Witam
tak jak napisał J_Bravo unix to bardzo dobry soft, a faber wspomniał iptables, to chyba najlepszy soft do ochrony przed atakami
a tak bez jaj to dark-on nie ma takiego softu żeby NIKT Ci sie nie włamał, na linuxie w porównaniu z windowsem jest po prostu mniejsze prawdopodobieństo włamania, setki razy już się kłoćili linuksarze z windowsami który to system jest lepszy do sieci, do zabezpieczeń i nie ma się co oszukiwać linux bije windowsa na głowe. Zaraz ktoś pewnie powie że jak w windzie się poinstaluje to i tamto to jest to tak samo bezpieczne jak linux. Bzdura. jeśli ktoś tak pisze znaczy że poza te swoje "okna" nigdy nie wyglądał i nie wie co to linux i co on potrafi.
Jak się kiepesko skonfiguruje system to i do linuxa można się włamać, wszysko zależy od konfiguracji
jedyne wyjście dla Ciebie to zainstalować jakiś program typu firewall, i tylko mieć nadzieję że nikt nie bedzie się chciał wlamać, bo jak zachce to się włamie napewno!
Ja sam w domciu używam win xp i auroxa, mam do tego fajny (i drogi

( ) ruter + firewall sprzętowy i jak narazie nikt się nie łamał od 1,5 roku, a wieżcie mi wielu już próbowałoi i gdyby nie ruter to kiepsko by było
Windows to okno dla wszystkich, każdy się może do niego włamać
Pozdrawiam
artur