Witam. Chciałbym zaprezentować bardzo prosty oscyloskop, a raczej przystawkę do telewizora. Składa się ona z przerzutnika dwustanowego z mudulowaną częstotliwością wyjściową. Odkryłem, że multiwibrator sterowany sygnałem zewnętrznym może pełnić funkcje oscyloskopu. To przypadkowe odkrycie nastąpiło gdy podłączyłem przerzutnik do telewizora, wygenerowałem prostą linię i niechcący dotknąłem wejścia w telewizorze. Układ ten pokazuje możliwości zwykłego generatora. Wadami oscyloskopu są:
-Mały zakres mierzonych częstotliwości (16kHz - 100Hz)
-Słaba rozdzielczość
-obcinanie jednej połówki sygnału (od 200Hz w dół)
Oscyloskop pokazyje jedynie zbliżony obraz sygnału, więc nie nadaje się do mierzenia częstotliwości. Przepraszam za jakość zdjęć i filmu (robione telefonem). Polecam budowę tego urządzenia, ponieważ jest nowym ciekawym rozwiązaniem klasycznego przerzutnika.
A oto schemat:
-Mały zakres mierzonych częstotliwości (16kHz - 100Hz)
-Słaba rozdzielczość
-obcinanie jednej połówki sygnału (od 200Hz w dół)
Oscyloskop pokazyje jedynie zbliżony obraz sygnału, więc nie nadaje się do mierzenia częstotliwości. Przepraszam za jakość zdjęć i filmu (robione telefonem). Polecam budowę tego urządzenia, ponieważ jest nowym ciekawym rozwiązaniem klasycznego przerzutnika.
A oto schemat:
Fajne? Ranking DIY