Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych

reaven22 02 Jun 2015 21:40 26385 42
Buderus
  • Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych

Pomysł w zasadzie zrodził się sam... Trochę przeliczyłem się z ilością kupionych rynien i osprzętu przy stawianiu wiaty DIY i nieco materiałów niezagospodarowanych zostało.

Projekt NIAGARY służy zabawie i nauce, w zasadzie ogólnemu rozwojowi dzieci i dorosłych. :)

A więc czego potrzebujemy:

- 3,5 letniego Franka. Znanego z kilku poprzednich projektów:
    Wypasiona kołyska Franka
    Centrum Dowodzenia Ziemią

- WODA, dużo wody, a w zasadzie jeszcze więcej wody
    - Pomysł na zagospodarowanie "przydasiów"
    - Taras DIY , przydaje się ale nie jest to warunek konieczny :)
    - Parę metrów rynny i osprzętu (pozostałości po budowie wiaty, wartość ok. 200PLN)
    - Reklamówka rurek, kształtek, złączek, korków (wykorzystane PCV kanalizacyjne fi32mm, ok 50PLN)
    - Garść wkrętów z nierdzewki
    - Pompa zęzowa na 12V, kupiona na znanym portalu aukcyjnym za 50PLN
    - Miska do mieszania zaprawy murarskiej, największa jaką znalazłem, 30PLN
    - Dużo czasu, bardzo dużo, ale nie na budowę ta trwała 30 minut. Dużo czasu potrzebne na zabawę!! Co ciekawe - frajdę sprawia i dzieciom, i dorosłym. Przetestowane na znajomych. :)

(tu wtrącę parę słów dla: malkontentów, wyznawców voodoo BHP oraz wujków dobra rada, najlepiej na świecie znających się na wychowaniu dzieci, nie mając swoich:

- TAK Pompa jest bezpieczna, jest na 12V i, mimo że jest cała zanurzona w wodzie to tak ją zaprojektowano!! Ma certyfikat CE co sugeruje, że ręki nie urwie ani nie zabije prądem.
    - TAK zasilacz jest w obudowie IP67. Jest również uziemiony, a obwód do którego jest podłączony zabezpiecza wyłącznik różnico-prądowy.
    - TAK, może się przeziębić, ale to mój problem :) )

Pomysły i inspiracje mile widziane w komentarzach.

Budowa wyjątkowo nieskomplikowana, wszystko widać na zdjęciach, głębszy opis chyba zbędny.

Na zdjęciach oprócz Franka nasz sąsiad Jaś :)

Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych
    Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych

Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych Prywatna NIAGARA Franka, czyli Edukacyjna zabawka dla dzieci i dorosłych

Cool? Ranking DIY
    About Author
    reaven22
    Level 30  
    reaven22 wrote 1400 posts with rating 1263, helped 94 times. Live in city Milanówek. Been with us since 2003 year.
  • Buderus
    1slawus1
    Level 9  
    Świetny pomysł, fajna atrakcja dla dzieciaków.
    Kur-Czak
    Level 20  
    Świetna sprawa, 26 lat skończone, a sam bym się pobawił :D
    podly
    Level 16  
    Bardzo fajne i jako ojciec 2,5 letniej córy która uwielbia taplać się w wodzie, pomysł chyba podkradnę :) [...]
    treker
    Level 25  
    Dobra, dobra, doskonale wiemy dla kogo ta zabawka... Nie musisz się zasłaniać Frankiem ;)
    Świetna zabawka!
    reaven22
    Level 30  
    Dzięki za pozytywny odzew :) Zabawa przednia i sam chętnie się bawię z Frankiem.

Szkoda ze któryś z modów przerzucił projekt do poczekalni. Uważam że jest wyjątkowo inspirujący dla rodziców a to warto promować :) przy tym łatwy do wykonania przy użyciu przydasi szufladowych.
    Następnym razem pompę zęzową wykonam własnoręcznie to może nie spadnę z głównej :))
    necavi
    Level 18  
    No i co z tego dziecka wyrośnie? Nie dosyć, że będzie się bawić w wodą to jeszcze na podwórku a nie w domu i o zgrozo z innymi dziećmi!
    Dosyć żartów. Pomysł przedni. Poza swoją niecodziennością pokazałeś dziecku, że interesujesz się nim, a nie załatwiasz te sprawy pieniędzmi bo tak najłatwiej. Tylko tak dalej, a będzie to procentować :ok:
    Ile muszę naprodukować się kolegom tłumacząc im, że tablet na prezent dla 4 latka to zły pomysł...
  • Buderus
    Qbuś
    Level 38  
    necavi wrote:
    Poza swoją niecodziennością pokazałeś dziecku, że interesujesz się nim, a nie załatwiasz te sprawy pieniędzmi bo tak najłatwiej. Tylko tak dalej, a będzie to procentować :ok:

To samo chciałem napisać :spoko: . Oglądałem też twoje wcześniejsze "twory"......................fajnie, że jesteście szczęśliwą rodziną :D .
    ladamaniac
    Level 39  
    Bardzo eleganckie. Od razu przypomina się taplanie w kałużach po deszczu i regaty w beczce na deszczówkę. Przy rozbudowie o drugi tor Franek ze Stasiem mogliby organizować wyścigi łódek. Ja z kolei nie uważam, żeby tablet dla czterolatka to był zły pomysł, zły pomysł to danie tego tableta do zabawy zamiast innych zabaw, bo rodzice nie mają czasu dla dziecka. Ale to nie jest tematem tego wątku.
    DEDMAN
    Level 17  
    ehhh sam bym się pobawił. Za moich czasów to mini niagara była w rowie :P
    Gratuluję i dużo zabawy ...... dla Franka
    Frog_Qmak
    Level 25  
    Rewelacja, niesamowita pomysłowość :)

Btw, dość spory nadmiar tego sprzętu kupiłeś ;)
    Ale sam tak mam, że wolę na zapas :)
    Pyzaczek
    Level 20  
    W 10 sekundzie filmu omal nie doszło do nieszczęścia. Ostro zakończony róg rynien jest na wysokości głowy dziecka, co może skutkować poważnymi obrażeniami.
    Pomysł super ale musisz przewidzieć różne sytuacje bo to przecież dzieci.
    Anonymous
    Anonymous  
    pikarel
    Level 36  
    Pyzaczek wrote:
    W 10 sekundzie filmu omal nie doszło do nieszczęścia. Ostro zakończony róg rynien jest na wysokości głowy dziecka, co może skutkować poważnymi obrażeniami.

Na dziwaczny post - dziwaczne pytania:
    Ile Ty masz lat?
    Ile wychowałeś dzieci?
    Wszystkie dzieci trzymasz na smyczy, aby się nie potłukły?
    Zmień płyny, albo pij połowę!

Prośba do moderatora:
    proszę usuwać takie, jak zacytowana powyżej - powiem dosadnie - debilne wypowiedzi BHP-owca od dzieci (moją również, bo to też spam).
    Pyzaczek
    Level 20  
    pikarel wrote:
    Ile Ty masz lat?
    57
    pikarel wrote:
    Ile wychowałeś dzieci?
    dwoje
    pikarel wrote:
    Wszystkie dzieci trzymasz na smyczy, aby się nie potłukły?
    Nie chodzi o trzymanie dzieci na smyczy tylko o zadbanie o jak najbezpieczniejsze ich otoczenie
    pikarel wrote:
    Zmień płyny, albo pij połowę!
    Ty na pewno nie będziesz ustalał mi diety.
    pikarel wrote:
    Prośba do moderatora:
    proszę usuwać takie, jak zacytowana powyżej - powiem dosadnie - debilne wypowiedzi BHP-owca od dzieci (moją również, bo to też spam).
    Kolega coś zrobił i poddał to ocenie innych, także mojej. Pomysł mi się podoba, wykonanie mniej. Jeżeli - nie daj Boże Franek lub jego kolega wybiłby sobie oko i prasa by o tym napisała, z pewnością w komentarzach napisałbyś: "co za debil zrobił taką zabawkę".
    pikarel
    Level 36  
    Ty dalej swoje:
    Quote:
    Jeżeli - nie daj Boże Franek lub jego kolega wybiłby sobie oko

Znów powiem dosadnie - fobie leczy się, nie epatuj innych swoimi strachami
    a mi nie wciskaj w usta (klawiaturę) słów, których nie mówiłem!

Pytania, które zadałem były retoryczne, miały uzmysłowić Ci Twoje dziwne obawy i gdybania.
    Ty podszedłeś do nich, jakbyś był na wykładach Mniemanologii Stosowanej J.T. Stanisławskiego.

Jeszcze raz proszę moderatora o posprzątanie niepotrzebnych wypowiedzi.
    mlfox85
    Level 10  
    A ja bym się przyczepił nie do ostrych krawędzi, bo uważam, że jak się nie sparzy to się nie na uczy, ale do zasilania pompy. To prowizorka, która o pomstę do nieba woła, zwłaszcza że służy dzieciom. No chyba że, te zasilanie to 12V to wtedy wycofuje się z tych słów, choć i tak wygląda to słabo.
    Qbuś
    Level 38  
    Kolego mlfox85, Przeczytaj pierwszy post ze zrozumieniem.
    Anonymous
    Anonymous  
    reaven22
    Level 30  
    Kolego tomasz.kow.1975 proszę o konstruktywną sugestię jak kolega by to rozwiązał.
    Osobiście uważałem że wago w tym wypadku jest optymalne. Łatwo odpiąć pompę do wyczyszczenia jej. A ponieważ do wody trafiają różne rzeczy z ziemią włącznie to pompę trzeba czyścić.

Czekam na sugestię.
    Frog_Qmak
    Level 25  
    Kolega tomasz ma raptem siedem postów, widocznie potrzebuje punktów, by móc pobrać jakiś plik z elektrody, a że narzekać najłatwiej... proponuję powyżywać się na onecie, tam zawsze znajdzie się partnerów do dyskusji :D

Co do ostrych krawędzi, to faktycznie można by coś z nimi zrobić (np. pianka izolacyjna), ale ocena ryzyka zależy od Rodzica i nie jest to na tyle poważne zagrożenie, by osądzać go od czci i wiary. Malkontentom proponuję zbudowanie czegoś podobnego tylko po to by dziecko miało frajdę. Nie wspominając już o tym, że na forum przewija się mnóstwo kompresorów z lodówek, które również nie są związane z elektroniką per se, a jednak jest z nimi związane spore zainteresowanie.
    pogi13
    Level 14  
    necavi wrote:
    Ile muszę naprodukować się kolegom tłumacząc im, że tablet na prezent dla 4 latka to zły pomysł...
    Jak dla mnie to dla nawet 12 latka jest to bardzo zły pomysł choć wszystko też zależy od charakteru użytkownika ;)
    Pomysł bardzo fajny :) Co do połączenia szybkozłączkami przewodów 12V to nie widzę osobiście najmniejszego problemu. Zagrożenia nie ma a do tego jest jest wygoda więc dodatkowa puszka którą trzeba by za każdym razem rozbierać jest zbędna ;)
    satanistik
    Level 27  
    Pomysł ciekawy, ja bym jeszcze dodał urozmaicenie w postaci podajnika czerpakowego zamiast pompy. Chodzi o taki pasek z kubełkami, wtedy można by dodać do wody jakieś małe piłeczki lub zabawki pływające które krążyły by w obiegu.
    __jacenty
    Level 12  
    Pomysł bardzo fainy aż sam nabrałem ochotę coś zbudować dla 3 letniej córeczki.
    byrrt
    Level 21  
    Początkowo uśmiechnąłem się i pomyślałem "super pomysł", ale jak doszedłem do 33 sekundy i zobaczyłem te wiszące druty nad wanną wody to oczy mi prawie wyszły ze zdziwienia.. Nawet jeżeli to 12V to nie upoważnia konstruktora to takiej fuszery tym bardziej przy dzieciach.. Ostre krawędzi itp.. No tu zawsze coś się znajdzie, ale tych drutów bym nie odpuścił..
    reaven22
    Level 30  
    byrrt wrote:
    ale jak doszedłem do 33 sekundy i zobaczyłem te wiszące druty nad wanną wody to oczy mi prawie wyszły ze zdziwienia.

Dla świętego spokoju wyciąłem 33 sekundę filmu.

Rozumiem kolego, prąd i woda nie wróży nic dobrego. Nawet w ostatnich dniach zacząłem się zastanawiać nad kampanią społeczną zakazującą wieszania lampek na naturalnych choinkach które zazwyczaj mają miskę z wodą pod pieńkiem, uważam że tak wiszące kable pod napięciem 230V !! w pobliżu wody stwarzają ogromne niebezpieczeństwo dla dzieci, przecież któreś może zagryźć przewód i nieszczęście gotowe.

Kończąc żarcik uprzejmie informuję że kable zostały zalutowane i uszczelnione termokurczliwą koszulką z klejem, w takie połączenie nie bał bym się puścić 230V ale nadal dla bezpieczeństwa "leci" tylko 12V. Mam nadzieję że rozwiązanie to zostanie przyjęte przez ogół za wystarczające.

__jacenty wrote:
    Pomysł bardzo fainy aż sam nabrałem ochotę coś zbudować dla 3 letniej córeczki.

Polecam :) i miło mi, że projekt jest jakąś formą inspiracji.

satanistik wrote:
    Pomysł ciekawy, ja bym jeszcze dodał urozmaicenie w postaci podajnika czerpakowego zamiast pompy. Chodzi o taki pasek z kubełkami, wtedy można by dodać do wody jakieś małe piłeczki lub zabawki pływające które krążyły by w obiegu.

Pomysł fajny i stosunkowo łatwy do zrobienia. Może jeśli czas pozwoli.

Jak Franek podrośnie, spróbujemy zrobić turbinę wodną zasilającą jakiegoś LED-a. Trzeba zaszczepiać w juniorach jakieś zainteresowania. :)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Zabawka - jak widać na filmie - daje wiele radości dziecku. Przy okazji ma charakter edukacyjny. Jedyne co bym zmienił to odsunięcie beczki od desek (cały czas są pod wpływem wilgoci - nawet dobre zabezpieczenie (impregnacja) w końcu się podda), no i KONIECZNIE - zabezpieczenie zasilania. Nie ważne czy 12, 24, czy 230V (chociaż w tym ostatnim wypadku to już by była niezbędna konieczność) zostawienie przewodów na wierzchu, w dodatku z niezbyt zaizolowaną kostką łączeniową woła o pomstę do nieba). 12V też potrafi "popieścić" - zwłaszcza gdy paluchy mokre...
    tomrom1985
    Level 30  
    Pyzaczek wrote:

To są plastikowe rynny więc co ma się stać?