logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić wysokie tony w zestawie audio z Soundwave A 1200R i kolumnami Tonsil?

manyzg 07 Cze 2004 21:04 1557 7
REKLAMA
  • #1 680472
    manyzg
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Po zmianie wzmacniacza ze starej koncowki mocy KRAUS i przedwzmacniacza wlasnorobki z regolacja barwy dzwieku na soundwave A 1200R opartym na STK,oraz starego CD HITACHI na 4 latka KENWOOD,a pozostajac przy tych samych kolumnach spadla zawartosc wysokich tonow,bas sie troche poprawil.Co lepiej zmienic,kondesatory zwrotnicy w kolumnach czy zmienic kondesatory w regulacji barwy dzwieku?Kolumny mam na glosnikach TONSIL niskotonowy szeregowo 2 szt GD 20/20/1 15 Ohm ,GDM 12/60/2 kondesator filtrujacy to 6,8 uF,GDW 9/15/5 kondesator 1,5 uF. kolumny sa 8 Ohm.
  • REKLAMA
  • #2 680548
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    jak zmienisz kondensatory w kolumnach to zmienisz charakterystyke kolumny i wcale wiecej wysokich nie bedziesz mial jedynie obnizysz pasmo wysokich w dol i wysokie zaczna wchodzic w srednie jesli w ogole dadza rade grozi to ich spaleniem
    zmien kondensatorki we zmaku w regulacji barwy dzwieku
  • REKLAMA
  • #3 680599
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    GDW 9/15/5 ???
    tO JEST 15W glosniczek.
    Ja bym zmienił wysokiego na np. GDWK x-x/120.
    Mozna mu podac wiecej mocy (a masz chyba troche) i maja z 90dB
  • #4 680641
    manyzg
    Poziom 20  
    Tez myslalem aby zmieniuc wysokotonowy i chyba tak zrobie bedzie najprosciej:)Dzieki za rade
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 681436
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    hmm ostrożnie - jesli ma taką samą impedancje jak średniotonowy to po prostu trzeba z logicznego punktu widzenia skopiowac pół zwrotki średniotonowej (tnącej góre - mniejsze wartości), tyle że zamienic miejscami cewke i kondensator w dodatku dac jakiś ogranicznik, bezpiecznik wg widzimisie.

można spróbować zmienić kondensatory na takie same tyle że nowe.

co do regulacji barwy dźwięku najlepiej ją wogule wyrzucić z zestawu, ale to gwestia przyzwyczajenia, mógłbys dorobic dla starych zestawów popularny loudness - czyli podbicie wysokich i niskich częstotliwosci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 684310
    manyzg
    Poziom 20  
    Sorki za blad:(faktycznie chodzilo o rownolegle podlaczenie niskotonowych.Obecnie jade na sprzecie kilku letnim,ale kolumny maja juz grubo ponad 10.Pewnie i tak w nie dlugim czasie zmienie wszystko.Dzieki za porade
    Pozdrawiam
  • #8 3100987
    Wyszczal
    Poziom 13  
    Ocena: 68
    Witam szanownych kolegów.. Ja mam takie pytanie czy nie potrzebujecie może schematu do Soundwave A-1200R?? Bo znam gościa który posiada taki schemat ale on zaniego chce 40zł.. więc pomyślałem ze jak byście potrzebowali ktoś to by szło się zrucić na niego.. jak coś to napiszcie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie wzmacniacza na Soundwave A 1200R opartego na układzie STK oraz zmiany odtwarzacza CD z Hitachi na Kenwood, użytkownik zauważył spadek wysokich tonów przy jednoczesnej poprawie basu w zestawie z kolumnami Tonsil. W kolumnach zastosowano głośniki niskotonowe GD 20/20/1 (15 Ω) połączone równolegle oraz głośniki średniotonowe GDM 12/60/2 z kondensatorem 6,8 µF i wysokotonowe GDW 9/15/5 z kondensatorem 1,5 µF. Zalecano nie zmieniać kondensatorów zwrotnicy w kolumnach, gdyż może to obniżyć pasmo wysokich tonów i grozić uszkodzeniem głośników. Lepiej jest wymienić kondensatory w układzie regulacji barwy dźwięku wzmacniacza lub całkowicie ją wyeliminować, ewentualnie stosując korekcję loudness podbijającą wysokie i niskie częstotliwości. Sugerowano także wymianę wysokotonowego głośnika na model GDWK o mocy 15 W i czułości około 90 dB, z pojemnością kondensatora filtrującego dobraną eksperymentalnie w zakresie 1,5–2 µF. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące poprawnego połączenia głośników niskotonowych oraz możliwość pozyskania schematu wzmacniacza Soundwave A-1200R za opłatą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA