logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy-uszkodzenie wywolane odwrotnym podlaczeniem Zasi

azwirekb 05 Cze 2004 00:20 2096 14
  • #1 676177
    azwirekb
    Poziom 1  
    Czesc Mam problem i wynikajace zniego pytanko a konkretnie to chodzi o 40GB dysk twardy Samsung SV4084H, ktory to przestal dzialac po odwrotnym podlaczeniu zasilania tzn zamiast 5V bylo 12V i odwrotnie :( . Wydaje mi sie, padla elektronika na dysku i to jest zrodlem nie dzialania urzadzenia, wiec mam pytanie:
    1) czy po wymanie calego podzespolu elektronicznego elektronicznego dolaczonego na plytce od spodu dysku twardego wszystko bedzie dzialac ok??
    2) czy moze ta zamiana napiecia mogla spowodowac dalej idace uszkodzenia??
    3) czy jest jakis element na tej plytce elektronicznej zabezpieczajacy moze przed taka sytuacja i wystarczy go wymienic na sprawny??
    4) czy ma ktos na sprzedaz albo czy wie gdzie mozna sie najszybciej inajlepiej w miare niskim kosztem zaopatrzyc w ta elektronike do dysku??
    Z gory wielkie dzieki za pomoc i rady , pozdr Zwirek
  • #2 676194
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Tak jak wymienisz cala elektronike powinno byc ok.
  • #3 676255
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    moim zdaniem w takiej sytuacji pada tylko elektronika i nic więcej.
    Najlepiej, aby "nowa" elektronika była jak najbardziej zbliżona do twojej oryginalnej tzn. identyczna wersja firmware, ta sama partia produkcji, podobna data produkcji itp.
    Poszukaj np. wśród kumpli, w pracy itp. lub na Allegro w dziale Uszkodzone.

Oczywiście nie ma pewności, że po wymianie elektroniki dysk ruszy na 100%, no i czy takową elektronikę znajdziesz. Zadaj sobie pytanie, czy gra jest warta zachodu, czy może lepiej kupić nowy, pojemniejszy dysk.
  • #4 676260
    taniel
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    cze
    elektryka powinna być wporządku,
    może to nie jest rada ale powinneś większą uwagę zwracać na sposób podłaczania (taśma , zworki , ... itd)
    jak chcesz tanio załatwić sobie części do kompa lub innego sprzętu to zapodaj na ALLEGRO,

pare rzeczy już tam kupiłem tanio i sprawdziły się,

powodzonka w rozwiązaniu problemu
  • #5 1072373
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    witam
    zapewne padly tylko diody shottky na zasilaniu
    one sa tam po to zeby wlasnie zabezpieczac przed takimi akcjami

podrawiam
    mancymonek
  • #7 1072536
    mancymonek
    Poziom 20  
    witam
    ja mowilem o zabezpieczeniu elektronicznym przewidzianym przez producenta
    a kolega widze probuje mnie zdolowac
    niestety niedam sie tak latwo

pozdrawiam
    mancymonek
  • #8 1072593
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Koledzy zapomnieli, że wewnątrz dysku jest wzmacniacz czy coś takiego (układ scalony w pobliżu ramienia z głowicami) do głowic i jeżeli niema żadnego zabespieczenia w postaci wspomnianych diod to poleciały wszystkie ukady scalone łącznie z nim.
  • #9 1073207
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    mancymonek napisał:
    witam
    ja mowilem o zabezpieczeniu elektronicznym przewidzianym przez producenta
    a kolega widze probuje mnie zdolowac
    niestety niedam się tak latwo

zabezpieczone to jest i owszem czesto 12v :) - tyle ze tu zabezpieczenie
    na niewiele sie zda bo zamiast 12v bylo 5v wiec nie mialo szansy zadzialac , za to zamiast 5 pojawilo sie 12v .Poza tym do zabezpieczania nie wykorzystuje sie schotek (bo te moglyby chronic co najwyzej przed odwrotna polaryzacja) tylko transile ewentualnie zenerki wiekszej mocy.
  • #10 1073229
    mancymonek
    Poziom 20  
    witam
    a mozesz napisac jaki producent dyskow zabezpiecza elektronike transilami i zenerami ( podaj modele dyskow najlepiej )
    bo te dyski co przez moje rece przechodza to maja tylko shottky
    wiec jakos nie wiem co ci odpisac

pozdrawiam
    mancymonek
  • #11 1073305
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    przychylam sie do zdania kolegi ancymonek. Chociaż diodki najczęsciej działają wtedy, jak już jest po herbacie :(
    Ryzyko przekładki elektroniki istnieje - nieraz bywa (na szczęście rzadko) że pali się nowa elektronika wsadzona do dysku po awarii. Także życzę szczęścia przy przekładce. Pozostałe informacje dot. firmware i in. podali koledzy powyżej.

Pozdr
  • #12 1073465
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    prosze bardzo seagate model U5 smt marking code BUF co wg
    http://www.angliac.com/NewBookPDF/Suppressors/543_544.pdf
    odpowiada jednokierunkowemu transilowi smbj13a o napieciu zadzialania 14.4V wspolczucie dla twoich klientow jesli wstawiasz im schottki :( i co sie pozniej dziwic ze tyle sprzetu po domoroslych "naprawiaczach" trafia do serwisow.Poza tym na zdjeciu widac ze seagate zabezpieczylo tylko galaz 12v :(
    Załączniki:
    • Dysk twardy-uszkodzenie wywolane odwrotnym podlaczeniem Zasi hdd.JPG (41.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1074226
    mancymonek
    Poziom 20  
    witam
    jakos dyski po moich zabiegach naprawczych dzialaja bez problemu
    wiekszosc producentow stosuje jednak shottky , sprzeczal sie niebede bo nie po to jest to forum
    faktem jest ze wiekszosc dyskow ktore robilem to byly dyski starsze o pojemnosciach od 2 do 40 giga wiec moze najnowsze sa juz zabazpieczane transilami , ale to pewnie tez niekazdy producent stosuje

pozdrawiam
    mancymonek
  • #14 1089386
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ja równierz mam dysk SV4084H w ktorym padła elktronika na skutek spalenia sie zasilacza. W zwiazku z tym mam 2 pytania:
    1. Czy zmieniając elektronike musi ona być dokładnie z tego samego modelu? Czy może ona być np. z SV6004H, SV4012H, SV4002H lub jeszcze czegoś pokrewnego?
    2. Czy wymiana tych diodek może rokować nadzieje na to że dysk wstanie? Jeśli tak to bardzo prosze zaznaczyć mi na zdjeciu które diodki mam wymienic oraz jake sa ich parametry. (jestem laikiem)

Z gory serdecznie dziekuje za pomoc.
    Załączniki:
    • Dysk twardy-uszkodzenie wywolane odwrotnym podlaczeniem Zasi elektronika2.jpg (77.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1091314
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    1. Raczej sugerowałbym PCB z tego samego modelu oraz najlepiej z tym samym FW. Zacznij od porównania elektronik czy są identyczne - jak się czymś różnią to lepiej nie ryzykować.
    2. Diodami się zajmuj jak ci zasilacz nie wstaje przy podpiętym hdd - mają wtedy zwarcie +12(+5) do GND.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Samsung SV4084H uległ uszkodzeniu po odwrotnym podłączeniu zasilania (zamiast 5V podano 12V i odwrotnie). Najczęstszą przyczyną awarii jest uszkodzenie elektroniki na płytce sterującej. Wymiana całej elektroniki powinna przywrócić działanie dysku, jednak ważne jest, aby nowa płytka była identyczna pod względem modelu, wersji firmware, partii produkcji i daty. Istnieje ryzyko, że uszkodzeniu mogły ulec także inne elementy, np. układy scalone sterujące głowicami, zwłaszcza jeśli nie ma skutecznego zabezpieczenia. Dyski zwykle zabezpieczone są diodami Schottky’ego, które chronią przed odwrotną polaryzacją, ale nie przed podaniem niewłaściwego napięcia (zamianą 5V i 12V). Niektóre modele, np. Seagate U5, stosują dodatkowe zabezpieczenia w postaci transili lub zenerów, jednak większość starszych dysków, w tym Samsung SV4084H, korzysta głównie z diod Schottky’ego. Wymiana uszkodzonych diod może pomóc, ale nie gwarantuje pełnej naprawy. Części do naprawy można szukać na aukcjach internetowych (np. Allegro) lub wśród znajomych. Przy wymianie elektroniki należy zwrócić uwagę na identyczność płytek i firmware, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA