Czesc Mam problem i wynikajace zniego pytanko a konkretnie to chodzi o 40GB dysk twardy Samsung SV4084H, ktory to przestal dzialac po odwrotnym podlaczeniu zasilania tzn zamiast 5V bylo 12V i odwrotnie
. Wydaje mi sie, padla elektronika na dysku i to jest zrodlem nie dzialania urzadzenia, wiec mam pytanie:
1) czy po wymanie calego podzespolu elektronicznego elektronicznego dolaczonego na plytce od spodu dysku twardego wszystko bedzie dzialac ok??
2) czy moze ta zamiana napiecia mogla spowodowac dalej idace uszkodzenia??
3) czy jest jakis element na tej plytce elektronicznej zabezpieczajacy moze przed taka sytuacja i wystarczy go wymienic na sprawny??
4) czy ma ktos na sprzedaz albo czy wie gdzie mozna sie najszybciej inajlepiej w miare niskim kosztem zaopatrzyc w ta elektronike do dysku??
Z gory wielkie dzieki za pomoc i rady , pozdr Zwirek
1) czy po wymanie calego podzespolu elektronicznego elektronicznego dolaczonego na plytce od spodu dysku twardego wszystko bedzie dzialac ok??
2) czy moze ta zamiana napiecia mogla spowodowac dalej idace uszkodzenia??
3) czy jest jakis element na tej plytce elektronicznej zabezpieczajacy moze przed taka sytuacja i wystarczy go wymienic na sprawny??
4) czy ma ktos na sprzedaz albo czy wie gdzie mozna sie najszybciej inajlepiej w miare niskim kosztem zaopatrzyc w ta elektronike do dysku??
Z gory wielkie dzieki za pomoc i rady , pozdr Zwirek