logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partycja NTFS widziana jako EXT3, brak dostepu do dysku

FairFaX 12 Wrz 2007 22:22 8044 31
REKLAMA
  • #1 4277542
    FairFaX
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Dzis zdarzyl mi sie maly wypadek, podczas formatowania partycji z pod linuxa. Program(linuxowy) wyrzucil blad typu mkr.ext3(czy cos takiego, nie pamietam dokladnie) przez co 85 GB partycja z danymi uzywanej z pod Windowsa XP, stala sie nieodczytywalna dla XP(rzuca komunikat zeby ja sformatowac itp...), a rozne programy do partycjonowania czy odzyskiwania danych przedstawiaja ja jako ext3.
    Dodam, ze jest to 120GB dysk w laptopie.

Na tej partycji byly bardzo wazne dane, projekty na studia, projekty do pracy, caly moj zbior zdjec, dokumentow itp.

Wobec czego chcialbym je odzyskac, razem z cala struktura plikow.

Probowalem juz EasyRecovery Professional - bez rezultatu (nie potrafi odczytac rodzaju partycji), R-Studio przeskanowal partycje mimo ze widzi ja jako ext3, to znalazl jakies dane i chcac je odzyskac, tworzy cala mase plikow ktorych nazwy wygladaja typu 23445.txt(a zawartosc - krzaki), ciezko z tych plikow cokolwiek odczytac.

Partytion Magic sypie bledem "nit Failed:error 117 Partition's drive letter cannot be identified" wiec chyba nie zabardzo mi pomoze w naprawieniu partycji.
    Zainstalowalem wiec Paragon Hard Disk Manager 6.0, ale on widzi partycje jako ext3 i tylko 1,5GB zajetych.

Nie mam zabardzo pomyslow jak zmienic sposob widzenia tej partycji, bo wyglada na to, ze dane pozostaly na dysku, ale tablica alokacji (czy jakos tak to sie chyba nazywa) wskazuje dysk jako ext3.

Dodam jeszcze, ze przeszperalem google i niestety nie udalo mi sie znalesc jakies skutecznej metody na odzyskanie danych, wiec postanowilem poprosic was o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4277735
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Spróbuj spod jakiegoś linuxa w wersji live (Knopix, Aurox)
  • #3 4277964
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3580
    Użyj bootowalnego linuxa, gdzie użyjesz gparta{czytałem to w jakimś czasopismie).
    Znalazłem taki link: http://www.pctips.pl/news/108498/100.html
    Może to ci się przyda (opis na twoim pw, gdzie szukać o tym informacji).
  • REKLAMA
  • #4 4278198
    abaran
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Polecam TestDisk na Linuxa Mandrive 2007 np. Ja mialem kilka takich przypadków i zawsze udawało sie takze tobie tez poowinno.
    Pozdrawiam
  • #5 4280459
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Zanim namieszasz na tym dysku zbyt mocno , to wykonaj kopię posektorową dysku , czyli tzw. klon dysku . I dopiero wówczas z niego ( klona ) odzyskuj dane . Kombinacjami możesz tylko pogorszyć możliwości odzysku .

Pozdrawiam .
  • #6 4282294
    FairFaX
    Poziom 11  
    Zaznacze na poczatku, ze nieznam sie wogole na odzyskiwaniu danych, zrobilem backup, jak mi poradzono i teraz zastanawiam sie co zrobic.
    Wlaczylem program testdisk i na poczatku dostaje takie informacje:
    zalacznik part1
    Pozniej ustawiam mu skanowanie w poszukiwaniu partycji i znajduje cos takiego:

zalacznik part2

Chodzi mi o partycje o wielkosci 179253207 oznaczona jako Linux, bo w zasadzie powinna byc widziana jako NTFS.

Jakiej opcji uzyc w tym programie, aby odtworzyc tablice alokacji (chyba tak to sie nazywa) i partycja z powrotem byla widziana jako ntfs, bo o ile sie nie myle program znalazl kopie tablicy z wszystkimi informacjami o partycjach.

Sorki, ale nie potrafie dolaczyc zalacznikow do textu w inny sposob.
    Partycja NTFS widziana jako EXT3, brak dostepu do dyskuPartycja NTFS widziana jako EXT3, brak dostepu do dysku
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

PS.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.
    TONI_2003
  • #7 4282365
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Spróbuj jak pisałem linuxa w wersji live, botowalnei zobaczysz czy widzi to partycję i czy można otworzyć ten dysk.
  • #8 4282375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4282615
    abaran
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Zrób tak jak na pierwszym obrasku w menu na dole miałes opcje 'P' wyswietli ci wszystkie dane na dysku oczywiscie wczesniej musiałes zbobic skan tego tysku po sektorach. W przypadku gdy po tym skanie widac opcje 'P' i mozesz zobaczyc zawartość dysku to dajesz opcje "Load Beckup" i powinno zadziałac tylko wiadomo po restarcie. Ale jak to ważne dane to zrób sobie klona całego dysku tak na wszelki wypadek jak koledzy podpowiadali. Istnieje też taki program GParded LiveCD sciągniesz z neta jako obraz iso wypal na płytke zabutuj z niej i tam są narzędzia międzyinnymi do odzyskiwania danych - opisany Restdisk. Nie bedziesz potrzebował instalować zadnych innych systemów operacyjnych. Tylko jak masz TestDiska to ostatnia wersja jest jakas lewa wczesniejsza lepiej działała moim zdaniem przynajmniej, jak gdzies znajde na kompie to jakos wystawie. Pamietaj tylko o tym zeby beckup zadziałał musisz najpierw zapisac na tablice dysku a potem reboot. Powodzenia
  • #10 4282640
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Zostaw w spokoju metody linuxem i ściągnij sobie program Partition Table Doctor. Wypal go na cd i zabotuj z niego kompa. Wybierz scan który odnajdzie ci stracone partycje również takie które są po formacie i przywróci ci całą partycję wraz z zawartością. Sprawdzona metoda nieraz już z niej korzystałem i przywraca nawet jeśli partycja została podzielona to skleca ją spowrotem. Miej na uwadze że przywracanie całości ma sens tylko jeśli nie nadpisałeś żadnego pliku na tej partycji.
  • #11 4282948
    FairFaX
    Poziom 11  
    A wiec tak:

Probowalem juz linuxa z CD, a dokladnie Knoppixa, probowalem i Ubuntu ktory jest postawiony na tym dysku - tylko na innej partycji - oba widza partycje, ale niestety jako ext3 i jak ja zamontuje to pokazuja mi tylko folder "lost+found" czy cos tego typu, a z narzedzi z pod linuxa np Gnom Partiotion Edit pokazuje mi ze zajete jest 1,5GB na tej partycji, a powinno byc 80GB.

GParted Live CD, nieche u mnie ruszyc, tzn laduje sie ale sypie blad o grafike, wiec nie uda mi sie go odpalic.

Co do MHDD, to moze byc problem, bo to jest laptop i niemam dyskietki, zeby zbootowac kompa z tego programu, czy jest jakas inna metoda na podejzdzenie zawartosci sektorow?
  • REKLAMA
  • #13 4283819
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3580
    Podaję link do innej dystrybucji LivelinuxCD (CDlinux-0.5.9): http://cd-linux.sourceforge.net/ - może to już zadziała w twoim przypadku.
  • #14 4285074
    FairFaX
    Poziom 11  
    :arrow: Nirvanowiec - Pojawia sie problem odnosnie copyr. Jak go zbootowac w laptopie bez dyskietki?

Dysk zrodlowy ma 120GB, a docelowy na ktory chce skopiowac ma 160GB. Wiem, ze copyr ma limit LBA do 137GB, wiec co w takiej sytuacji mam zrobic?

Pozatym drugiego dysku nie moge podlaczyc bezposrednio za posrednictwem kabla ide, tylko kieszeni USB. Co na to copyr, potrafi wykryc tak podlaczony dysk?
  • #15 4285118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4285137
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    O ile dobrze rozumiem w tym pogmatwanym wątku to możesz na notebooku odpalić Linuksa i do tego masz możliwość podpięcia dysku na USB.
    To działa na dowolnej dystrybucji Live, sprawdź tylko czy widoczny jest poprawnie dysk na USB.

Gdyby troszkę ruszyć mózgiem i poczytać to może pomogło by jakieś linuksowe magiczne zaklęcie np. cat z odpowiednimi parametrami.
    Zapewne można "wyprowadzić" całą partycję ( jako /dev/hdaX gdzie X to potrzebna partycja) na zewnętrzny dysk sektor po sektorze przy podaniu odpowiednich parametrów.
    Zakładam, że dane na zmienionej partycji są tam gdzie były.

Na tak wykonanym obrazie na 3,5 calowym dysku można się już potem mścić do woli w normalnym komputerze.

P.

BTW
    Ach, ten Linuks - można sprawdzić wszystkie distro CDLive i nic albo wziąść pierwsze z brzegu i zmusić do pracy.
  • #17 4285277
    FairFaX
    Poziom 11  
    Nirvanowiec, jest pewien problem.

Dysk 2,5 jest dyskiem SATA.

Moja plyta w stacionarce nie obsluguje SATA, wiec raczej odpada takie podlaczenie, zwlaszcza, ze nie mam odpowiedniej przejsciowki.
  • #18 4285640
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4285660
    FairFaX
    Poziom 11  
    Sa moze inne narzedzia do robienia kopii posektorowej, ktore poradzily by sobie z dyskiem podpietym przez usb i nie wymagaly by wykorzystania tradycyjnej dyskietki 2,5?
  • #20 4285686
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Może ten laptop potrafi bootowac z USB (np. czytnik kart USB z włożoną spreparowaną wcześniej SD/MMC czy CF) ...
  • #21 4285903
    FairFaX
    Poziom 11  
    Laptop (konkretnie Dell Inspiron e1705) moze byc bootowany z USB, ma tez czytnik kart(sd, mmc, itp) i udalo mi sie wykozystac wlasnie pendriva do zapisu pliku z LBA 0-100.

Wciaz jednak nie wiem jak zrobic klon dysku, a chcialbym to zrobic zanim zamieszam za mocno.
    Załączniki:
    • atof_DELL.txt (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #22 4286586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4287866
    FairFaX
    Poziom 11  
    Przepraszam kolego Okzo, ale niewiele zrozumialem z tego co napisales.

Co zle zrobilem dodajac plik? Pliku nie edytowalem Notpadem, tylko dodalem mu rozszerzenie txt, dlatego ze system tego forum nie pozwala dowac plikow bez rozszerzen.

Tak mniej wiecej powinny przedstawiac sie partycje na moim dysku:

Partycja NTFS widziana jako EXT3, brak dostepu do dysku
  • #24 4288005
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Spróbuj za pomocą linuxowgo Fdiska ustawić rodzaj partycji spowrotem na ntfs.
    Niech system myśli że partycję ma traktowac jako ntfs.
  • #25 4288092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4291035
    FairFaX
    Poziom 11  
    Mam nadzieje, ze o takie pliki chodzilo.
    Załączniki:
    • ATOF.zip (53.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 4291144
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 4291215
    FairFaX
    Poziom 11  
    Dodaje kolejny plik.
    Załączniki:
    • ATOF3.zip (50.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 4291251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 4293077
    FairFaX
    Poziom 11  
    Okzo - pytasz co robilem z dyskiem? Na poczatku wykonalem kilka skanowan dysku, roznymi programami w poszukiwaniu jakiegos punktu zaczepienia do odzyskania danych. Ale nie uzywalem zadnej metody, ktora moglaby nadpisac dane.

Teraz zastanawiam sie co zrobic dalej. uzyc testdisk'a i sprobnowac odtworzyc logike partycji? Czy moze jakies inny sposob polecacie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik utracił dostęp do partycji NTFS o pojemności około 85 GB na dysku 120 GB w laptopie po błędzie podczas formatowania pod Linuksem, w wyniku czego system Windows XP widzi ją jako partycję ext3 i proponuje formatowanie. Próby odzyskania danych za pomocą EasyRecovery Professional i R-Studio nie przyniosły zadowalających rezultatów – pliki odzyskane są uszkodzone lub bez nazw. Zalecane jest wykonanie kopii posektorowej (klona) dysku przed dalszymi próbami odzysku, aby nie pogorszyć sytuacji. Proponowane narzędzia do odzysku to TestDisk (zwłaszcza na dystrybucji Mandriva 2007), Partition Table Doctor (bootowalny z CD), GParted LiveCD (choć u autora występują problemy z uruchomieniem), MHDD (do analizy sektorów), PC Inspector oraz HD Duplicator od Copyr Soft z obsługą SATA i LBA48. Dysk jest dyskiem SATA, co utrudnia podłączenie do stacjonarnego komputera bez odpowiedniej przejściówki. Możliwe jest bootowanie laptopa Dell Inspiron e1705 z USB, co umożliwia uruchomienie narzędzi live Linux i wykonanie kopii sektorowej. Wskazane jest użycie TestDisk do przywrócenia tablicy partycji i zmiany typu partycji z ext3 na NTFS, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia metadanych i konieczność ręcznego odbudowania struktury. W przypadku braku sukcesu zalecane jest oddanie dysku do profesjonalnego serwisu odzyskiwania danych. Dyskusja zawiera szczegółową analizę sektorów MBR i tablicy partycji, podkreślając, że nadpisanie danych znacznie utrudnia odzysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA