logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się systemu Win98 na Athlon 1,8 z płytą Abit KD7 - przyczyny?

Tomekawa 03 Cze 2004 21:02 995 7
REKLAMA
  • #1 674175
    Tomekawa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich
    Mam straszny problem zaczne od początku płyta abit kd7 proc athlon 1,8 512 ram ddr problem polega na tym ze po starcie kompa musze go ze 3 razy restartowac na twardo bo po uruchomeniu systemu win98 zawis tak ze nic nie reaguje mysz klawisze total zero jak juz mi sie uda ze ruszy to na dysku są jakie dziwne pliki o nazwie "DZ>asch" i o rozmiarze 0 bywa ich 5 czasem 7 raz zwariowała karta dzwiekowa ale po restarcie bło OK
    dodam jeszcze ze w nim jest drugi dysk tez z systemem win98 i jest to samo wiec nie wina systemu .
    grafika ati radeon 9200
    siec planet rtl8139
    dzwiek sb128
    pixel xcapture
    POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 674351
    mlosse
    Poziom 13  
    sprawdź pamiątki
  • REKLAMA
  • #3 675333
    Tomekawa
    Poziom 14  
    Pamiec jest w jednej kosci 512mb pc 400 jak ją sprawdzic
  • REKLAMA
  • #5 675484
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    czy nagle zaczeło sie to dziać czytez tak już jest od momentu złożenia kompa? jeśli nagłe to proponuje wyciągnąć pamięc, karty i przeczyścić styki. poprawić taśmy ide(wyciągnąć włożyć z powrotem) jeśli nie odniesie żadnego skutku format dysku i instalacja. pamięc sprawdza sie biorąc kośc pamięci do kolegi i niego włacza sie komputer na tej pamięci. oraz włożenie u siebie pamięci od kolegi i sprawdzeniu reakcji kompa czy wciąz to samo sie dzieje.
  • #6 676396
    Tomekawa
    Poziom 14  
    Zaczeło sie nagle i dodam jeszcze ze nie jestem w stane zainstalowac via pack po zainstalowaniu i restrcie odrazu wisi oraz jak puszcze instalke obojętnie jakiego programu do 99% rozpakuje go w 2 do 3 sekund a na ostatni procent czekam nawet do 10 minut
  • REKLAMA
  • #7 676468
    Wujek Dobra Rada
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    przeskanuj calosc antyvirem, oraz ad-aware, jezeli nic nie pomoze zerob format...
    przedtem spr napiecia jakie daje zasilka i temp cpu...
  • #8 677929
    Tomekawa
    Poziom 14  
    wyciągłem z kompa sieciówke i SB 128 doinstalowałem siec i muze na płycie i o dziwo zawiesza sie rzadziej ale tez sie zawiesza zasilania sprawdziłem są OK ale za to mam teraz znowu ciekawy efekt jak włącze IE i zamkne to przez około 2 minuty niemoge nic otworzyc tak jak by wisiał ale mysz sie rusza po pewnym czasie komp rusza i działa (jesli nie zawisnie ) do czasu jak znów uruchomie IE lub Out lock
    Prosze o porady bo mnie ten komp dobija cza bedzie kupic kalklator on przynajmniej nie wiesza sie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się systemu Windows 98 na komputerze z procesorem Athlon 1,8 GHz i płytą główną Abit KD7. Po uruchomieniu systemu konieczne są wielokrotne twarde restarty z powodu całkowitego zawieszenia (brak reakcji myszy i klawiatury). Na dysku pojawiają się pliki o nazwie "DZ>asch" o zerowym rozmiarze. Problem występuje niezależnie od dysku i systemu, co wyklucza uszkodzenie samego Windows 98. W konfiguracji znajdują się: karta graficzna ATI Radeon 9200, karta sieciowa Planet RTL8139, karta dźwiękowa Sound Blaster 128 oraz urządzenie Pixel XCapture. Podejrzewane są uszkodzenia pamięci RAM (512 MB DDR PC400), zalecane jest przetestowanie jej programem Memtest86 oraz sprawdzenie styków i taśm IDE. Po wyjęciu karty sieciowej i karty dźwiękowej problem zawieszania się zmniejszył, ale nadal występuje. Dodatkowo po zamknięciu Internet Explorera system przez około 2 minuty nie reaguje na otwieranie innych aplikacji, mimo że kursor myszy się porusza. Sugerowane jest przeskanowanie systemu antywirusem i Ad-Aware, sprawdzenie napięć zasilacza oraz temperatury procesora. W przypadku braku poprawy rekomendowany jest format dysku i ponowna instalacja systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA