logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD WD 160GB - brak reakcji po formacie i ustawieniu bootowania z CD-ROM

Wesker83 20 Sie 2009 23:48 1157 7
REKLAMA
  • #1 6915545
    Wesker83
    Poziom 10  
    Problem zaczyna się w momencie kiedy poszła płyta główna, pamięć RAM oraz grafika. Komputer trafia do serwisu. Tu następuje wymiana na nowe części. Nie zgadzam się na dalsze działania z dyskiem twardym gdyż muszę jeszcze zgrać dane. Po powrocie do domu, podłączyłęm hdd do obudowy na usb i skopiowałem wszystkie swoje dane. Następnie sformatowałęm dysk aby zainstalować ponownie system, a następnie wszystkie rzeczy, takie jak: sterowniki do płyty głónej. Niestety po uruchomioniu w biosie komendy, aby system startowałod napędu cd-rom, komputer nie reaguje. Mam natomiast dziwne komunikaty, nawet klawiatura przestaje działać tak jakby się komp zwiesił. Sprawdzałem również z nową klawiaturą, a także resetowałem bios wyjmując baterię. Nietstey nic nie przynosi porządanego efektu. Poniżej linki do screenów z komunikatami, które widzę :(

[img=http://img215.imageshack.us/img215/1879/13285423.th.jpg]

[img=http://img197.imageshack.us/img197/3284/23333265.th.jpg]
  • REKLAMA
  • #2 6915586
    Kolek
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Jesteś pewny że w biosie jest ustawiony start z CD-ROM ? Nie wygląda na to. NTLDR-a brak bo go sformatowałeś, natomiast w MBR nadal jest odwołanie do niego, stąd ten komunikat.
  • REKLAMA
  • #3 6915591
    Wesker83
    Poziom 10  
    na 100% był ustawiony start od cd-romu, dysk byl na koncu ...teraz nawet nie moge tam wejsc bo sie zwiesza i klawiatura mi nie działa, nawet jak podłączam nową
  • #4 6915849
    Wesker83
    Poziom 10  
    Dodam jeszcze, że taśmy do dysku i cd-romu były wymieniane na nowe.

Przekładałem między sobie te kable, zmieniałem również miejsce pamięci RAM
  • REKLAMA
  • #5 6915971
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    1) Odłącz wszystkie urządzenia z płyty głównej.
    2) W BIOS płyty głównej mam nadzieje jest ustawienie IDE dla SATA jeśli takie jest.
    3) Wypal sobie wcześniej płytkę MHDD lub stwórz dyskietkę startowa MHDD
    4) Wyzeruj (bezpowrotnie kasuje dane) dysk programem MHDD lub Vivard lub innym https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1332894.html

Potem wepnij tylko ten dysk na którym chcesz instalować system oraz JEDEN CD DVD włóż CD instalacyjne w BIOS ustaw start z CD DVD jako pierwszej i opcje poszukiwania systemu na innych nośnikach jeśli nie znajdzie w pierwszym

Potem dopiero jak już system będzie uruchomiony możesz podpinać resztę urządzeń.
  • REKLAMA
  • #6 6915977
    Wesker83
    Poziom 10  
    wszystkie urządzenia czyli co? mam grafike zintegrowana na plycie wiec za bardzo nie mam czego wyjmowac...
  • #7 6915987
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Wszystkie urządzenia IDE Dyski CD DVD inne niż HDD który będziesz zerował i Cd z ,którego będziesz startował.

MHDD pracuje z dyskami Master opis podałem do zerowania opisy MHDD na elektrodzie .
  • #8 6915992
    Wesker83
    Poziom 10  
    ok, już sprawdzam w takim razie, dzięki

Dodano po 47 [minuty]:

Niestety nic nie moglem zrobic, nie chce odpalic mi dyskietki i plyty, co chwile sie wiesza w biosie, że nawet nie mogę pójść dalej...

Nawet po ponownym uruchomieniu pojawił się znaczek biosa ale rozmazany, sprawdziłem wszystkie kable czy wszystko dobrze dochodzi al tu bez problemów, nie wiem co jest grane ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego WD 160GB, który po formacie i ustawieniu bootowania z napędu CD-ROM przestał reagować. Po wymianie płyty głównej, pamięci RAM i karty graficznej komputer trafiał do serwisu, gdzie podłączono dysk zewnętrznie przez USB i skopiowano dane. Po sformatowaniu dysku i próbie reinstalacji systemu komputer nie uruchamia się z CD-ROM, BIOS się zawiesza, a klawiatura przestaje działać, nawet po podłączeniu nowej. Wymieniono taśmy IDE do dysku i napędu CD-ROM oraz testowano różne konfiguracje pamięci RAM. Zalecenia obejmują odłączenie wszystkich urządzeń IDE poza dyskiem i napędem CD, ustawienie w BIOS trybu IDE dla SATA (jeśli dotyczy), użycie narzędzi MHDD lub Vivard do zerowania MBR i dysku, a następnie ponowne podłączenie urządzeń po udanym starcie systemu. Pomimo prób resetu BIOS przez wyjęcie baterii i testów z bootowaniem z dyskietki lub płyty startowej MHDD, problem z zawieszaniem się BIOS-u i rozmazanym obrazem pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA