logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jakie najskuteczniejsze głośniki do basu BR 2x18" ???

msciwortuczman 03 Wrz 2009 12:12 3586 21
REKLAMA
  • #1 6975074
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    z 18sounda napewno dostaniesz fajne głośniki i na pewno będziesz z nich zadowolony. Polanowski klepie prawie wszystkie paczki na tych głośnikach.
  • REKLAMA
  • #2 6975093
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    eliorosso napisał:
    Chcialbym osiagnac minimum taki efekt jaki oddaje bas JBL SRX728S. Mialem okazje sluchac 8 sztuk SRX718S i bardzo podobal mi sie spodolao to brzmienie. Nie moglem dluzej ustac przy tych basach.

To że te paczki "n******y" nie znaczy że były dobre.

eliorosso napisał:
    Ostatnio mialem okazje posluchac w akcji basow MEYER SOUND 700-HP o skutecznosci 139Db ! To mnie powalilo. Bas bylo czuc nawet po odejsciu na 10metrow od paczki.

Jedną paczke tylko słyszałeś? bo jeśli było ich kilka to trochę słabo.

eliorosso napisał:
    I tu mam rowniez pytanie. Czy istnieje jakis alternatywny glosnik, ktory w konfiguracji 2x18" da podobny efekt w obudowie tego typu BR2x18" ?

yyyyy,nie rozumiem pytania.

eliorosso napisał:
    Jesli chodzi o obudowe to rozwazam taka konstrukcje : http://www.speakerplans.com/index.php?id=gsub

Jesli ktos zna model glosnika, ktory zaspokoi moje wymagania to bardzo prosze o informacje. Prosze rowneiz o ifno dotyczace samej obudowy BR2x18". Moze macie jakis lepszy projket od tego co podalem powyzej.

Od zwykłebo BR lepiej sprawuje się ta paczka,nie słyszałem ale tak powiadają na tym forum:
    Załączniki:
    • jakie najskuteczniejsze głośniki do basu BR 2x18" ??? downloadgb4.jpg (81.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 6975291
    eliorosso
    Poziom 10  
    Jelsi chodzi o JBL to nie pisalem nic , ze pierdzialy. Gramy pieknie i czysto, a bas byl tak mocny, ze nie moglem przy nich dluzej ustac. Az plecy bolaly i robilo sie niedobrze....

Jesli chodiz o MEYERY to slyszalem je w konfiguracji 4 sztuki na strone. Stalem pare metrow od tych kolumn i czuc bylo tak potezny bas jakbym stal zaraz przy kolumnie.

Jesli chodzi o pytanie , ktorego nie rozumiesz to juz tluamcze :)
    Czy znasz glosniki , ktore zagra podobnie do tych montowanych w Meyerach ? Wiadomo, ze nie osiagnei sie takiego efektu jak Meyer, ale moze podobny ... ?
  • REKLAMA
  • #4 6975489
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    beyma 18G550
    B&C 18TBX100

tylko trzeba mieć odpowiedni kawał wzmacniacza

eliorosso napisał:
    a bas byl tak mocny, ze nie moglem przy nich dluzej ustac. Az plecy bolaly i robilo sie niedobrze....

Nie stałeś jeszcze przed ścianą z 12szt SB28 ... mimo że przed sceną był tłum to w promieniu 10m od nich bylo pusto ludzie to miejsce omijali szerokim łukiem nawet ja człowiek który twierdzi że bas nigdy nie jest za duży wytrzymałem 30s
  • #5 6975529
    eliorosso
    Poziom 10  
    mozesz podac linka gdzie moglbym poczytac o tych SB28 ? Nie wiem jaka firma to produkuje ... ale watpie , zeby bylo to mocniejsze od meyerow o ktorych pisalem.
  • REKLAMA
  • #7 6975624
    eliorosso
    Poziom 10  
    L'acoustica SB28 tez slyszalem. W takim razie jakie glosniki mozna wsadzic w paczke tego typu 2x18", zeby choc troche zrownac sie moca i skutecznoscia ? Oczywiscie mam na mysli glosniki tanszych firm:) Caly czas mysle o Precison Devices 1850. Duzo dobrych opinii jest na temat tych glosnikow. Co o tym sadzicie ? Czy ten model przebija faktycznie wyroby EighteenSound, B&C, itp ?
  • #8 6975671
    MrKatharsis
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    W wymagających obudowach ciśnieniowych, tak.

Pozdrawiam!!
  • #9 6976753
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Wysokie modele B&C, RCF, 18Sound czy PD dadzą bardzo zadowalający efekt o ile będziesz je miał czym napędzić. Efekt będzie porównywalny np. z Srx'ami bo np. SB28 to nieco bardziej wyrafinowana konstrukcja.
  • #10 6976856
    eliorosso
    Poziom 10  
    a co jest takiego wyrafinowanego w tej konstrukcji SB28 pomijajac oczywiscie same glosniki ? Czy obudowa jest jakos inaczej robiona ? Z zewnatrz wyglada jak standardowy BR 2x18
  • #11 6977168
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Tunel Bass-Reflex o podwójnym strojeniu.
  • #12 6977228
    dr_aus
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    wyrafina jest cena, ona czyni cuda
  • #13 6977244
    eliorosso
    Poziom 10  
    dr_aus jaki wiec glosnik polecasz do obudowy 2x18", zeby efekt byl jak najbardziej zlbizony do SB28 ?
  • #14 7004640
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Mała uwaga - nie wiem jaki głośnik, ale polecam dobrze go zasilać (i dobrze traktować - mieć zapas mocy pod ręką). Widzę po np. takich TP118, że im mocniejszy wzmacniacz, tym grają lepiej, i to zakładając, że wymagania co do głośności są podobne.

Do BR polecam B&C 18TBX100 - dobry i w miarę tani głośnik. L'Acoustics używa też ich głośników, ale wszędzie stosuje modele robione na własne zamówienie...

PD1850 w BR raczej zamuli. Pomyśl o PD1550 - tańsze i mniejsze, lepsze do BR. Obudowa 120l na 1szt, strojenie 45...50Hz.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #15 7006754
    dr_aus
    Poziom 24  
    tak na marginesie dodam iz nie istnieje coś takiego jak podwójne strojenie B-R. Tzn nie istnieje w rzeczywistości, bo w handlu to wszystko istnieje. Słyszałem o tym, że ktoś się chwalił tą bzdurą.

Hefi mógłbyś nie klepać ot tak sobie. Mógłbyś chociaż zwrócić uwagę, że SB28 ma 500litrów. żaden tbx nie osiągnie podobnego efektu.
  • #16 7007091
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    aus a jak opisał byś zasade działania "sprawniejszych" tuneli BR, bo takowe istnieją na pewno mniejsza o to jak się takie rozwiązanie nazywa ale czy wiesz jak to działa i o co w nim chodzi? byś wytłumaczył...

z drugiej strony też możesz nie wiedzieć wszystkiego ameryka też kiedyś nie istniała a światło rozchodziło się w linii prostej
  • #17 7007783
    MrKatharsis
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Chodzi o te wywinięte tunele BR, znane z L'Acoustics czy JBLa, dodające do 5db SPLu maksymalnego wg. producenta.
  • REKLAMA
  • #18 7007828
    dr_aus
    Poziom 24  
    Kapitan nie ma ludzi, którzy wiedza wszystko, ale to akurat wiem. Ktoś kto wymyślił tę bzdurę nie rozumie na czym polega rezonans odkryty bardzo dawno temu przez helmholza i raczej nie nadaje się na konstruktora paczek. Jedyne co ludzie wymyślają w tempie natychmiastowym ostatnio to nowe ściemy w handlu, z których co 10ta ma sens. Z punktu widzenia rezonansu w okolicy 40Hz, fala ma 8metrów długości i dla niej komora z tunel tworzą tzw układ o parametrach skupionych. Układ a parametrach skupionych można zastąpić prostymi elementami RLC, a co za tym idzie każde połączenie tuneli ze sobą spowoduje połączenie równoległe elementów, które da się zastąpić jednym. Podwójne strojenie jest możliwe tylko w obudowach band-pass z dwoma komorami.

Nie istnieje coś takiego co daje 5dB z tunelu. To byłaby rewolucja w akustyce na skalę XX wieku. Tunel o zbyt małej średnicy ma problemy, ponieważ turbulecje wytracają energię i tylko na tej podstawie tunel może być sprawniejszy. Można sobie wyobrazić tunel o średnicy 5mm, który napewno promieniuje gorzej niż 5dB mniej.
    Może dla zobrazowania powiem króko: historia o 5dB jest adekwatna do tego, że baterie wytrzymuja do 7 razy dłużej.

Z drugiej strony zrobienie z tunelu tuby podniesie sprawność. Ale przy 40cm to ile to podniesie spl? o 0,5 db?
  • #19 7012830
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Nareszcie ktoś sprostował te bzdury rozpowszechniane nawet przez poważne firmy.Kiedyś były rzetelne pomiary i wykresy ,a dzisiaj bzdury wymyślane przez marketing,zafałszowane dane i dziesiątki metod pomiarowych ,byle tylko oszukać klienta.Całą tą machinę dezinformacji zapoczątkowali Chińczycy, podając dane wyssane z palca na swoich mizernych wyrobach.
  • #20 7018923
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    TBX do "typowego" BR 150...200l na głośnik (jak w tytule "BR 2x18"), nie miałem na myśli klona 500 litrowego SB28.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #21 7018966
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    SB28 ma około 440L netto czyli 220 na głośnik jest to paczka głośna ale nie za szybka

poprzednia wersja SB218 jej obudowa od SB28 różni tylko strojeniem tzn tunele BR mają taki kształt i wymiary że zapewniają laminarny przepływ powietrza różni się też głośnikami natomiast jest to ta sama obudowa ma dokładnie te same wymiary co SB28 (218 posiadam szczegółowy plan sklejka 24mm ) w SB218 nie siedzią żadne oem'owe głośniki są tam najzwyklejsze BYEMY 18G550 (o których wyżej wspomniałem) koszt zbudowania sobie identycznej kopii SB218 to ok 3,5tys zł więc nie drogo

SB218 w oferuje 136dB (peak) i ogólnie brzmi rewelacyjnie natomiast SB28 która różni się tylko tunelem BR przy niższej mocy może wytworzyć 140dB (podobno) więc oznacza to że te tunele dają bardzo dużo... wychodzi na to że paczka ma SPL nierealny dla zwykłego BR szacuje że niby około 104dB... to też jest kit ?
  • #22 7019032
    dr_aus
    Poziom 24  
    kapitan czy ty jesteś na elce od kilku dni żeby nie wiedzieć ża parametr SPL max każdy czytający powinien ominąć szerokim łukiem nie zastanawiając się co to w ogóle jest? KAżdy producent wymyśla sobie co innego, jeden dodaje 6dB, inny wymyśla jakieś nierealne kosmiczne warunki typu 1ms.

Czasami producent podaje SPL max (continous) co jeszcze jako tako można zahaczyć wzrokiem. Dla SB28 podano 130dB oraz 1225W RMS (jakoś dziwnie to pasuje do tego gośnika), co daje po przeliczeniu SPL poniżej 100dB z dwóch 18'' głośników. Przykro mi ale żadne laminarne przepływy nie dają rady osiągnać 5dB wiecej. Wystarczy dobrze czytać dokumentację. Także to iż to powiększony otwory przeciwdziałąją przepływowi laminarnemu.

NA przyszłośc zastanawiając co się zmieniło że paczka ma już nie 136 a 140dB "peak" warto wybrać opcję, że zmienił sie sposób pomiaru.

Oczywiście podawałem objętość brutto.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru najskuteczniejszych głośników do basu w obudowie bass-reflex 2x18". Wskazano, że głośniki 18Sound są popularne i cenione, a także polecane są modele Beyma 18G550 oraz B&C 18TBX100, które wymagają mocnego wzmacniacza. Poruszono temat konstrukcji obudów, zwłaszcza modelu L’Acoustics SB28, który wyróżnia się tunelem bass-reflex o podwójnym strojeniu, choć uczestnicy dyskusji kwestionują istnienie podwójnego strojenia w BR i podkreślają, że SB28 ma dużą objętość (około 440-500 litrów), co wpływa na jego efektywność i głośność. Wspomniano także o modelach Precision Devices (PD1850 i PD1550), które w niektórych zastosowaniach mogą być mniej efektywne lub lepiej dopasowane do mniejszych obudów. Podkreślono znaczenie odpowiedniego zasilania głośników oraz krytycznie oceniono marketingowe przesadzone dane dotyczące SPL i efektywności tuneli BR. Dyskusja zawierała również wyjaśnienia dotyczące fizyki rezonansu Helmholtza i konstrukcji tuneli bass-reflex, wskazując na ograniczenia i realne możliwości zwiększenia efektywności SPL przez tuning obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA