logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić najmocniejszy elektromagnes wielkości paczki papierosów na 9V?

tomaszek0017 08 Wrz 2009 13:14 3881 9
REKLAMA
  • #1 6994529
    tomaszek0017
    Poziom 10  
    Witam. Ktoś by mi pomógł jak zrobić najmocniejszy elektromagnes a zarazem najmniejszy. Chodzi mi o elektromagnes wielkości paczki papierosów a zarazem najmocniejszy jaki się da, ma być zasilany bateria 9V. Prosze o pomoc czego użyć jak ma wyglądać, jak zrobić. Już pewnie sie domyślacie że nie mam pojęcia o tym. Dlatego zwracam się co fachowców zapewne ludzi którzy siedzą w zawodzie kilka lat. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6994567
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    o sile elektromagnesu zadecyduje w dużej mierze źródło zasilania. Do tego nie nadaje się bateria 9V.
    Napisz coś więcej do czego to ma być użyte to może uda się znaleźć rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #3 6994605
    tomaszek0017
    Poziom 10  
    To ma byś w sumie przeności elektromagnes nic wiecej. Wyczytałem że o sile też świadczy ilość zwoi? No trudno może być już słaby ale na tą baterie. Chyba że znasz jakieś inne rozwiązanie wiekszego żródła zasilania i mobilności?
  • REKLAMA
  • #4 6994641
    bambus1121
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Baterię baterji (fajnie to brzmi) skoro musi być przenośny musisz zaopatrzyć się w drut nawojowy i rdzeń. nie znam się za bardzo na elektromagnesach ostatni robiłem jakieś 5 lat temu na fizykę.
  • #5 6994854
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6156
    Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
  • #6 6995190
    tomaszek0017
    Poziom 10  
    A co by było najlepszym rdzeniem? Bo wiadomo można wsiąść gwoździa i kawałek drutu. Drutu nawinąć trzeba sporo?
  • REKLAMA
  • #7 6995255
    bbiidduull
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Rdzeń ferromagnetyczny! Śruba z zaokrąglonym łebkiem są wykonane z tego materiału.
  • #8 6995553
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Ale bateria 9V, ze wszystkich rodzajów popularnych baterii dostępnych w kiosku, najmniej nadaje się do elektromagnesu. Lepiej weź koszyczek z 4 paluszkami (R6), to daje 6V, i nawiń cewkę o odpowiedniej rezystancji, która na pewno musi być większa od rezystancji wewnętrznej baterii.
  • #9 6997862
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 397
    Największą skuteczność przyciągania daje rdzeń w kształcie podkowy lub typu "E".
    Wówczas linie sił pola magnetycznego zamykają obwód magnetyczny przez stal (mały opór magnetyczny) a tylko niewiele przez powietrze (duży opór magnetyczny).
    Rdzeń taki można wraz z uzwojeniem wykorzystać ze starego przekaźnika.
    Ilość zwojów jest tam zwykle optymalna dla określonego napięcia zasilania.
  • #10 6997886
    tomaszek0017
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki powinienem sobie poradzic ;] Wykorzystam chyba przekaznik

Podsumowanie tematu

✨ Do zbudowania najmocniejszego elektromagnesu o wymiarach paczki papierosów zasilanego baterią 9V kluczowe jest odpowiednie źródło zasilania oraz konstrukcja elektromagnesu. Bateria 9V jest jednak mało efektywna ze względu na wysoką rezystancję wewnętrzną i niską wydajność prądową; lepszym rozwiązaniem jest użycie czterech baterii typu R6 (paluszki) dających 6V, co pozwala na nawinięcie cewki o optymalnej rezystancji. Rdzeń elektromagnesu powinien być ferromagnetyczny, np. śruba z zaokrąglonym łebkiem lub rdzeń w kształcie podkowy lub typu "E", które zapewniają zamknięty obwód magnetyczny i minimalizują straty magnetyczne. Ilość zwojów drutu nawojowego wpływa na siłę elektromagnesu, jednak musi być dostosowana do napięcia i prądu zasilania. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie rdzenia i uzwojenia ze starego przekaźnika, gdzie liczba zwojów jest zwykle optymalna dla określonego napięcia. Całość powinna być wykonana z drutu nawojowego i odpowiednio dobranego rdzenia, aby uzyskać maksymalną siłę przy zachowaniu mobilności i wymiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA