logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TONSIL VOYAGER - Czy amplituner LG wpływa na jakość basu?

krzysiek 28 Gru 2002 01:04 10028 23
REKLAMA
  • #1 71414
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    jestem zrozpaczony tonsilem dzis mialem okazje odsluchac to cudo obiecujace wygladem dwa basy 2*25cm zawiodly mnie ,dobry srodek dosc wyraziste wysokie, : ale ten bas suchy i i dosc marny jak na ta klase na usprawiedliwienie tonsila mam ylko jedno wytlumaczenie smieszny amplituner LG od kina domowego czyzby altusy byly ponadczasowe?pomimo swojego ponoc zaciecia estradowego?ale tamten bas 30cm robil swoje i niemam tu na mysli oczywiscie tylko ups ups :?:
  • REKLAMA
  • #2 71423
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    a gdzie te voyagery slyszales ?? akustyka pomieszczenia moze czasami baaardzo zdziwic ...
  • #3 71425
    krzysiek
    Poziom 27  
    w pokoju czyli w pomieszczeniu do jakiego zdaje sie sa przeznaczone :D
  • REKLAMA
  • #4 71443
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    spróbuj Tannoe kupić małe a dają popalic nieźle... Tannoy Merkury M2...
    sam się zdziwiłem na ślepo je kupiłem

mam w pokoju wielka kolumne z tonsila z dorobionym basem z plastiku... to nawet połowy tego nie daje co Tannoy :)

a te kolumny to na pewno mają niezlego basa http://www.tannoy.com/product.cfm?D=1&ID=46

odleglość od ścian też się liczy przy odsłuchiwaniu... połozenie głosika itd, wielkość pokoju, moc wzmacniacza, parametry, wypełnienie pokoju przedmiotami, ustawienia korektora . . .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 71508
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    To wg. Ciebie krzysiek te vojagery są do :x
    może to wina wzmacniacza?

Altusy grają lepiej :?:
    A jakie zdanie macie o Zeusach :?:
  • #6 71540
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    -stary TO RACZEJ NIE WINA KOLUMN
    1. nie testuje się kolumn na wzmakach od kina domowego bo:
    -czasami wzmaki obcinają dół i nie dają całego pasma na L i R (mimo iż w nniektórych modelach jest możliwość wyboru)
    2.konstrukcja wzmaków do kina domowego nie sprzyja słuchaniu w stereo
    sam mam dobre kolumny i wzmak ONKYO wysoki model z 5 000 bajerów a słuchanie w stereo mnie wkur.... -dopiero włączenie suba mnie uspokaja
    -wzmaki do kina domowego tak mają....
    -testując swoje kolumny na wzmaku stereo dopiero zobaczyłem co potrafią
    jak kiedyś będę miał czas to zrobie wzmak tylko do słuchania stereo ( w filmach mój zestaw sprawuje się zajebiście)

mam kumpla który ma 10 letni sprzęt tecnicsa ze wzmakiem 4x 150W/8 w sinusie ( robiliśmy kiedyś na nim imprezy w halach) do tego kolumny tonsil ton 200 ( albo ton 400 -nie pamiętam) i powiem wam że to jest PEŁNY WYPIARD
    miał kiedyś Voyagery i też bas był zajebisty ( sprzedał bo mu gwizdki się paliły)
    -reasumując trzeba by kolumny podłączyć do pewnego wzmaka stereo ( gwarantuje że efekt cię zadziwi)
  • #7 71619
    krzysiek
    Poziom 27  
    macie panowie racje tez mysle ze to wina wzmacniacza ale co zadziwiajace przestrzen stereo jest naprawde ok tylko ten bas tak jak pisalem wczesniej malo soczysty krotki i strasznie suchy bije sie w piers ze male tonsile na basie 20 cm maja lepsze wrazenia odsluchowe podlaczone do radmora 5412 sproboje podlaczyc radmora pod te woyagery pewnie okaze sie ze rubens mial racje :P :arrow: swir niessadze ze sa do d... sam w to niewierze co do altusow mam o nich do dzis jak najlepsza opinie
  • #8 71635
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    -no właśnie we wzmakach do kina nacisk kładziony jest na "kierunkowość źródła dźwięku " ( w stereo nazywało się to stereofonią) natomiast za najniższe częstotliwości odpowiada subwoofer więc konstruktorzy wzmacniaczy nie obciążają kolumn niskimi częstotliwościami
  • #9 71689
    RafalKL
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ja mam Voyagery 200 podpięte do wzmacniacza Technics SU-A700MK2 i grają, jak dla mnie, elegancko, a jak jeszcze puszcze przez procesor dźwięku SH-GE90 to już jest moc :lol: oczywiście jak gram z procesorem to regulatory basu i sopranu we wzmacniaczu na "0" i przycisk TONE wyciśnięty :wink: właśnie na ilość basu nie mogę narzekać :D
  • #10 72247
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Ludziska mam Amplituner Sony STR-BR 1070 i kolumny Tonsil Fenix z subem i całość gra wysmienicie, nawet przy słuchaniu nagrań steroofonicznych. Naprawdę jestem zaskoczony taką akustyką tych kolumn!
  • REKLAMA
  • #11 72366
    krzysiek
    Poziom 27  
    no i juz po tescie test przeprowadzony byl na dwoch wzmakach technics i radmor fantazje o jakosci technicsa mozna miedzy bajki wlozyc radmor wypada zdecydowanie na korzysc zdecydowanie gleboki i wyrazisty bas i to jak niektorzy to nazywaja depniecie zreszta skad technics ma brac prad skoro ma tasiemki od trafa zamiast pozadnego kabla? parametry zdecydowanie lepsze to fakt ale jakos tego nie slychac :evil: zapraszam oczywiscie do dyskusji acha i prosze nie pytac o symbol technicsa bo to niema znaczenia wszytkie sa podobne oczywiscie w pewnym przedziale cenowym
  • REKLAMA
  • #12 72382
    qbus
    Poziom 21  
    pamietaj jednak ze muzyka to nie tylko bas ... (dla niektorych niestety tak :( )
  • #13 72418
    RafalKL
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    no tak, ale radmor pewnie ma dodatkowo jakiś KONTUR czy LOUDNESS czy temu podobne filtry, a po ustawieniu regulatorów barwy na max i dodatkowo wciśnięcie KONTUR to z każdej nawet 40-to watowej kolumny wyciśnie potężny bas :wink: i pod tym względem radmor na pewno przewyższa technicsa :)
  • #14 75466
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Panowie pewnie mają rację ale spróbój dokleić stroną odpychającą namagnesowany ferryt srednicy110 mm może coś pomoże (takie ferryty są w głośnikach GDN30/50 LUB GDN 30/60/1 LUB GDS 30/30 .Poprawi to nieco wyższy bas. :oops: :oops: :oops: :oops:
  • #15 78244
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    W porządku zrozumiałem . Przepraszam.Tak mi wstyd że aż tatuaże mi znikły.
  • #16 79140
    Świr
    Poziom 34  
    RafalKL napisał:
    no tak, ale radmor pewnie ma dodatkowo jakiś KONTUR czy LOUDNESS czy temu podobne filtry, a po ustawieniu regulatorów barwy na max i dodatkowo wciśnięcie KONTUR to z każdej nawet 40-to watowej kolumny wyciśnie potężny bas :wink: i pod tym względem radmor na pewno przewyższa technicsa :)

Dokładnie z tego powodu uważam te sprzęty za spox sprzęt, a nie taki technics
  • #17 529321
    dj demon
    Poziom 2  
    panowie ja mam wzmachor technicsa sua 700 mk 2 . prawdziwa moc do tego procesor dzwieku shge90 i kolumny mojej roboty jedna ma 750 w to jest moc!!! ale corz wy prezy tym sprzecie wymiekkacie
    jeest jeszcze subwoofer tonsil 2 * 80n w i satelity po 150
  • #18 529366
    Świr
    Poziom 34  
    No nie wiem czy wymiękamy...
    Bo u mnie liczy się jakość a nie ilość.
    Jak byś porównał swojego Technicsa i to co ja mam to byś się zdzwilił - Technics napewno wysiada i jest daaaaaleko za horyzontem.
  • #19 530306
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Panowie ARCHEOLODZY Ten temat jest MUZEALNY.

Wysłany: Sob Gru 28, 2002 1:04 Temat postu: TONSIL VOYAGER

Nieodkopujcie martwych dusz - Toż to świętokractwo.
  • #20 540919
    dj demon
    Poziom 2  
    U mnie liczy sie jedno i drugie. :P idzie w parze jakosc i ilosc. Basik i soprany oraz srednie to jest prawdziwy dzwiek. Czysty i soczysty w jednej kolumnie mam 300W prawdziwego basu i 300W sopranu a sredni 100 to jest moc ktora powala wielkoscia jak i zarowno moca.Technics to czolowa firma w europie ktora zapoczatkowala rozwoj klasyki dzwieku i mocy i jakosci :twisted: :!: :!: :!: :!: :!: :!: jestem doswiadczonym Dj-jem i wiem co mowie widocznie ktos tu jest niedoswiadcziny w niektorych sprawach 8) :D Technics to firma ktora moze zazdroscic kazdy.mowie tak bo mam ten sprzet i kazdy bedzie chronic swojego sprzetu a raczej firmy ktora posiada :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
  • #21 541164
    jacq
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    tak sobie czytam i się dziwię, co to za sprzęt, gdzie aby osiągnąć zadowalającą jakość dźwięku trzeba używać procesorów dźwięku, korektorów, loudnessu i tp, to jest przecież śmieszne. każdy z tych wynalazków sprawia, że dźwięk jest mniej naturalny i niestety dorzuca coś od siebie. nie obraźcie się, ale skoro ktoś musi tego używać to niestety znaczy, ze jego sprzet jest delikatnie mówiąc do bani. słuchałem już nieraz sprzętu, często samoróbek, gdzie jakakolwiek korekcja dźwięku była wyłączona lub w ogóle nie występowała a dźwięk powalał na kolana te wszystkie technicsopodobne i altusopodobne buble z basem i sopranami podkręconymi na max, he he. z tego jak licytujecie się swoim sprzętem wynika po prostu, nie to, że któryś z nich daje lepszą jakość dźwięku, tylko że ma lepsze możliwości jego korekcji a to z jakością i naturalnością niewiele ma wspólnego. w sumie to sorry, że się wtrącam, ale rozbawił mnie ten wątek :D
    pozdro for all
  • #22 541257
    -wiatr
    Poziom 11  
    :arrow: jacq
    W 100% się z tobą zgadzam, im bardziej poprawiałem swój piecyk tym gałki od strojenia były bliżej zera. Teraz system jest gotowy i stoją na zero, a o korektorze analogowym ( o percesorze dźwięku nigdy nie myślałem) dawno przestałem myśleć.
  • #23 542781
    dj demon
    Poziom 2  
    wieicie co jest taka sprawa ze ten moj sprzet jest full wypas a tak na boku moj kumpel ma Nautiliusy 801 wykorzystywane w profesionalnych studiach nagran to my przy tym wymiekamy hehehe
  • #24 542890
    krzysiek
    Poziom 27  
    dziekuje za wszystkie wypowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości basu w kolumnach Tonsil Voyager podłączonych do amplitunera LG z kina domowego. Użytkownik zauważa suchy, mało soczysty bas mimo obiecującej konstrukcji kolumn (2 basy 2x25 cm). Wskazuje się, że amplitunery do kina domowego często obcinają pasmo niskich częstotliwości, co negatywnie wpływa na bas, a konstrukcja takich wzmacniaczy nie sprzyja odsłuchowi stereo. Zaleca się testowanie kolumn na wzmacniaczach stereo o odpowiedniej mocy i jakości, np. Technics SU-A700MK2 lub Radmor 5412, które zapewniają głębszy i bardziej wyrazisty bas. Wskazano także na znaczenie akustyki pomieszczenia, ustawienia kolumn, odległości od ścian oraz ewentualne korekcje dźwięku (kontur, loudness). Niektórzy uczestnicy dyskusji podkreślają, że naturalność dźwięku jest ważniejsza niż stosowanie procesorów dźwięku i korektorów, które mogą sztucznie poprawiać bas. Wspomniano także o innych modelach kolumn Tonsil (Fenix, Ton 200/400) oraz alternatywach jak Tannoy Merkury M2 i Altus, które mają reputację lepszego basu. Propozycją techniczną było doklejenie ferrytu odpychającego w celu poprawy basu średnicy 110 mm. Podsumowując, jakość basu w Tonsil Voyager jest w dużej mierze zależna od wzmacniacza i warunków akustycznych, a amplitunery kina domowego mogą ograniczać pełne możliwości tych kolumn.
REKLAMA