logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Nubira Włącza się awaria silniczka reg. wolnych obr.

waco 24 Gru 2002 15:23 4484 8
REKLAMA
  • #1 70205
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    Jest to nubira wersja SX.
    Co jakiś czas włącza się kontrolka (CHEK).
    Po skontaktowaniu sie ze stacją diagnostyczną i przemyciu i wyczyszczweniu kolektora ssącego awaria ustąpiła.
    Po przejechaniu ok. 1000 km wystąpiła ponownie obiawiając się zwiększonymi do 1300obr/min silnika.
    Gdzie i w jaki sposób usnąć awarię?
  • REKLAMA
  • #2 70579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 225666
    P DARECKI
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zalecałbym rezet kompa poprzez odłączenie zasilania ( zdjąć klemę z akku lub wyjąć bezpiecznik) , jeśli po tym nie pomaga to dalej męczyć ASO
  • REKLAMA
  • #4 226487
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    ja rowniez stawiam na lewe powietrze
    Co do resetu to nie wiem wcale czy akurat w nubirze jest pamiec ulotna czy nie
  • #5 241430
    krzemo
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Mam ten sam kłopot w lanosie. Przyczyną może być słaby sygnał z czujnika przepustnicy. Kumpel pracujący w serwisie załatwił mi ksero informacji dla serwisów z której wynika, że należy pociągnąć bezpośrednio kable od TPS-u ( czujnika położenia przepustnicy) do komputera pomijając wszystkie wtyczki oczywiście oprócz wtyczek przy kompie i TPS-ie.
  • REKLAMA
  • #6 241464
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    glowna przyczyna falujacych lub zbyt wysokich wolnych obrotow - to silnik krokowy. wyjac, oczyscic, jesli pomoze jest o.k. jesli nie to moze byc juz zwalony, a troche kosztuje... na skanerze bedzie wtedy pokazywal blad :?
  • #7 241919
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    olaf ma racje, jezeli masz instalacje gazowa to silniczek ten brudzi sie czesciej, bo przed nim jest wejcie gazu. Znajduje sie on przy kolektorze ssacym, u mnie w lano pomogło wyczyszczenie. Stało sie to jednak po 10000km a nie 1000, chyba ze gaz ładujesz zasyfiony, lub jezeli nie masz inst.LPG to sprawdz filtr powietrza, i dojscie do kolektora.
    PS Krzemo wrzuc te materiały do lanosa na forum jak mozesz. Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 242331
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    nie wiem, czy lani lub nubira maja swoje kluby, esperak ma , a ja jestem w klubie nexii, zasadnicza konstrukcja podobna. zapraszam wiec na www.nexia.pl na forum, na pewno nie zostaniecie bez odpowiedzi, a po uzyciu "szukaj" mozecie znalezc sporo fajnego :)))
  • #9 245485
    krzemo
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam .
    Jak tylko dorwe jakiś skaner to dam te schematy na forum.
    Wczytałem sie w tą instrukcje i wynika z niej że trzeba polutować bezpośrednio kable od TPS-u pomijając złącze C105 czyli w lanosie złącze za prawym gniazdem amortyzatora pod osłoną. Prawdopodobnie chodzi o to że na złączu są straty i ECM ma słaby sygnał od TPS-u

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Daewoo Nubira SX pojawia się okresowo kontrolka CHECK oraz wzrost obrotów do około 1300 obr./min, co wiąże się z awarią silniczka krokowego regulatora wolnych obrotów. Po wyczyszczeniu kolektora ssącego problem ustępował, jednak po około 1000 km powrócił. Zaleca się sprawdzenie szczelności układu dolotowego (kolektor, serwo, pochłaniacz) pod kątem nieszczelności powietrza. Reset komputera sterującego poprzez odłączenie akumulatora może pomóc, ale nie jest pewne, czy pamięć w Nubirze jest ulotna. Wskazuje się również na możliwe problemy z sygnałem z czujnika położenia przepustnicy (TPS), gdzie zalecane jest bezpośrednie połączenie kabli TPS z komputerem, omijając złącza pośrednie, aby wyeliminować straty sygnału. Główną przyczyną falujących lub podwyższonych wolnych obrotów jest zabrudzony lub uszkodzony silniczek krokowy, który znajduje się przy kolektorze ssącym i może wymagać oczyszczenia lub wymiany. W przypadku instalacji LPG silniczek ten brudzi się szybciej. Dodatkowo warto sprawdzić filtr powietrza i drożność układu dolotowego. Podobne problemy występują w modelu Daewoo Lanos, co potwierdza analogiczne rozwiązania serwisowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA