka lub na płytce duniwersalnej ( twórca przewidział go jeszcze pod AT90s2313).
    Chipowe karty posiadają indywidualny, niepowtarzalny numer który warto wykorzystać np. jako klucz.
    W pamięci eeprom mikrokontrolera możemy zapisać do ośmiu kart.
    Schemat połączeń, źródło i HEX jest w paczce poniżej lub na stronie autora.

Krótki opis działania:
    Po włożeniu karty do gniazda i wciśnięciu SW2 następuje rejestracja karty, sygnalizowane zapaleniem zielonej led
    Po naciśnięciu SW3 dana karta jest kasowana, sygnalizowane zapaleniem czerwonej led.
    Po naciśnięciu SW3 około 3 sec. i pustym gnieździe na kartę kasowany jest cały eeprom sygnalizowany jest kilkukrotnym mrygnięciem zielonej led.
    Bardziej szczegółowy opis oczywiście na stronie autora.

Zamek na kartę chipową, karty telefoniczne.
    Załączniki:
    • safety_lock.zip (22.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    joboo
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: radiotechnika
    joboo napisał 95 postów o ocenie 4. Mieszka w mieście Little Hulton, Manchester. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 4002363
    darek.s126
    Uczeń
    Ocena: 15
    Fajna konstrukcja. Zrób jakąś obudowę. Wrzuć więcej zdjęć i filmik pokazujący jak to działa. Z czego to zasilasz. Ile ciągnie prądu?
  • #3 4002414
    Mozik15
    Poziom 11  
    Bardzo ciekawy projekt. Ile kosztuje złożenie całości?? Co w przypadku zgubienia karty albo braku zasilania?
  • #4 4002429
    jakub08
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pomysł bardzo mi się podoba tylko w jaki sposób następuje blokada zamka, Ile to kosztuje i czy te karty trzeba jakoś i w jaki sposób programować.
  • #5 4002438
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    "Chipowe karty posiadają indywidualny, niepowtarzalny numer który warto wykorzystać np. jako klucz. " Nie trzeba programować
  • #6 4002509
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Świetny pomysł! Nie wiem po co wy się czepiacie braku obudowy - skoro to ma być układ zamka np drzwi to powinno być umieszczone przy drzwiach a nie w plastikowej obudowie.

Mozik15 napisał:
    Co w przypadku zgubienia karty

To chyba tak samo jak byś zgubił klucze od drzwi?
  • #8 4002664
    brian9292
    Poziom 11  
    cześć fajny projekt ja daje ci za niego 5/6 a za to że mogłeś użyć taśmy np. z komputera łączącego dysk twardy z płytom główną bo trochę bałagan się zrobi jak przykręcisz do drzwi a z taśmom ładniej by to wyglądało ale muszę pochwalić bo na coś takiego ja nie wpadł bym nie wpadł.

a tak na marginesie zastanawiam się po co naciskać te przyciski przy włożonej karcie jak można dać wyłącznik krańcowy?? chodzi mi o taki co jak się go naciska to łączy pin 1 i np. 2 a się puści to załącza pin 1 i 3

Moderowany przez Błażej:

Najpierw może posprzątaj bałagan w swoim poście: brak znaków interpunkcyjnych, błędy ortograficzne, składniowe i inne...

• #9 4002684
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1538
    Mozik15 napisał:
    Bardzo ciekawy projekt. Ile kosztuje złożenie całości?? Co w przypadku zgubienia karty albo braku zasilania?

To tylko sterowanie, trudno powiedzieć jak zachowa się całość w przypadku braku zasilania. W oryginalnym projekcie jest przekaźnik sterujący ryglem. Rygiel można zwalniać podaniem napięcia (zamek zostanie zamknięty w przypadku awarii zasilania) albo może być cały czas pod napięciem i zwalniać się w przypadku zaniku. W tym pierwszym przypadku (jeśli chodzi o pomieszczenia) MUSI być możliwość łatwego otwarcia drzwi od wewnątrz, np. klamką, aby umożliwić ewakuację.
    Zgubienie karty = zgubienie kluczy, ale łatwiej wymienić ;-)
  • #10 4002771
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Projekt fajnie, zgrabnie zrobiony. Jakiś czas temu miałem takie coś zrobić jako zabezpieczenie zapłonu do 126p. Jednak jak zobaczyłem ile kosztuje gniazdo pod karty to mi przeszło na jakiś czas.Narazie mam w planie zrobić takie z laminatu i sprężynujących blaszek ze slota płyty głównej (notoryczny brak czasu :| ). Z ciekawości zapytam ile kosztowało to gniazdko pod kartę?
    Pozdrawiam
  • #11 4002903
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Cytat:
    Jednak jak zobaczyłem ile kosztuje gniazdo pod karty to mi przeszło na jakiś czas.

U w sklepie w którym się zaopatruję kosztuje 7zł, to chyba nie jest dużo ?

Pozdrawiam
  • #12 4003004
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    No 7 PLN i mniej to już tak możliwie. Jak jakiś czas temu szukałem to gniazdko by wyniosło więcej niż koszt tej całej reszty odcinającej zapłon.
  • #13 4003120
    Wally50
    Poziom 13  
    brian9292 napisał:
    tak na marginesie zastanawiam się po co naciskać te przyciski przy włożonej karcie jak można dać wyłącznik krańcowy?? chodzi mi o taki co jak się go naciska to łączy pin 1 i np. 2 a się puści to załącza pin 1 i 3

Albo ja źle zrozumiałem, albo Ty ?
    Przyciski SW1 i SW2 służą do rejestracji karty lub jej wyrejestrowania z systemu.
    I chyba jest to jednorazowa operacja ?
    A przy Twojej koncepcji to biorę kartę znalezioną pod budką telefoniczną i wchodzę gdzie chcę...
    Proszę autora o ewentualne potwierdzenie mojej opinii.
    Pomysł fajny (szkoda, że nie autora) i wykonanie OK (uwaga do "upierdliwców": to jest element do zabudowy w drzwiach, ścianie itp a jak ktoś bardzo chce, to niech sobie nawet w tytanową obudowę to wsadzi ;-) )
    Ode mnie 6/6

Wally
  • #14 4003680
    ROBERT11
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Wally50 tak jest to jednorazowa operacja dodania karty . Ja mam inne pytanie ile można kart do tego czytnika przypisać?? w Edw jak się nie mylę można było przypisać chyba 2 karty.
  • #15 4003738
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    Siema
    ROBERT11 napisał:
    Ja mam inne pytanie ile można kart do tego czytnika przypisać??
    Czytaj uważnie w 1 poście jest wyraźnie napisane że 8. I jeszcze jedno pytanie ode mnie z skąd wziąć ten uchwyt na karty i ile on kosztuje?? :D
    Oj sorry nie doczytałem uważnie co do tego czytnika i jego ceny.
  • #16 4003948
    neo490
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.

Świetny projekt, ładnie wykonany, 6/6. Ja zadam trochę denne pytanie: co to za element jest podpięty do kolektora tranzystora BC547?

Pozdrawiam
  • #17 4003953
    joboo
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Koszt całości to myśle około 15zł.
    Cytat:

I chyba jest to jednorazowa operacja? A przy Twojej koncepcji to biorę kartę znalezioną pod budką telefoniczną i wchodzę gdzie chcę...
    możesz daną kartę zarejestrować jak i wyrejestrować lub skasować wszystkie i rejestrować ponownie, niekoniecznie w miejscu gdzie potencjalnie będzie zainstalowany robisz tylko szczelinę na kartę, brak dostępu do elektroniki z zewnątrz.
    Cytat:
    trudno powiedzieć jak zachowa się całość w przypadku braku zasilania
    przy braku napięcia, karty zapisane w eeprom nie są kasowane
  • #18 4003990
    brian9292
    Poziom 11  
    oj przepraszam źle zrozumiałem treść ale powiedzcie mi drodzy koledzy jak wykonać do niego programator jak to nazwać bo szukałem i nie mogę znaleźć schematów a chcę zacząć się bawić z Micro kontrolerami
  • #19 4004442
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    neo490 napisał:
    Witam.

Świetny projekt, ładnie wykonany, 6/6. Ja zadam trochę denne pytanie: co to za element jest podpięty do kolektora tranzystora BC547?

Pozdrawiam

Przekaźnik i dioda :)
  • #20 4004590
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Mozesz dac dokladniejsze fotki z obu stron ? Co robi zolta dioda, na schemacie jej nie ma? Jakim napieciem zasilacz to bo na schemacie sa dwa 12 i 5v a ty masz tylko jedno ?
  • #21 4004876
    Rami44
    Poziom 11  
    Wszystko fajnie, ładnie, pięknie wręcz ale ja to jest w praktyce, może jakieś wyjaśnienie jak to po odczytaniu karty ma otwierać zamek w drzwiach? Przydałoby się więcej zdjęć i krótki filmik demonstrujący otwieranie drzwi po odczytaniu zarejestrowanej karty.
    Moja ocena 10/10 :)

=============
    Pozdrawiam
  • #22 4005018
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Hmm... A jak z bezpieczeństwem? Nikt jeszcze nie złamał zabezpieczenia i np. nie jest w stanie zmienić IDa takiej karty? W każdym razie wielkie gratulacje - to i tak wielki krok do przodu w stosunku do fotoelementu i karty z kodem kreskowym zrobionej z folii przeźroczysztej i wydruku laserówką (Konstrukcję z czasopism z początku 90s) lub paska paska magnetycznego.

Ja i tak jestem zwolennikiem zamków kodowych. :)
  • #23 4005367
    joboo
    Poziom 12  
    Cytat:
    Hmm... A jak z bezpieczeństwem? Nikt jeszcze nie złamał zabezpieczenia i np. nie jest w stanie zmienić IDa takiej karty?

nie wiem czy by się komuś chciało łamać szesnasto bitowy numer, ale może jakiś napaleniec?
    Cytat:
    Wszystko fajnie, ładnie, pięknie wręcz ale ja to jest w praktyce, może jakieś wyjaśnienie jak to po odczytaniu karty ma otwierać zamek w drzwiach?
    po włożeniu karty mikrokontroler porównuje numer karty z numerem zapisanym w eeprom i jeśli są identyczne podaje jedynkę na wyjście gdzie poprzez tranzystor załącza przekaźnik sterujący ryglem lub elektromagnesem w drzwiach
    Cytat:
    Mozesz dac dokladniejsze fotki z obu stron ? Co robi zolta dioda, na schemacie jej nie ma? Jakim napieciem zasilacz to bo na schemacie sa dwa 12 i 5v a ty masz tylko jedno ?
    żółta dioda jest tymczasowo zamiast potencjalnego przekaźnika, zasilane jest to napięciem 5V, w oryginalnym schemacie 12V zasila przekaźnik
  • #24 4005658
    wxw
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Jak się zamek zachowuje po włożeniu karty, to znaczy np : załącza przekaźnik kiedy karta jest w solcie lub zmienia stan przy każdym włożeniu karty lub załącza przekaźnik na określony czas po włożeniu karty lub ??
  • #25 4005757
    mrc12
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Wtam , Ja też mam pytanie dołanczam się do pytania kolegi "wxw" i zapytam jeszcze. Jak to jest wkładam kartę do slotu, otwiera się zamek. Wyciągam kartę ze slotu zamek się zamyka. Tak???

I jeszcze inne pytanie Jakiego procesora kolega dokładnie użył.

Pozdrawiam
  • #26 4006442
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Bardzo dobry pomysł z tym zamkiem, a jakby tak dać większy mikroprocesor i wyświetlacz ? mógłby być z tego fajny zamek do furtki przed domem.
  • #27 4007496
    joboo
    Poziom 12  
    Cytat:
    Wtam , Ja też mam pytanie dołanczam się do pytania kolegi "wxw" i zapytam jeszcze. Jak to jest wkładam kartę do slotu, otwiera się zamek. Wyciągam kartę ze slotu zamek się zamyka. Tak???

I jeszcze inne pytanie Jakiego procesora kolega dokładnie użył.
    dokładnie tak jest, kostka to attiny26
  • #28 4007528
    mrc12
    Poziom 21  
    A powiedzcie mi ten przełącznik we slocie kart to on ma zwierać styki po włożeniu karty??. Bo w moim slocie po włożeniu karty do slotu włącznik zamyka obwód.
  • #29 4008086
    joboo
    Poziom 12  
    Cytat:
    A powiedzcie mi ten przełącznik we slocie kart to on ma zwierać styki po włożeniu karty??. Bo w moim slocie po włożeniu karty do slotu włącznik zamyka obwód.
    rozwierny, czyli przerywa obwód po włożeniu karty
  • #30 4009014
    mrc12
    Poziom 21  
    Ale lipa no to jak mam teraz to podłaczyć??,Czy tego procesora nie trzeba programować, no ba z zkąd on ma wiedzieć,że ma przenieść do swojej pamięci kod karty czy uruchomić przekaźnik??

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt elektronicznego zamka na chipowe karty telefoniczne oparty na mikrokontrolerze Attiny26 (alternatywnie AT90s2313), który wykorzystuje unikalny, niepowtarzalny numer karty jako klucz dostępu. Układ pozwala na zapisanie w pamięci EEPROM do ośmiu kart, które można rejestrować i wyrejestrowywać za pomocą przycisków SW1 i SW2. Po włożeniu karty i naciśnięciu przycisku następuje odczyt i porównanie numeru karty z zapisanymi w EEPROM; jeśli numer się zgadza, załącza się przekaźnik sterujący ryglem lub elektromagnesem, sygnalizowany zieloną diodą LED. W przypadku braku zasilania karty pozostają zapisane w pamięci nieulotnej. Gniazdo kart powinno mieć styk normalnie zwarty (NC), który rozwiera się po włożeniu karty, co pozwala na oszczędzanie energii i wykrywanie obecności karty. Układ zasilany jest napięciem 5V (czasem 12V dla przekaźnika). Projekt jest prosty do wykonania na płytce uniwersalnej lub metodą "pająka".

Dyskusja poruszała kwestie kosztów (około 15 zł za cały układ bez płytki i elementów wykonawczych), dostępności gniazd kart (dostępne m.in. w sklepach Nikomp, AVT, Seguro, Monster Elektronik), programowania mikrokontrolera (można użyć programatorów AVR, np. STK200, USBasp, PonyProg, Bascom AVR), oraz problemów z kompatybilnością gniazd i kart (np. karty Vitay mogą powodować błędy, karty SIM nie są kompatybilne). Wskazano, że karty telefoniczne nie wymagają programowania, ponieważ posiadają unikalny ID odczytywany przez mikrokontroler. Poruszono też kwestie bezpieczeństwa, działania zamka po włożeniu i wyjęciu karty (zamek otwiera się po włożeniu karty i pozostaje otwarty do momentu zamknięcia drzwi lub wyłączenia przekaźnika), oraz możliwości rozbudowy o wyświetlacz czy klawiaturę numeryczną.

Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego doboru i podłączenia przełączników, kondensatorów filtrujących, oraz na problem wysokiego poboru prądu w stanie czuwania (około 8 mA), co ogranicza zastosowanie w urządzeniach zasilanych bateryjnie. Wskazano, że fusebity mikrokontrolera Attiny26 nie wymagają zmiany, gdyż układ działa na wewnętrznym oscylatorze 1 MHz. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem, testowaniem i modyfikacjami programu, a także z problemami z odczytem kart i działaniem diod sygnalizacyjnych.

Dostępne są schematy, pliki HEX i EEP, choć plik EEP nie jest konieczny do działania zamka. Projekt można znaleźć na stronie autora: http://www.serasidis.gr/circuits/safety_lock/safety_lock.htm. Wątek zawiera również linki do programów i schematów programatorów oraz propozycje alternatywnych rozwiązań i rozszerzeń funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA