logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VirtualDub - Brak obrazu i nieotwierający się plik po zgrywaniu VHS

zbig138 06 Wrz 2009 10:12 2197 9
REKLAMA
  • #1 6985701
    zbig138
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Postanowiłem zgrać na dysk komputera kasete VHS z magnetowidu, programem VirtualDub.Podczas zgrywania niewidać obrazu przechwytywanego materiału , a po zakończeniu niemożna otworzyć zgranego pliku.Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6985753
    enterzbigi
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    ja przegrywałem poprzez karte tv programem winfast magnetowid podlaczalem poprzez svideo i bez problemu nagrywalo
  • #3 6985766
    marek1712
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A możę spróbuj czymś innym? Np. VLC?
  • REKLAMA
  • #4 6987047
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    VirtualDub się dobrze do tego nadaje, ale trzeba poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z obsługą tego programu.

Po pierwsze musisz wybrać właściwe źródło przechwytywania wideo, a w ramach tego źródła właściwe wejście (tuner, composite, s-video). Poza tym musisz wybrać ilość klatek na sekundę, kodek i stopień kompresji.
  • #5 6987204
    zbig138
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    VirtualDub się dobrze do tego nadaje, ale trzeba poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z obsługą tego programu.

Po pierwsze musisz wybrać właściwe źródło przechwytywania wideo, a w ramach tego źródła właściwe wejście (tuner, composite, s-video). Poza tym musisz wybrać ilość klatek na sekundę, kodek i stopień kompresji.

Dokładnie tak robie.Zaznaczam karta TV, ustawiam composite,audio line ,wybieram odpowiedni format wideo, kodek huffjuv.Włączam capture video,ale nic sie niedzieje.Dopiero jak zatrzymam przechwytywanie pojawia sie obraz z magnetowidu.Może coś jeszcze pominąłem w ustawieniach?
  • REKLAMA
  • #6 6987454
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    1. File -> Capture AVI
    2. Device -> WinFast TV2000 XP Expert (...)
    3. Video -> Video source -> Video Composite
    4. Video -> [V] Overlay
    5. Video -> Compression... -> ...
    6. Audio -> [V] Enable audio capture
    7. Audio -> Compression... -> ...
    8. Audio input -> Auxiliary/CD Audio/Line-In (zależnie od podłączenia)
    9. File -> Set capture file
    10. Capture -> Capture video

Upewnij się też czy nie masz zaznaczonej opcji Capture -> Hide display on capture.
  • REKLAMA
  • #7 6987689
    zbig138
    Poziom 11  
    tzok napisał:
    1. File -> Capture AVI
    2. Device -> WinFast TV2000 XP Expert (...)
    3. Video -> Video source -> Video Composite
    4. Video -> [V] Overlay
    5. Video -> Compression... -> ...
    6. Audio -> [V] Enable audio capture
    7. Audio -> Compression... -> ...
    8. Audio input -> Auxiliary/CD Audio/Line-In (zależnie od podłączenia)
    9. File -> Set capture file
    10. Capture -> Capture video

Upewnij się też czy nie masz zaznaczonej opcji Capture -> Hide display on capture.

Właśnie tak ustawiam i nieudaje sie zgrać.

Dodano po 2 [minuty]:

enterzbigi napisał:
    ja przegrywałem poprzez karte tv programem winfast magnetowid podlaczalem poprzez svideo i bez problemu nagrywalo

Zgrywałem Winfastem, ale chciałbym uzyskać troche lepszą jakość więc sięgnąłem po VirtualDub.
  • #8 6988113
    ILICZ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A zaznaczyłeś Video - podgląd obrazu ?
  • #9 6989179
    zbig138
    Poziom 11  
    ILICZ napisał:
    A zaznaczyłeś Video - podgląd obrazu ?

Zaznaczyłem video -> preview ,ale też niebyło podglądu więc zaznaczyłem ponownie overlay.
  • #10 7432676
    rubin714
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Trzeba jeszcze odznaczyć Both Fields.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby zgrywania kasety VHS na dysk komputera za pomocą programu VirtualDub pojawia się problem z brakiem podglądu obrazu w trakcie przechwytywania oraz niemożnością otwarcia zgranego pliku po zakończeniu. Użytkownik korzysta z karty TV (WinFast TV2000 XP Expert) podłączonej przez composite, z ustawionym kodekiem HuffYUV i odpowiednimi formatami audio i wideo. Zalecenia obejmują dokładne ustawienie źródła wideo, wyboru wejścia (composite, s-video), liczby klatek na sekundę, kodeka i kompresji. Należy również zweryfikować, czy opcja "Hide display on capture" nie jest aktywna oraz czy włączony jest podgląd obrazu (preview lub overlay). Dodatkowo wskazano, że odznaczenie opcji "Both Fields" może rozwiązać problem z wyświetlaniem obrazu. Alternatywnie sugerowano użycie innych programów, np. VLC, lub innej karty TV.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA