logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AKAI VS-G40 EDG - Śnieżący obraz przy odtwarzaniu i nagrywaniu kaset

Grzegorz Zapart 03 Cze 2004 04:56 1797 6
REKLAMA
  • #1 672916
    Grzegorz Zapart
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Potrzebuję pomocy
    W magnetowidzie obraz przy odtwarzaniu kasety bardzo śnięży w zasadzie widać tylko jakieś kontury. Przy nagraniu i odtworzeniu taj samej kasety efekt jest taki sam. W zasilaczu były wymienione wszystkie elektrolity. Sprawdzone również były napięcia na wyjściu zasilacza. Jeżeli ktoś ma pomysł jak go uzdrowić to poszę o kilka słów informacji
  • REKLAMA
  • #2 672975
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Brudne albo uszkodzone głowice na dysku wizyjnym.
  • REKLAMA
  • #3 716915
    Grzegorz Zapart
    Poziom 12  
    Głowice szyściłem i nic to nie pomaga Na dysku wizyjnym są niewielkie zarysowani których nie można usunąć nie wiem czy mogą one mieć wpływ na pogorszenie obrazu
  • REKLAMA
  • #4 717026
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Nagraj i spróbuj odtworzyć na innym VCR. Jaki jest obraz z tunera?
  • REKLAMA
  • #5 734553
    Grzegorz Zapart
    Poziom 12  
    Obraz z tunera jest prawidłowy. Przy nagraniu na tym magnetowidzie i następnie odtworzeniu na innym dzwięk jest natomiast obrazu nie ma czasami pojawiają się pasy. Przy odtwarzaniu na magnetowidzie zepsutym wskaźnik od funkcji auto tracking na początku miga następnie przez krótki czas świeci światłem ciągłym a następnie ponownie zaczyna migać. Efekt ten pojawia się cyklicznie. Chciałbym dodać że dysk wizyjny posiada na swoim obwodzie dwie rysy a próby jego czyszczenia nie przynisły żadnych rezultatów
  • #6 734798
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    W tym modelu jest dysk wizyjny 4-głowicowy. Miałem przypadek, że były przerwy na tasiemce łączącej wtórne uzwojenia transformatora wirującego z modułem Head AMP. Jeżeli u Ciebie nie ma przerw to dysk wizyjny kwalifikuje się do wymiany. Rysy na dysku nie mają wpływu na jakość odtwarzania, wprowadzają dodatkowe opory dla transportu taśmy oraz mogą skrócić żywotność taśm (ścieranie).
  • #7 14159455
    Grzegorz Zapart
    Poziom 12  
    Dysku wizyjnego nie wymieniałem z racji kosztów. Magnetowid trafił do skupu elektrośmieci.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid AKAI VS-G40 EDG wykazuje problem z obrazem podczas odtwarzania i nagrywania kaset – obraz jest śnieżący, widoczne są jedynie kontury. Wymieniono elektrolity w zasilaczu i sprawdzono napięcia, bez poprawy. Czyszczenie głowic nie przyniosło efektu, a na dysku wizyjnym występują niewielkie rysy, które nie wpływają na jakość obrazu, lecz mogą powodować problemy z transportem taśmy i jej zużycie. Obraz z tunera jest prawidłowy, natomiast nagrania odtwarzane na innym magnetowidzie mają podobne problemy z obrazem i pojawiają się pasy. Wskaźnik auto tracking miga cyklicznie podczas odtwarzania. W modelu tym dysk wizyjny jest 4-głowicowy, a możliwą przyczyną problemu mogą być przerwy na tasiemce łączącej uzwojenia transformatora wirującego z modułem Head AMP. Brak przerw kwalifikuje dysk wizyjny do wymiany, co jednak ze względu na koszty nie zostało wykonane, a urządzenie zostało oddane do utylizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA