logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Stilo 1.9 JTD koło pasowe wału - uwaga dla innych

Michu10 20 Sie 2009 09:18 27400 5
REKLAMA
  • #1 6912302
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Panowie chcę podzielić się z Wami tym co spotkało mnie dzisiaj z rana , gdy zawitał do mnie klient pojazdem jak wyżej z usterką (stuki, piski). Po przyłożeniu mojego gumowego ucha w celu zdiagnozowania anomalii , dało się od razu wyczuć że stuki dochodzą z okolic wału , co zresztą jest częstą przyczyną bo pada tam koło pasowe na wale, lecz tym razem koło zrobiło mi figla , zewnętrzna jego część nagle odleciała , po prostu odkleiła się od reszty i tym samym z dużym hukiem zleciało na dolną osłonę silnika , a póżniej na ziemię. Można sobie wyobrazić jakiego koloru przybrała moja twarz byłem bardziej blady niż kartka papieru , całe szczęście nie miałem zrobionej operacji plastycznej przez kółeczko gdyby z impetem wyleciało do góry. Co dziwne pasek dalej pozostał na swoim miejscu był nawet napięty a poruszał się po wewnętrzej części koła pasowego, zewnętrzna leżało sobie na ziemi.Więc moja przestroga dla innych uważajcie na to dziadostwo w JTD. Dla potwierdzenia zamieszczam zdjęcia feralnego koła.

• REKLAMA
  • #2 6912420
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3544
    Kiedyś uciekałem samochodem do rowu przed takim kołem, które wypadło z jadącego przede mną transita.
    Nie tylko we Fiatach się rozlatują, nie dawno robiłem głowicę w Mitsubishi eclipse, koło połamało obudowę paska i kawałki plastiku powpadały pomiędzy pasek i koło zębate wału, efekt 12 zaworów krzywych
  • REKLAMA
  • #3 6912458
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Nasz praca należy do wysokiego ryzyka czasami
  • REKLAMA
  • #4 6926029
    arsen008
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam

Mam problem z moim Fiatem Doblo JTD 1.9 105 km 2006 rok. Auto kupiłem przy przebiegu 49 tys km obecnie ma 54 tys. Podczas ruszania słychać pisk jak puszczam sprzęgło dosłownie przy samym końcu poślizgu. Auto nie szarpie (nawet po załadowaniu) ale piszczy jak dłużej przytrzymam na sprzęgle. Najgorsze jest to stukanie jak by jakiś element metalowy walił w obudowie silnika. Podczas ruszania i podczas jazdy na niskich obrotach z mała prędkością cały czas coś stuka. Sprzęgło pracuje lekko jak wciskam do oporu nie ma szumu czy zgrzytu dopiero przy ruszaniu pojawia się ten pisk i stukanie. Patrzyłem od spodu myślałem że to wydech stuka itp. Ale nic lużnego nie widzę. Nie wiem kto wcześniej zjeździł tym autem bo kupowałem go z firmy we Francji , możliwe że sprzęgło ktoś przypalił i tak piszczy ale to stukanie to sam nie wiem z kąd może być. Dziękuje z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 6926096
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 702
    witam, na jakiej podstawie sadzisz ze ten przebieg jest prawdziwy, 3 lata to w/g mnie min. 120kkm,to sam uzytkowy a nie do koscioła to po pierwsze a dalej to masz sprzegło do wymiany, tarcza -docisk- łozysko, powodzenia
  • #6 6926868
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA