logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP C-1420S(D) - Skurczony obraz do paska, napięcia układu IX0640CE?

Mathevp 08 Cze 2004 07:55 3444 15
REKLAMA
  • #1 681040
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Mam problem z telewizorem. Obraz w pionie skurczył się do paska szerokości około 5 cm i tak został. Schemat ściągnięty z ELEKTRODY jest tak nieczytelny że trudno z niego coś odczytać. Ponadto troszkę mi się nie zgadza z tym co jest w bebechch od telewizora.

Proszę o pomoc, jakie napięcia powinny być na odnóżach układu odchylania V (do niego też nie mogę nigdzie znaleść opisu - IX0640CE)

Dodam że jestem raczej kiepściutki w telewizorach.

Może jakieś sugestie.

Pozdrówka.

Mathev
  • REKLAMA
  • #2 681065
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    Masz w złaczniku czytelny fragment odchylania pionowego z tym scalakiem i napięciami na nim. Elki radzę wymienić na dzień dobry.
    Skoro masz czytelny schemat zamieść go w dziale sdchematy z adnotacja żeby zastąpił schemat mało czytelny <zdzich42>
    Załączniki:
    • Sharp chassis 21B pion.rar (105.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 681200
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Odpowiednikiem ( 99% ) jest LA7830.
  • #4 681205
    Mathevp
    Poziom 19  
    No co jest grane, nie moge tego zassać.

Wyświetla mmi się stronka:
    http://www.ntsearch.com/iresults.php?qq=Download

To jest normale, czy informatycy u mnie w firmie znów porobili jakieś cuda z firewall-em ?

Pozdr.
    Math
  • REKLAMA
  • #5 681212
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zdzich42 napisał:

Skoro masz czytelny schemat zamieść go w dziale sdchematy z adnotacja żeby zastąpił schemat mało czytelny

Jeżeli byś go pobrał i rozpakował ( a tego nie zrobiłes) to byś zobaczył, ze to jest tylko odchylanie pionowe a nie fragment schematu całego TV zawierający odchylanie pionowe. Ten fragment to część publikacji na temat układu scalonego IX0640CE jako przkład aplikacji, dlatego nie zamieszczałem go w schematach a w tym temacie do rozwiązania poruszonego problemu.

>Mathevp
    Ponieważ sygnalizujesz niemożność ściągnięcia tego pliku wysłałem Ci na oba maile.
  • #6 681497
    Mathevp
    Poziom 19  
    Dziękuję.

Wszystko doszło,

Idę wymieniać, jutro napiszę czy pomogło.

Pozdr.
    Math
  • #7 681582
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    :arrow: DiZMar fakt nie rozpakowywałem sądząc że jest to fragment schematu. Jest to jednak 1/2 pdf'a z SE (który zreszta posiadam) i dobrze że to ta "dolna" część gdzie nie ma napisane "Baza Porad Serwiwowych"........bo materiałów z SE nie kopiujemy.
  • #8 681611
    Mathevp
    Poziom 19  
    Pliczek już mam , ale może ktoś wie dlaczego nie mogę nic sciągać ???

Pozdr.
    Mathev
  • REKLAMA
  • #9 682706
    Stef
    Poziom 31  
    Mathevp napisał:

Pozdr.
    Mathev

A co jeszcze chcesz ściągać, w pionie siedzi LA7830, aplikacja ogólnie dostępna. W czym jest problem?

Jak z taką prostą usterką problemy, to oddaj to do pierwszego zakładu. Chyba to taniej Cię wyjdzie.

U mnie kosztuje to 80 PLN.
  • #10 682785
    DiZMar
    Poziom 43  
    Stef napisał:
    Mathevp napisał:

Pozdr.
    Mathev

A co jeszcze chcesz ściągać, w pionie siedzi LA7830, aplikacja ogólnie dostępna. W czym jest problem?

Plik ma bo wysłałem mu na maila ale jego pytanie jest bardziej ogólne dlaczego nie może sciągać plików?
    Mathevp napisał:
  • #11 683004
    Mathevp
    Poziom 19  
    Na początku chcę wszystkim podziękować za pomoc.

Do STEF:> Jak będę chciał naprawić telewizor w sewisie to dam sobie z tym radę i naprawdę niepotrzebuję zamieszczać pytań na forum aby się o takiej możliwości dowiedzieć. Cała zabaawa polega na tym aby samemu coś naprawić bo wtedy można się czegoś pożytecznego nauczyć. Jeśli twoja pomoc ma się ograniczać do autoreklamy oraz narzekań na osoby które starają się pomóc innym to bardzo Cię proszę jak zobaczysz zapytanie z moim nickiem to nawet nie zaględaj. Szkoda mojego czasu aby czytać to co piszesz.

Co do postępu w naprawie:
    Okazuje się że schemat zamieszczony w tym temacie nie do końca odpowieda temu co siedzi w telewizorze. Odchylanie zrealizowane jest na układzie X0238CE. Napięcia na wyprowadzeniach:
    1: 0 V
    2: 14,4 V
    3: 24,6 V
    4: 0,92 V
    5: 12,51 V !!! - przy ukłądzie X0640CE powinno być 1 V. W tym przypadku brak jest kondziołka C502 a napięcie na nogę podciągnięte jest pod plus zasialnia przez rez. 10K i do maszy też przez 10K . Czyli wynika że wszystko jest OK.

6:25.15 V
    7: 13.2 V - też za dużo w porównaniu z X0640CE. Dioda D501 jest OK.

Elektrolity wymieniłem.

Czy może ktoś posiada schemacik do tej wersji odchylania. Albo moze cosik do tego układu - jakoś nie mogę nigdzie znaleść jego karty katalogowej.

Pozdrówka.

Mathev
  • #12 683236
    Stef
    Poziom 31  
    Schemat SHARP.a na IX0640CE, poniżej adres (model CV2121S1)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16761.html#223005

Po prostu, trzeba nie tylko chcieć naprawić. Trzeba też umieć samemu coś znaleźć, a nie czekać aż z nieba spadnie lub ktoś inny to zrobi i wyśle.
    Co do mojej reklamy, to kiepski żart.
    Powodzenia w naprawie, chyba już wszystko posiadasz.
    p.s. "znaleść" pisze się prze "ź"
  • #13 683287
    Mathevp
    Poziom 19  
    Do STEF: > Dzięki ale okazuje się , jak pisałem w poprzednim poście, że w odchylaniu jest zastosowany inny układ , mianowicie X0238CE.
    Ponadto LA7830 nie jest jego zamiennikiem.
    Okazuje się że telewizor jest C1420, ale bebechy ma od C1410. Więc tak naprawdę nie widziałem powodu aby ściągać wszystkie scheamty do Sharpów i porównywać - pewnie by mi punkcików nie starczyło - a tak wystarczył zapytać i już wszystko wiadomo.

Ponadto tak jak zaznaczyłem na początku, w telewizorach jestem kiepściutki i staram się przed rozpoczęciem naprawy zasięgnąć informacji u osób które znają się troszkę lepiej na temacie. Wyszedłam z założenia że Elektroda zostala powołana do życia między innymi w tym celu.

Więc ponawiam prośbe, okazuje się że schemat też jest mało ostry, jeśli ktoś posiada schamacik do telewizora C1420 ale z bebechami do 1410 - tzn odchylamnie pionowe na układzie X0238CE, lub informacje na temat zamiennika do tego układu to uprzejmie przoszę o zamieszczenie w tym temacie. (najbadziej interesują mnie poprawne wartości napięć).

Przepraszam też za zamiesanie na początku. Ale dopiero po wylutowaniu scalaczka ozazało się kto zacz.

Pozdrawiam.
    Mathev
  • #14 683992
    Stef
    Poziom 31  
    Do C1410, schemat mogę Ci podesłać, choć nie jestem pewien czy nie jest na elce. Jeżeli chodzi o IX0238CE to układ częściej występuje i łatwiej znaleźć schemat czytelny z tym układem.
    Jego zamiennikiem jest uPC1378H.
  • #15 684327
    Stef
    Poziom 31  
    I jeszcze jedno, pomiar napięć stałych nie jest miarodajny. Jest to układ wykonawczy sterowany impulsami V. Bez oscyloskopu będziesz miał mały problem.
    Prawdš jest że ja mogę nie mieć miernika, ale oscyloskopem wszystko pomierzę.
    Sorki, to ostatnia moja wypowiedź w tym temacie, a dlaczego, sam Sobie dopowiedz.
    Powodzenia.
  • #16 690482
    Mathevp
    Poziom 19  
    Dzięki serdeczne za pomoc. Dałem sobie radę. Był mały problem ze znalezieniem scalaczka ale sie powiodło.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Mathev

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Sharp C-1420S(D), w którym obraz pionowy skurczył się do wąskiego paska około 5 cm szerokości. Schematy dostępne na Elektroda.pl były nieczytelne i nie do końca odpowiadały rzeczywistym podzespołom w telewizorze. W odchylaniu pionowym zamiast układu IX0640CE zastosowano układ X0238CE, a napięcia na jego nóżkach różniły się od oczekiwanych. Zamiennikiem IX0640CE jest LA7830, natomiast dla X0238CE proponowano uPC1378H. Pomiar napięć stałych na układzie odchylania pionowego nie jest miarodajny ze względu na sterowanie impulsowe, zalecane jest użycie oscyloskopu. Po wymianie kondensatorów elektrolitycznych i scalaka X0238CE problem został rozwiązany. Wskazano również, że telewizor C-1420 ma podzespoły z modelu C-1410, co powodowało rozbieżności w schematach. Użytkownik podziękował za pomoc i potwierdził skuteczność naprawy.
REKLAMA