logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę Car Audio 360W z SG3525 i IRFP044N?

panterka 21 Sie 2009 23:27 6545 7
REKLAMA
  • #1 6919331
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Cześć pracuję obecnie nad przetwornicą do wzmacniacza samochodowego o mocy min. 2 x 80W. Całość robię pod obudowę Alpharda MF-2s. Chcę aby sama przetwornica osiągała 360W przy napięciu wyjściowym ±30V.
    Jako układ sterujący dam SG3525, w układzie zaczerpniętym z przetwornicy z Elektora 600W ze stabilizacją napięcia i częstotliwością pracy coś pomiędzy 30-50kHz.
    Na razie mam transformatorek ze wzmacniacza Alpharda, wymiary 38,1x19 i wysokość 12,7mm, na płytce będzie zapas miejsca na troszkę większy.
    Tranzystory mocy wybrałem IRFP044N, sugerowałem się niskimi pojemnościami przełączania.
    Po rozmowach z jednym forumowiczem uzgodniliśmy ilości optymalnych uzwojeń - pierwotne 2x5zw i wtórne 2x17zw. Przyjęliśmy prąd w najgorszym wypadku 36A i przekroje uzwojeń: 2 x 3,6mm ² i wtórne 2 x 1,2mm².
    Trochę problemów mam z dławikiem wyjściowym, bo miejsca na płytce brak, pozostaje chyba tylko ETD29, czekam na uwagi sugestie w tej sprawie.
    Pojemności wyjściowe 4 x 1500uF Panasonic FC + 2 x 220uF Panasonic HFZ. Po stronie pierwotnej 2 x 2200uF FC.
    W załączniku płytka po wstępnych poprawkach, obecnie tylko część mocy. Czeka mnie jeszcze rozdzielenie połączeń DREN-transformator dla poszczególnych tranzystorów, aby łączyły się tylko przy transformatorze. Dołożenia gasików przy tranzystorach , ich wartości jeszcze nie znane.

Będę pokazywał tu moje postępy nad tym projektem, czekam na sugestie i uwagi.

• REKLAMA
  • #2 6920897
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Domyślam się że chodzi ci o tranzystory IRFZ44N, a jeśli nie to poproszę o link do noty katalogowej tranzystorów które chcesz zastosować.

Całkowicie pomyliłeś część pierwotną z wtórną, wszystko powinno być na odwrót.

Nie jestem specjalistą od rdzeni i obliczania ich prądu nasycenia i indukcyjności. Ja używam rdzeni proszkowych, a jeśli już zastosuję rdzeń ferrytowy na dławik, robię pomiary tych dwóch parametrów i na ich podstawie ustalam szerokość szczeliny ;)

Niepotrzebnie robisz złącza na brzegach płytki. Planuj rozłożenie złącz pod względem optymalizacji płytki, żeby wszystko ładnie się zmieściło i dobrze pracowało. Co za różnica w którym miejscu płytki wchodzą kable zasilające? Unikniesz chociażby tej wielkiej zwory na ujemnym biegunie (masie) zasilania przetwornicy.
    Oczywiście warto rozdzielić ścieżki prądowe drenów w celu wyrównania prądów w każdej parze tranzystorów, ale trzeba wtedy zastosować po jednym gasiku na każdy tranzystor, czyli w sumie 4 gasiki. Na początek użyj 22Ω/1W + 10nF, potem tylko koryguj ich wartości na podstawie odczytów z oscyloskopu ;)
    W ogóle to powinieneś już teraz przemyśleć umiejscowienie sterownika i ścieżki sterujące tranzystorami mocy, bo potem okaże się że będziesz musiał zmieniać całą płytkę :(
  • REKLAMA
  • #3 6921133
    panterka
    Poziom 21  
    Poprawiłem, nie wiem o czym myślałem pisząc posta, że taki byk się wkradł.

Chodzi mi o takie tranzystory:
    http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfp044n.pdf

Sterownik będzie w lewej części płytki, w prawdzie do jednej pary tranzystorów będzie bardzo blisko, to do drugiej będę chyba zmuszony poprowadzić kabelkiem.

• REKLAMA
  • #4 6921178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 6921669
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    IRFP064N ma 2.5 raza mniejszą Rdson od 044N ale prawie trzykrotnie większy ładunek Qt... Z jednej strony znacząco niższe straty na Rdson (ok. 9W na tranzystor dla najgorszego warunku i Tj = 100 stopni) a z drugiej - kłopotliwe sterowanie, żeby na przełączaniu za dużo nie stracić. Ale za to wystarczy po jednym na stronę a to już jest coś, o co warto trochę się potłuc.
  • #6 6921786
    panterka
    Poziom 21  
    I chyba zrobię tak jak radzi RoMan, po jednym IRFP064N. Będzie płytkę prościej zaprojektować tak, że będzie jakoś to wyglądało.
    Nie wiem czy dobrze myślę, ale 2szt. 044N potrzebowały by podobnego ładunku co jeden taki 064N.
    Będą sterowane i tak z driverów na BD139/140 więc prądu nie powinno im zabraknąć.

24.08.2009
    No i tak się prezentuje nowa płyta, jeśli nie ma zastrzeżeń to biorę się za część sterującą. Zastanawiam się jeszcze czy nie zewrzeć minusa tranzystorów z minusem gniazda wejściowego, zworka z blachy miedzianej oczywiście zostanie.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6947654
    Qwet
    Poziom 33  
    Ocena: 180
    Obejrzałem płytkę i zastrzeżeń nie mam. Ścieżki przełączania bramek poprowadziłeś prawidłowo.
    Nie powinieneś podłączać na płytce masy gniazda zasilania ze źródłami mosfetów - stracisz symetrię kluczy. Możesz prowadzić masowy kabel zasilający bezpośrednio do mosfetów, tam gdzie teraz wchodzi zwora-gigant.
    Oczywiście wszystkie ściezki prądowe musisz pogrubić, przynajmniej te po stronie pierwotnej. No chyba że grubość miedzi na płytce przekracza 100µm, wtedy nie musisz pogrubiać :)

Dodano po 6 [minuty]:

Zastosowanie L1 szeregowo w zasilaniu spowoduje znaczne obciążenie kondensatorów C2 i C3. Musisz tam koniecznie dać Low ESR, inaczej szybko odparują.
  • #8 6948378
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Projekt przetwornicy Car Audio o mocy 360W zasilającej wzmacniacz samochodowy 2 x 80W, realizowany na bazie układu sterującego SG3525 i tranzystorów mocy IRFP044N, wymaga korekty w doborze uzwojeń transformatora – pierwotne i wtórne powinny być zamienione miejscami. Zalecane jest stosowanie tranzystorów IRFP064N ze względu na niższy opór Rdson, mimo większego ładunku bramki Qt, co wpływa na sterowanie. Sterowanie tranzystorów realizowane jest przez driver BD139/140. Projekt płytki PCB uwzględnia optymalizację rozmieszczenia elementów i ścieżek prądowych, z zaleceniem rozdzielenia masy gniazda zasilania od masy źródeł MOSFET-ów dla zachowania symetrii kluczy. Dławik wyjściowy planowany jest na rdzeniu ETD29 z uwagi na ograniczenia przestrzenne. Kondensatory wyjściowe to 4 x 1500µF Panasonic o niskim ESR, co jest istotne dla stabilności i trwałości układu. Częstotliwość pracy przetwornicy ma być w zakresie 30-50 kHz. Wskazano również konieczność pogrubienia ścieżek prądowych po stronie pierwotnej transformatora oraz zastosowania gasików na drenach tranzystorów dla wyrównania prądów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA