logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się systemu Win98SE przy operacjach na plikach po formacie - co robić?

Xan-dark_elve 05 Sie 2004 21:36 4910 49
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Windows 98 SE chwilowo zawiesza się przy operacjach na plikach po świeżej instalacji i jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobne jest, że system jest przeciążony przez zbyt wiele uruchomionych składników oraz/lub ma problem ze sterownikami dysków i kontrolera IDE, więc trzeba zacząć od odciążenia startu systemu i sprawdzenia sterowników [#784967][#785938] Usuń z autostartu i zintegrowania z Explorerem zbędne wpisy FlashGeta, a także sprawdź, ile masz wolnych zasobów systemowych; przy 54% wolnych zasobów forumowicz uznał to za za mało i sugerował wyłączenie FlashGeta oraz firewalla do testu [#784967][#785938] Upewnij się też, że dyski pracują w trybie DMA/UDMA, a nie PIO, i że sterowniki do płyty głównej oraz kontrolera HDD są poprawnie zainstalowane; jeśli po doinstalowaniu najnowszych sterów do dysków poprawa już była, to właśnie tam trzeba szukać dalej [#779416][#786475][#787015] Jeśli problem nie zniknie, sprawdź też taśmy i podłączenie dysków, bo uszkodzona albo źle wpięta taśma IDE może powodować spowolnienia podobne do opisywanych [#794378]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 779384
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Cześć.

Mam następujący problem. Zformatowałem dysk... zainstalowałem Win 98 SE... i wszystkie potrzebne sterowniki do hardware-u oraz kilka dodatkowych programów... [CDex, AGP Guitar Tuner, Codec Pack 4 in 1, FFDShow, Sygate Personall Firewall PRO, Stickies [karteczki naklejane na pulpit], GG, MS Office, Winamp 5, Flash, WinRAR i parę mniejszych progsów.

Mój problem plega na tym, iż podczas wykonywania jakiejkolwiek operacji, np. usówanie 3 plików z folderu, system zatrzymuje się na jakąś chwilkę, [tylko jeżeli działam w folderze gdzie usówam pliki] i potem działa dalej... jeżeli próbuję np. przeciągnąć w chwili zatrzymania jakieś okno, "przylepia" mi się ono do pulpitu jedno obok drugiego w rezultacie czego cały ekran szybko staje się zamazany... chwilę taki stan rzeczy sie utrzymuje, a potem działa wszystko normalnie...

Co się dzieje ? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem, na dodatek po formacie i ładnym postawieniu systemu :|. Dodam, iż mam procka Athlon XP 1,8 GHz na płycie Abita KG-7 RAID.

Poprawiono tytuł :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    j.
  • REKLAMA
  • #2 779416
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    moze system nie skapnal sie, ze nie ma uzywac trybu PIO dla dyskow... sprawdz to we wlasciwosciach kontrolera.
  • #3 779424
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    W "transfer mode settings" mam wszędzie "DMA if possible" czy tak ma być ? Bo jest jeszcze opcja "PIO only"
  • #4 779434
    djbolo
    Poziom 31  
    nigdy "PIO only"! :) mialem cos podobnego z nagrywarka, gdzie niby pracowala w DMA ale tak na serio w PIO. nic nie pomoglo procz formata... moze ktos inny pomoze, ja powiedzialem co wiedzialem

pozdrawiam
  • #5 779468
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    nie w tym miejscu szukasz...wejdź w menedżeże urządzeń w stacje dysków zaznacz odpowiedni dysk i tam włącz DMA,jeżeli nie jest zaznaczone...no chyba że to inny problem.
  • #6 779538
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Jeżeli ktoś nadal to czyta i wie jak mi pomóc to niech zacznie od czytania 1 postu, bo te kolejne to niestety nie takie rozwiązanie :|
  • REKLAMA
  • #7 779560
    DoctorX
    Poziom 23  
    to może wyłączaj po kolei niepotrzebne programy z tray'a i jak problem zniknie będziesz miał prosty wniosek.
    BTW
    1.próbowałeś zmieniać jakies sterowniki?
    2.sprawdziłeś konflikty urządzeń?
    3.testowałeś kompa programami diagnostycznymi?
  • #8 779570
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Niepotrzebne programy z traya ? YASNE... w trayu mam:
    Harmonogram zadań
    Ikonkę głośności
    Ikonę od klawiatury multimedialnej
    Ikonę od SB
    Ikonę od Firewalla
    GG
    Winamp... i tyle.

Zmieniać stery ? Hmmmmmm... przydałby mi się VIA Service pack najnowszy, ale nie wiem skąd go wziąść bo na stronie VIA są setki jakichś dziwnych sterów :|

Programy diagnostyczne ? Hm... użyłem skanera on-line do virów i czysto... ponadto CWShredder i też czysto...

PS. Nie mam Kaaz i innych badziewi... tak jak mówiłem... system po czystej instalce.
  • #9 779576
    djbolo
    Poziom 31  
    instalowales w ogole sterownik od kontrolera dyskowego? bo to mi nadal dziwnie "pachnie" pracą dysk(u/ow) twardych.
  • #10 779597
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    No pewnie. 1 rzeczą jaką się intaluje są stery od głównej i dysków... tak też i ja zrobiłem. Ponawiam prośbę... gdzie mogę znaleźć najnowszy VIA Service Pack ? Dokładny link proszę.

A tak BTW: To napewno o dyski chodzi ?

Dodam iż np. teraz minimalizuję winampa do traya... klikam na tray żeby go zmaksymilizować i nic... nie pojawia się... wrrrrrrr...

Zainstalowałem Directa X 9c... i najnowszy VIA Service Pack... nadal nic :|. PLZ HELP !!! :lol:

PS. Czy jak nainstaluje winde na winde jeszcze raz to DX 9c mi zostanie :?:
  • #11 779735
    DoctorX
    Poziom 23  
    dx nie zostanie,tylko będzie zastąpiony tak jak reszta aplikacji systemowych,zresztą mogą być rózna chocki-konflikty wersi itp.
    problem przywracania aplikacji :
    zminimalizuj - kliknij prawym klawiszem daj przywróć i jak się pojawi to od tej powy przywracanie będzie działać...zawsze jakieś wyjście to jest.
  • #12 779786
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jakie programy pracują w tle? Co jest naprawdę w startupie (nie w folderze Autostart z Menu Start > Programy)
    Poczytaj ten temat:
    Robert B napisał:
    Niektórym przegląd procesów pomógł... :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic113508.html]
  • REKLAMA
  • #13 780155
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    W startupie jest coś takiego... a okienka nadal się przylepiają :twisted:

Ponadto CTRL+ALT+DEL = Procesy:

Ahqtb -----\ Tych 2 programów nie ma na liście procesów na
    Mmkbd ---/ tamtych stronach :|. Co to jest ?
    Stimon - MS, tutaj looz
    Systray - wiadomo co :P
    Załączniki:
    • Zawieszanie się systemu Win98SE przy operacjach na plikach po formacie - co robić? zrzut.jpg (116.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 780167
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Xan-dark_elve napisał:
    W startupie jest coś takiego... a okienka nadal się przylepiają :twisted:

Wiele trojanów. w tym wszystkie CWS-y maskują się tak, że nie zobaczysz ich w ten sposób, jaki wybrałeś. Użyj programu hijackthis.exe (na Elektrodzie) - wciskasz SCAN, a potem SAVE LOG. Log jest plikiem tekstowym i możesz go wkleić do postu na Elektrodę. Jeżeli nie chcesz wklejać, to sam popatrz dokładnie, co tam jest załadowane. Hijackthis pokazuje również wpisy do rejestru, więc jego informacja jest pełniejsza niż wielu innych narzędzi. Polecam przyzwyczaić się do tego programiku, bo bywa niezastąpiony.
    W Twoim przypadku, jednak sprawdziłbym sterowniki do karty graficznej. Nie piszesz, jaką masz, ale sam twierdzisz, że problemy dotyczą również wyświetlania. Dla kart nVidia użyj Detonatora. Potem zainteresowałbym się procesem, który zżera moc komputera (zajzryj do wydajności systemu, ile tam jeszcze zostało?). Na koniec, sprawdź, jaką wydajność mają Twoje dyski twarde. (Niezłym testerem jest program Nero.). Może to ich wolny transfer spowalnia pracę systemu.
  • #15 780234
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    propo maskowania się trojanów.... wszystkie wirusy są pisane tak aby maksymalnie długo maskowały swą obecność w systemie... tak ludzie piszą takie "CIHy".... to na tyle :)

Może zadam głupie pytanie... ile operacji wykonujesz "na raz"??
    Pozdrawiam
  • #16 780260
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam!
    Moim zdaniem można by było, wpierw stwierdzić czy problemem nie jest jak sugerowali koledzy jakiś proces (nie powołany). W win98SE nie ma programu takiego jak w XP gdzie można obserwować procesy uruchomione i ich wpływ na obciążenie pamięci. Propozycja - zainstalować jakiś program który wyświetlił by procesy ilość zajętej pamięci przez nie i obciążenie procesora jest tego pełno w necie. Jak nie chce ci się szukać to z stronu CHIP-a czy inne (może być płyta CHIP) zainstaluj Norton SystemWorks - tam jest program Monitorujący procesy, jeśli nie znajdziesz tam nic wtedy kombinuj z sterownikami (mieszanka sterami powoduje bagno, które kończy się reinstalacją).
    Na >koniec< UWAGA wymontuj : kartę dźwiękową sieciową modem zostaw tylko grafikę - zobacz wtedy co się będzie działo.
    Pozdrówko
  • REKLAMA
  • #17 781193
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Mam taki sam problem, tylko u mnie zanim okienko się odświeży mija kilkanaście minut, i przy poleceniu "odśwież" też staje z zawartością. Występuje to tylko po kilkugodzinnej pracy z kompem, lub usuwaniu tak dużej liczby plików, że zapychają się zasoby systemowe. Podejrzewam u siebie temperaturę, bo sprawdzałem system MSConfigiem i antywirami/antytrojanami.
  • #18 781194
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    hijackthis.exe <-- super, ale jak to znaleźć... może jakś link, bo na tej elektrodzie jeszcze nie nauczyłem się gdzie co znaleźć :P

Detoantory najnowsze... Karta GF3 Ti 500 [nie produkowana już] z Advanced Tranform & Lightning etc.

Ile operacji na raz... ? Hmmm... ze 3-5 [przynajmniej narazie...], ogólnie to więcej, ale póki mam ten problem to tylko tyle.
  • #19 781588
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Logfile of HijackThis v1.97.7
    Scan saved at 12:05:23, on 04-08-07
    Platform: Windows 98 SE (Win9x 4.10.2222A)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
    C:\WINDOWS\SYSTEM\KERNEL32.DLL
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSGSRV32.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MPREXE.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\mmtask.tsk
    C:\WINDOWS\SYSTEM\MSTASK.EXE
    C:\PROGRAMY\I-NET\SYGATE PERSONAL FIREWALL PRO\SMC.EXE
    C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE
    C:\WINDOWS\TASKMON.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\SYSTRAY.EXE
    C:\PROGRAM FILES\SAMSUNG MULTIMEDIA KEYBOARD\MMKBD.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\STIMON.EXE
    C:\PROGRAM FILES\CREATIVE\SBLIVE\AUDIOHQ\AHQTB.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\DDHELP.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\WMIEXE.EXE
    C:\PROGRAMY\I-NET\GADU-GADU\GG.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\WBEM\WINMGMT.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\SPOOL32.EXE
    C:\PROGRAMY\I-NET\FLASHGET\FLASHGET.EXE
    C:\WINDOWS\SYSMON.EXE
    C:\PROGRAMY\MUZYCZNE\WINAMP\WINAMP.EXE
    C:\WINDOWS\SYSTEM\PSTORES.EXE
    D:\DOWNLOADS\HIJACKTHIS.EXE

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyServer = 192.168.0.1:8192
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = C:\WINDOWS\SYSTEM\OOBE\BLANK.HTM
    R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: (no name) - {A5366673-E8CA-11D3-9CD9-0090271D075B} - C:\PROGRAMY\I-NET\FLASHGET\JCCATCH.DLL
    O3 - Toolbar: FlashGet Bar - {E0E899AB-F487-11D5-8D29-0050BA6940E3} - C:\PROGRAMY\I-NET\FLASHGET\FGIEBAR.DLL
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\SYSTEM\MSDXM.OCX
    O4 - HKLM\..\Run: [ScanRegistry] C:\WINDOWS\scanregw.exe /autorun
    O4 - HKLM\..\Run: [TaskMonitor] C:\WINDOWS\taskmon.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SystemTray] SysTray.Exe
    O4 - HKLM\..\Run: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\SYSTEM\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\SYSTEM\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
    O4 - HKLM\..\Run: [Multimedia Keyboard] "C:\Program Files\Samsung Multimedia Keyboard\MMKBD.EXE"
    O4 - HKLM\..\Run: [HPDJ Taskbar Utility] C:\WINDOWS\SYSTEM\hpztsb03.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Zasobnik systemowy] SysTray.Exe
    O4 - HKLM\..\Run: [SmcService] C:\PROGRAMY\I-NET\SYGATE~1\SMC.EXE -startgui
    O4 - HKLM\..\Run: [StillImageMonitor] C:\WINDOWS\SYSTEM\STIMON.EXE
    O4 - HKLM\..\Run: [AudioHQ] C:\Program Files\Creative\SBLive\AudioHQ\AHQTB.EXE
    O4 - HKLM\..\RunServices: [LoadPowerProfile] Rundll32.exe powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme
    O4 - HKLM\..\RunServices: [SchedulingAgent] mstask.exe
    O4 - HKLM\..\RunServices: [SmcService] C:\PROGRAMY\I-NET\SYGATE PERSONAL FIREWALL PRO\SMC.EXE
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\PROGRAMY\I-NET\GADU-GADU\GG.EXE" /tray
    O4 - Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE
    O8 - Extra context menu item: Ściągnij przy pomocy FlashGet'a - C:\PROGRAMY\I-NET\FLASHGET\jc_link.htm
    O8 - Extra context menu item: Ściągnij wszystko przy pomocy FlashGet'a - C:\PROGRAMY\I-NET\FLASHGET\jc_all.htm
    O9 - Extra button: Related (HKLM)
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links (HKLM)
    O9 - Extra button: FlashGet (HKLM)
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: &FlashGet (HKLM)
    O16 - DPF: {E7544C6C-CFD6-43EA-B4E9-360CEE20BDF7} (MainControl Class) - http://skaner.mks.com.pl/SkanerOnline.cab
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\VxD\MSTCP: Domain = Młodych.
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\VxD\MSTCP: NameServer = 195.114.161.61,195.114.181.130,213.17.150.194

OK to tyle... co mam wywalić ?
  • #20 781592
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    jak dla mnie to winne jest to że instalujesz za dużo softu, nie instaluj sterowników od płyty, chyba że masz jakieś zintegrowane z nia uządzenia których chcesz uzywać. sprawa 2, sys win 98se był projektowany do pracy kiedy jeszcze nikt nie myślał o komputerach z procesorami żędu GHZ, moge cię zapewnić iż to ze ci się komp przycina to wina tego że system ma konfliokt z którymś sterownikiem. ja kedyś zainstalowałem stery od kontrolera dysku, skończyło się to tak że miałem transfer 1,5mb(nero)a normalnie mam koło 40/50mb. odinstalowanie ich może nie poskutkowac, nie wiem czy nie będzie konieczna reinstalacja win. Pozdrawiam
  • #21 781603
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    To nie zmienia faktu że nie wiem co wywalić... niemniej jednak stery nie mają konfliktu... a przy wcześniejszych DOKŁĄDNIE takich samych reinstalacjach WinShitu wszystko chodziło pięknie... z TAKĄ samą ilością softu, a może i większą nawet... pozatym są to programy które są mi niezbędne.
  • #22 781630
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Skoro wcześniej wszystko działało dobrze, to poszukiwania rozpocząłbym od HARDWARU :!: Może podkręcałeś procka, może się zbyt grzeje, ustawienia w BIOSIE też moga być. Człowieku jest to problem trudny i czasochłonny do rozwiązania, a Ty (z czałym szacunkiem) szukasz gotowych rozwiązań. Z tego co widzę to niewiele kombinowałeś, a oparcia szukasz jedynie w forumowiczach. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy :!:
  • #23 781636
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    ja już się zdążyłem przekonac że komputery żyją własnym życiem, i nie zawsze robią to co powinny robic w danej sytuacji. Pozatym niesądze żeby sterowniki do kontrolera dysku były niezbędne do funkcjonowania skoro win ma własne które na 100% działają
  • #24 781642
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Oj kombinowałem wiele... w Biosie ustawiłem Deafult [czy jakkolwiek się to pisze]...

Hardware... hmmm... stery instalowałem w odpowiedzniej kolejności... kilka razy wywalałem i instalowałem po każdym komponencie z osobna w róznych kolejnościach, różne stery [oczywiście od momentu pojawienia się problemu]...

Procesor jest domyślnie ustawiony na 1,8 - 0 podkręcania...

Temeratura... stała 52 stopnie [to dlatego bo jest w szafce, ale bez obodowy :P].

Ponadto wszelakie testy i inne fibrygałki :|. Więc jednak NIE TYLKO czekam na gotowe rozwiązani ale też i działam :).

O mam jeszcze jedno pytanie TYPOWO do forumowiczów [może ktoś sie z tym zetknął], a mianowicie: czy zamntowanie dysku twardego do góry nogami [tzn. np. w Samsungach elektroniką ku górze] ma jakiś wpływ na jego działanie :?:
  • #25 781647
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    O mam jeszcze jedno pytanie TYPOWO do forumowiczów [może ktoś sie z tym zetknął], a mianowicie: czy zamntowanie dysku twardego do góry nogami [tzn. np. w Samsungach elektroniką ku górze] ma jakiś wpływ na jeo działanie ?
  • #26 781651
    djbolo
    Poziom 31  
    tak
    wedlug wielu opinii skraca zywotnosc o 50%
  • #27 781824
    DoctorX
    Poziom 23  
    Według mojej opinii nie ma to w nowych dyskach znaczenia...wręcz może być lepiej dla elektroniki dysku bo wtedy chłodzenie lepsze,ale dla mechaniki ? no może dla niektórych faktycznie źle się może skończyć choć nie słyszałem o takim przypadku.U mnie bokiem stoi 20GB Seagate od pół roku i nic działa...póki co ;)
  • #28 781917
    Xan-dark_elve
    Poziom 16  
    Seagate... a ja mam Samsunga :[
  • #29 781949
    wiesław bobel
    Poziom 11  
    czasami system podczas instalacji morze się źle zainstalować , z jakimiś błendami lub sterowniki od grafiki są źle zainstalowane lub direkx niewspółgra z kartom zainstaluj nowy. :wink:
  • #30 782724
    DoctorX
    Poziom 23  
    ach juz nie wspomnę,że winda 98 ma problem jak sie jej pokaze wiecej niz 64MB RAM,ale to odrzucamy bo mowiles ze wczesniej pracowalo ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po formacie i instalacji systemu Windows 98 SE pojawia się problem z chwilowym zawieszaniem się systemu podczas operacji na plikach w określonych folderach, objawiający się m.in. "przylepianiem" okien i zamazywaniem ekranu. Użytkownik zainstalował sterowniki do płyty głównej, dysków twardych oraz karty graficznej (NVIDIA GeForce3 Ti 500), a także VIA Service Pack i DirectX 9c. Dyski to 2x60 GB Samsung, pamięć RAM 512 MB DDR Kingston. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak nieprawidłowe ustawienia DMA/PIO dla kontrolera dysków, konflikty sterowników, obecność niepotrzebnego oprogramowania (np. FlashGet), niskie zasoby systemowe, obecność ukrytych procesów lub malware, a także potencjalne problemy sprzętowe (np. uszkodzone taśmy IDE, montaż dysku "do góry nogami" mogący skracać żywotność). Zalecano wyłączenie zbędnych programów z autostartu, użycie narzędzi diagnostycznych (HijackThis, Norton SystemWorks), aktualizację systemu i sterowników, a także sprawdzenie fizycznego podłączenia dysków. Wskazano, że Windows 98 SE ma ograniczenia przy większej ilości RAM i nowoczesnym sprzęcie, co może powodować konflikty i spowolnienia. Ostatecznie problem może wymagać dalszej diagnostyki sprzętowej lub rozważenia migracji na nowszy system operacyjny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA